Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradsko vijeće izglasalo Proračun za 2022. godinu u visini od 633 milijuna kuna

vijeceNa jučerašnjoj 4. sjednici Gradskog vijeća izglasan je proračun Grada Velike Gorice za 2022. godinu. Najvažniji dokument grada za iduću godinu težak je ukupno 633,5 milijuna kuna, a gradonačelnik Krešimir Ačkar pred vijećnicima je istaknuo da je razvojan te usmjeren na potrebe građana i osnovnih životnih uvjeta kao i cjelokupni rast Velike Gorice. Ako bi se moralo posebno naglasiti jednu značajku ovog proračuna to bi svakako moralo biti asfaltiranje prometnica, istaknuo je Ačkar.

Naime, izdvojit će se rekordnih gotovo 100 milijuna kuna za uređenje i održavanje cesta što je daleko najveći iznos u povijesti našeg grada za navedenu stavku.

-Uređuju se prometnice obuhvaćene projektom Aglomeracija VG, gradimo nogostupe, poboljšavamo prometnu sigurnost. Grade se prometnice koje povećavaju investicije i donose otvaranje novih radnih mjesta- poručio je Ačkar.

Povećanje vrtićkih kapaciteta

Nastavlja se i s izgradnjom novih vrtića i povećanjem vrtićkih kapaciteta. Za rekonstrukciju i dogradnju vrtića Žirek u Koprivničkoj novim proračunom predviđeno je 9,2 milijuna kuna, a početkom 2022. godine završit će se radovi i na izgradnji područnog DV Ciciban u Maloj Buni.

-Trenutno je u fokusu osiguranje mjesta za svu djecu u vrtiću jer dolaze mlade obitelji u grad. U 2022. planiramo Vijeću uputiti usvajanje nove odluke o nižim cijenama vrtića koja bi do kraja mandata kako smo najavili trebala rezultirati potpuno besplatnim vrtićem. Ukupno je za predškolski odgoj planirano 75 milijuna kuna- otkrio je gradonačelnik.

U novom proračunu za školstvo je planirano 138 milijuna kuna, a većina sredstava odnosi se na funkcioniranje škola plaća nastavnika i osoblja. Nastavlja se i sa stipendiranjem srednjoškolaca i studenata.

-I dalje ćemo za sve srednjoškolce osigurati i jednokratnu financijsku potporu. Nastavlja se i projekt asistenata u nastavi kao i besplatnih radnih bilježnica za sve osnovnoškolce, a udžbenici su već unaprijed osigurani u državnom proračunu- rekao je Ačkar.

Škola u Dubrancu, obnova dvorca Lukavec

Poznato je kako je potres 29.12.2020. doveo do velikih šteta na području grada, a šteta je viša od 100 milijuna kuna. Stradale su javne zgrade, vjerski objekti i građevine koji su dio naše baštine. U 2022. godini Grad planira obnoviti područnu školu Dubranec za što je predviđeno više od 6 milijuna kuna, a 700 000 kuna je predviđeno za sanaciju Dvorca Lukavec. Školska sportska dvorana Kumičića već je sanirana, podsjetio je gradonačelnik.

Za programske aktivnosti jedinica mjesne samouprave i gradskih četvrti predviđeno je 2,5 milijuna kuna, s time da se planira napraviti analizu troškova i sredstava i odrediti kriterije raspodjele, a za male komunalne akcije iz odjela mjesne samouprave akcije 5,5 milijuna kuna.

Povećavaju se stavke za socijalna davanja

Poručio je gradonačelnik Ačkar da se povećava i većinu stavki za socijalna davanja.

-Osiguravamo funkcioniranje svih gradskih zajednica vatrogasnih, sportskih kulturnih. Nastavljamo ulaganja u izgradnju objekata za gospodarenje otpadom, a pojačat ćemo aktivnost na suzbijanju ilegalnog odlaganja otpada što smo započeli ovih dana – naglasio je. Postavljene su prve nadzorne kamere i već donose rezultate.

Kao vrlo važna stavka istaknuta je i subvencija za javni gradski prijevoz za što je u proračunu predviđeno 35 milijuna kuna.

U proračunu za 2022. godine nalazi se i cijeli niz projekata koji se financiraju sredstvima Europske unije. Najveći projekt svakako je Poduzetnički inkubator za koji je planirano više od 14 milijuna kuna. Uz inkubator, tu je i 5,6 milijuna kuna za poboljšanje biciklističke infrastrukture, a ukupno je iz EU fondova planirano 27,5 milijuna kuna.

- Pri predlaganju proračuna vodili smo računa o svim skupinama našega društva i o svim potrebama građanima. Jasno je to vidljivo po izdvajanjima koja planiramo za razvoj naše komunalne infrastrukture, ali i po povećanju sredstava za sport, rekreaciju, stipendija, jednokratne pomoći za srednjoškolce kao i za najugroženije, naše umirovljenike koji su dobili uskrsnicu i božićnicu, a također planiramo je u najvišem iznosu u Hrvatskoj i u 2022. S ponosom na kraju ove 2021. ističemo činjenicu da je ugovoreni iznos sredstava i iz državnoga proračuna i europskih fondova 43,5 milijuna kuna – zaključio je Ačkar.

Prezentacija proračuna za 2022. godinu (PDF)