Grad Velika Gorica

Vijesti

Radovi napreduju: Vatrogasni domovi u Buševcu i Novom Čiču bit će na korist svim udrugama i mještanima

busevecNastavljaju se radovi na izgradnji vatrogasnih domova u Novom Čiču i u Buševcu. Bit će to dva velika objekta koja će služiti ne samo dobrovoljnim vatrogasnim društvima za njihovo djelovanje, već i brojnim drugim udrugama, kulturnoumjetničkim društvima koja djeluju u ovim velikogoričkim naseljima. Radove je obišao gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Vatrogasni dom u Novom Čiču prioritet

Stari vatrogasni dom u Novom Čiču pretrpio je štetu u petrinjskom potresu stoga je novi prijeko potreban u ovom naselju. Gradi se dom veličine 900 metara kvadratnih, a njegova vrijednost je oko 4 milijuna kuna, iako bi ti troškovi, zbog rasta cijena materijala mogli i porasti. Grad je ove godine iz proračuna izdvojio 1,7 milijuna kuna za izgradnju ovog vatrogasnog doma, a dodatna sredstva očekuju i od Zagrebačke županije s obzirom na to da se radi o sanaciji šteta od potresa.

-Ovaj vatrogasni dom stavljen je pod prioritet zbog toga što je nakon potresa DVD ostao bez svog društvenog doma. Očekujemo sukladno s tim, financijsku podršku Zagrebačke županije, jer smo ga prijavili na natječaj za sanaciju posljedica potresa. Podrškom Županije će se znatno ubrzati završetak radova na ovom domu – rekao je gradonačelnik Ačkar.

Zadovoljni što će dobiti ovakav dom su vatrogasci Novog Čiča koji njegovo uređenje i otvorenje očekuju povodom proslave 130 rođendana.

-Dom će nam puno značiti jer smo predvidjeli nekoliko ureda za lokalne udruge tako da dom bude dom maksimalno iskorišten i da ne bude samo na korištenje vatrogasaca. I u tom smjeru gledamo da bi to bilo najfunkcionalnije. S lijepim vremenom krenuli se radovi i nadamo se da će biti intenzivniji nego svi sad. Nadamo se dovršetku doma, kako nam je i obećano, iduće godine, jer DVD Novo Čiče slavi 130 godina postojanja i rada, a to bi nam bila jedna velika nagrada i pomoć za daljnje okupljanje -rekao je Zvjezdan Čurla, predsjednik DVD-a Novo Čiče.
U Novom Čiču u tijeku su i drugi projekti.

-Ove godine imamo nastavak gradnje vatrogasnog doma, a isto tako i edukativno-kulturni centar Novo Čiče za koji je Grad osigurao oko 800 tisuća kuna. Stvarno će ovaj kraj, Novo Čiče i sela koja gravitiraju prema Posavini, imati lijepe sadržaje. Ovaj vatrogasni dom znači nam jer imamo aktivne udruge u ovom mjestu. Planiramo ga zajedno koristiti, a to će nam ujedno i omogućiti razvoj mnogih projekata u ovom kraju – rekao je predsjednik KUD-a Novo Čiče i gradski vijećnik Stipo Duvnjak.

Slažu se da je ovo dobra godina za Novo Čiče, godina radova koji ih ne zaobilaze.

-Grad ima razumijevanja za naše potrebe. Neke su stvari poprilično u završetku, neke su u stanju kao vatrogasni dom, u aglomeraciji smo zadnji, ali valjda će se naučiti bolje raditi od prethodnika. Zahvalio bih još jedanput gradonačelniku, ali i građanima koji pune taj proračun pa da vide da se ipak nešto radi iz tih novaca koje odvajaju-kazao je Čedomir Tomašić.

U Buševcu najveći društveni dom u Hrvatskoj

Najveći vatrogasni dom ne samo na našem području, već i na području cijele Hrvatske kad su u pitanju društveni domovi, objekt je koji se gradi u naselju Buševec. Vrijednost radova je preko 7 milijuna kuna, a ove godine iz gradskog proračuna za izgradnju doma namijenjeno je 1,7 milijuna kuna. Privremeno otvorenje doma očekuje se iduće godine.

-Radove nastavljamo ove godine i nadamo se da ćemo na ovom velikom objektu što prije i što više napraviti. Vjerujemo da ćemo već iduće godine imati privremeno otvorenje i sve što je potrebno vatrogascima u Buševcu. Vozilo moramo staviti pod krov, opremu i sve što je nužno za funkcioniranje vatrogasnog društva kojem zahvaljujem što su uvijek su na usluzi građanima Velike Gorice – rekao je gradonačelnik.

Predsjednica Mjesnog odbora Buševec, Ivana Belošević istaknula je kako se u Buševcu trenutno ostvaruju dva kapitalna projekta – aglomeracija te ovaj vatrogasni dom na kojeg su svi ponosni.

-Naši vatrogasci zaslužuju takav dom što su dokazali svojim radom, djeluju već 120 godina i jedno su od najstarijih društava u Hrvatskoj. Vjerujem da će radovi biti gotovi u predviđenom roku, ako ne, molim građane za razumijevanje s obzirom na situaciju i na globalnoj razini, cijene i sve ostalo, na zadovoljstvo svih mještana i vatrogasnog društva Buševec – rekla je Belošević.

Zgrada od preko 1000 kvadrata

Nova zgrada DVD-a bit će veličine 1087 metara kvadratnih, imat će salu od 300 kvadrata te garažu za vatrogasna vozila od 120 kvadrata. Predsjednik DVD-a Buševec, Kristijan Horvačić ističe kako će ovakav veliki prostor služiti i drugim udrugama koje djeluju u Buševcu.

-Ovo je zgrada koja nije samo za vatrogasce, koristit će je sve druge udruge našeg sela, a imamo ih puno, Društvo žena, Ogranak, Sportski klub. Vatrogasci će ovdje imati garažu koja nam je jako potrebna, imamo vozila i sve češće su intervencije tak da s te strane vatrogasci, a i cijelo selo će biti zadovoljno – rekao je predsjednik Horvačić dodavši kako će se na katu urediti prostorije za upravu vatrogastva, a u jednu od njih posložit će i svojih preko 500 trofeja i pehara koje je društvo kroz godine osvojilo.

ncice