Grad Velika Gorica

Vijesti

Ačkar: Cilj je da Velika Gorica bude prvi grad koji će riješiti stambeno pitanje stradalih u potresu

dubranecU Dubrancu je sinoć održan sastanak s građanima čije su kuće ostale neupotrebljive nakon razornog potresa koji je 29. prosinca 2020. pogodio Banovinu, a i područje Velike Gorice. Sastanku je uz gradonačelnika Krešimira Ačkara nazočio Gordan Hanžek, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji je okupljenima detaljno prezentirao aktivnosti na obnovi potresom oštećenih stambenih objekata, odnosno izgradnji novih zamjenskih kuća.

-Svaka kuća svaki oštećeni objekt je objekt za sebe i jedan posebni život. Ono što ćemo maksimalno napraviti ćemo ubrzati procese. Ponudili smo modele, radimo jedan skening prostora, snimak stanja u prostoru i sigurno ćemo započeti. U ovom trenutku imamo 60 prvih ugovorenih objekata, zamjenskih obiteljskih kuća za koji dan novih 30, 90, u raspisima natječaja danas je to već 200 objekata, značajno ubrzavamo-rekao je Hanžek.

Kad su u pitanju rokovi, o njima je, kaže državni tajnik, teško govoriti, no svakako će se na području Dubranca koje je jučer posjetio napredak vidjeti već ove godine.

-Govoriti o rokovima, u ovoj nesreći, godinu dana nakon potresa je dosta hrabro. Reći ću otvoreno i moramo to usporediti s Italijom koja je 15 puta veća od Hrvatske da tamo obnova još nije završila 12 godina nakon potresa. Mi samo nakon godinu dana imamo jedan bitan napredak od 2000 objekata u konstrukcijskoj obnovi. Financirano s 90 milijuna kuna. Bit će posebnih slučajeva gdje neće biti tipske kuće pa je teško govoriti o rokovima za svaku kuću, no vjerujemo da će se već ove godine u Dubrancu vidjeti puno toga-kazao je Hanžek dodavši kako je važno građane uputiti da u proces obnove ne kreću sami već putem Središnjeg državnog ureda kako bi cijeli postupak bio siguran.

-Zakonska regulativa je jasna, kuća treba biti sigurna na potres. Obzirom na stanje na građevinskom tržištu teško je doći do izvođača. Treba biti spretan, nać pravog projektantra i izvođača i mislim da država kroz bankarski sustav i sustav tih tvrtki koje su sigurne na tržištu može pružiti sigurnost i podršku građanima-kazao je.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar naglasio je kako je Velika Gorica prva u Hrvatskoj koja je za mještane koji su ostali bez domova organizirala ovakav sastanak, a cilj je i da bude prvi grad u Hrvatskoj koji će riješiti stambeno pitanje za sve svoje građane koji su u potresu ostali bez domova.

-Imamo priliku da ubrzamo proces obnove i zahvaljujemo se državnom tajniku gospodinu Hanžeku koji je izdvojio vrijeme, došao ovdje i spremno odgovorio na sva pitanja jer novac koji je osiguran i sve ono što bi prethodilo ovim modelima koje je on večeras predstavio je nešto što mi moramo učiniti kako bi ubrzali i kako bi naši sugrađani došli do obnove svojih obiteljskih kuća, a već 13 mjesec nisu u svojim domovima. To je naša zadaća. Apsolutno smo spremni kao grad za 20 posto sufinanciranja, daljnja uređenja, preuzimanje rizičnih troškova jer od prvog dana živimo s našim sugrađanima i spremni smo na sva njihova pitanja-rekao je gradonačelnik dodavši kako se i u Hrvatskom Saboru od prvog dana zalaže za obnovu stambenih objekata na području našeg grada na čemu će se ustrajati i dalje.