Grad Velika Gorica

Obavijesti

Popunite upitnik o stanju zelenila u Velikoj Gorici

gradskaupravaGrad Velika Gorica sudjeluje u EU projektu Regreen kao urbani živi laboratorij. U sklopu projekta grad provodi upitnik te poziva građane da podijele svoja razmišljanja i stavove o stanju zelenila, načinu na koji koriste prirodne površine te kako doživljavaju razne elemente zelene infrastrukture. Sam upitnik će se koristiti s ciljem dugoročnog poboljšanja kvalitete života i zdravlja građana te u svrhu izrade Strategije zelene infrastrukture.
Ako ste voljni sudjelovati popunite upitnik na slijedećoj poveznici:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe4e3QrzosVhDuIxluZrRgvJ0vRsxu6RsEMD_JbvdW0QJsd0A/viewform

Kako bi Gorica izrasla u moderan i zeleni grad, 2019. godine pristupila je Regreen H2020 projektu unutar kojeg surađuje s 21 partnerom iz Europske Unije i Kine zajedno sa Zelenom energetskom zadrugom. Unutar projekta grad je ishodio četiri idejna projekta permakultrnih vrtova za osnovne škole koji su planirani u edukacijske svrhe kako bi približili uzgoj biljaka i hrane osnovnoškolcima. Osim toga, grad se zalaže za razvoj zelenih i javnih površina gdje je financirao razne aktivnosti udruga kao što su Uređenje krajoboraza Gradića, Kurilovečka šetnica, sadnja liporeda, te razne edukacije i skupove.

Sljedeći korak je ispitivanje javnog mnijenja na temu parkova, dječjih igrališta, šetnica, vrtova, zelenih zidova, zelenih krovova, kišnih vrtova, propusnih površina, parkinga te živice, skupine prirodnih elemenata koji pripadaju rješenjima temeljenim na prirodi, što je sukladno i Programu razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima za razdoblje od 2021. do 2030. godine.
Takvi elementi prirode u gradu mogu biti korisni za ljude i ostatak okoliša. Jedan od primjera prirodnih elementa može biti skupina drveća koja svojim krošnjama stvara hlad, isparava vodu i smanjuje temperaturu zraka. Kod jakih kiša biljke pak zaustavljaju i upijaju višak vode te time smanjuju rizik od poplava, a da ne zanemarimo kulturnu i estetsku vrijednost koju donose te tako obilježavaju svaki grad. Rješenja temeljena na prirodi imaju višestruke koristi u gradskim sredinama, a kako bismo ispitali mišljenje građana, u sklopu Regreen projekta pripremili smo upitnik koji će pomoći u budućim aktivnostima.

Postanite dio rješenja i ispunite anketu o stanju zelenila do 09.05.2022.

Planirano vrijeme ispunjavanja ankete je 15 minuta.

zelenilo