Grad Velika Gorica

Vijesti

Izgradnja Turističko-edukativnog centra Novo Čiče ulazi u završnu fazu

novocice2Završena je druga faza izgradnje Turističko-edukativnog centra Novo Čiče koji svojom dojmljivošću već sada plijeni poglede mještana i prolaznika.
Završetkom gradnje ovog centra KUD Čiče dobit će predivan prostor gdje će se smjestiti edukativni centar za sjetvu, preradu i tkanje za širu regiju, a sve s idejom da se očuva jednu staru i bogatu kulturnu tradiciju te educiraju budući polaznici iz cijele Hrvatske, no i iz šire regije.

Predsjednik KUD-a Stipo Duvnjak otkriva nam da će se po kompletnom završetku projekta u prostoru nalaziti i smještajni kapaciteti kako bi polaznici mogli doći i u Novom Čiču provesti 7-8 dana na radionicama, a uz to postoji i vrlo ozbiljna želja i plan da se u centru razvije i međunarodno volontiranje.

-Velika Gorica poznata je po brojnim volonterima, a sada ćemo nastojati u centar dovesti volontere iz regije i cijelog svijeta, a samim time poslati i naše volontere negdje izvan Hrvatske da dožive i to iskustvo. Zgrada je prekrasna. Dvije godine su prošle, puno toga smo napravili, imali smo viziju i uvijek smo imali potporu Grada u svim našim projektima. Mi ćemo nastojati odužiti se Gradu na način da osmislimo puno sadržaja u ovom centru. Mi smo jedna udruga koja taj prostor neće držati praznim nego ćemo se potruditi da se kroz cijelu godinu u njemu nešto zbiva- kaže Duvnjak.

Uz Etno selo i Staru pučku školu ovo je, ističe Stipo, kruna njihovog rada te da dodaje da na njegovu osobnu žalost više nemaju prostora i novih zgrada pa se sada moraju zadovoljiti ovime što su napravili.

-Mi smo 2007. godine bili podstanari i nismo imali ništa, no uz dobre ljude, potporu Grada i gradonačelnika imali smo viziju i podršku. Hvala i novinarima koji nas prate, koji su nam podrška i promoviraju naš rad. Svi skupa možemo puno toga postići – naglasio je predsjednik Duvnjak.

U 2022. godini Grad Velika Gorica osigurao je sredstva u iznosu od 800.000 kuna predviđena za treću fazu edukativno-kulturnog centra u Novom Čiču.

Centar u izgradnji, istaknuo je danas gradonačelnik Krešimir Ačkar, prekrasno je zdanje jednog kulturnog objekta i predstavlja sadržaj koji je logičan slijed dobrog, kvalitetnog i kontinuiranog rada ovog kulturno-umjetničkog društva koje uistinu može služiti na primjer ne samo u Velikoj Gorici nego i u nacionalnim okvirima.

- Očekujemo da ćemo možda već ove godine biti u fazi otvorenja centra. Želim pohvaliti ovo kulturno umjetničko društvo, kako bi se reklo, „od svake kune oni naprave tri kune“. Nekoliko ljudi je zaposleno ovdje pomoću europskih projekata i sada rade u centru, a uz njih tu je i niz volontera, aktivirani su i umirovljenici u pjevačkom zboru, sekcije se stalno šire, a programi obogaćuju. Svakog dana ovaj centar živi. S ovim objektom cijeli ovaj prostor koji se već godinama radi, ovo malo Etno selo, dobiva puni smisao i zaokružuje se jedna cjelina koja će sigurno podići razinu kvalitete kulture, promocije, a i turizma u našem gradu – zaključio je gradonačelnik Ačkar.