- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

30 godina od osnutka 153. brigade HV-a: Bili su rame uz rame gardijskim brigadama

Posted By Gorica.hr On 03.10.2021. @ 20:02 In Vijesti | Comments Disabled

153br1 [1]Tri desetljeća prošla su od formiranja 153. brigade Hrvatske vojske Velika Gorica koja je svojim ratnim putem dala veliki doprinos slobodnoj Hrvatskoj i taj cilj platila vrlo visokom cijenom- životima 72 svoja najhrabrija sina. Na današnji dan, 3. listopada 1991. godine formirana je tadašnja 10. brigada TO Hrvatske vojske, a 16. prosinca 1991. godine promijenila je ime u 153. brigadu HV-a Velika Gorica i do završetka Domovinskog rata nije mijenjala svoj naziv.

Tog 3. listopada 1991. godine danas su se prisjetili pripadnici brigade, ratni prijatelji, udruge proistekle iz Domovinskog rata, obitelji i prijatelji. Jubilarna obljetnica započela je u 9 sati polaganjem vijenaca na Spomen obilježju Golubica, a sat vremena kasnije uslijedilo je i polaganje vijenaca na Spomeniku poginulim pripadnicima 153. brigade HV-a u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni.

U 11 sati započeo je središnji program obilježavanja u Spomen-parku 153. brigade u Velikoj Gorici u sklopu kojega je održano sjećanje na poginule pripadnike čitanjem imena i prezimena 72 poginula branitelja, ali i govor o ratnom putu 153. brigade.

-Priča o 153. brigadi HV-a Velika Gorica priča je o hrabrosti, patnji i umiranju. Priča o tome kako se voli domovina kada si joj najpotrebniji. Te davne 1991. godine veći dio naših susjeda srpske nacionalnosti stvorio je pakleni plan. Željeli su prisvojiti veći dio naše domovine, uništiti i izbrisati sve što je hrvatsko i stvoriti svoju državu pod imenom Republika Srpska Krajina. Počeli su s progonima, a kasnije i s ubojstvima civila, pljačkanjem i paljenjem njihove imovine. Da bi sačuvali ono što je naše i vratili oteto Hrvati i svi oni koji su Hrvatsku smatrali svojom domovinom počeli su pružati žestok otpor. U tom ozračju 3. listopada 1991. godine imenovana je 10. brigada TO Velika Gorica te je na ovim prostorima bila prva oružana sila koja je spriječila napredovanje neprijatelja prema Velikoj Gorici i Zagrebu- prisjetio se ranih 90-ih predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV-a, Ivan Zagorac.

Svega nekoliko dana od osnutka, 7. i 8. listopada s pripadnicima postrojbi HV-a i MUP-a sudjelovala je u oslobađanju vojarne u Velikoj Buni, a potom su se nizala ratišta diljem Hrvatske. Brigada je borbeno djelovala na novljanskom, slavonsko-brodskom i oraškom ratištu, na prostoru Južnog bojišta u dubrovačkom zaleđu te hercegovačkom ratištu. 4. kolovoza 1995. godine, čekajući svitanje na pokupskom pravcu, tog ljetnog jutra zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske i policije bili su spremni za izvršenje ključne borbene zadaće- vratiti sav okupirani teritorij Republike Hrvatske.

Velikogorička brigada u sklopu vojno-redarstvene operacije „Oluja“ sudjelovala je u oslobađanju Gline, a prva je ušla u Topusko. Uslijedilo je čuvanje državne granice s Bosnom i Hercegovinom sve do 14. rujna 1995. godine kada se slavno vratila u Veliku Goricu gdje joj je priređen veličanstven doček. Kroz brigadu je prošlo čak 5818 pripadnika od kojih su 72 ratnika dala najviše što su mogla dati.

Na jubilarnoj obljetnici u Spomen-domu u Velikoj Buni bio je i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović koji je istaknuo da je velikogorička brigada prošla impresivan ratni put i dala ogroman doprinos u obrani domovine.

-Na današnji dan prije 30 godina u Velikoj Gorici osnovana je 153. brigada HV-a, a samo nekoliko dana kasnije djelujući zajedno uz posebne postrojbe MUP-a i postrojbe sektorskog štaba Jug, 7. i 8. listopada oslobađaju vojarnu Velika Buna, vojarnu u kojoj se sada nalazimo. Zato je posebno zadovoljstvo biti danas s vama i na ovom mjestu svjedočiti obilježavanju i osnivanju 153. brigade HV-a. Impresivan je ratni put velikogoričke brigade koja je dala značajan doprinos. S ponosom smo se svi prisjetili događanja na tom ratnom putu s ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata i ciljem čuvanja i širenja povijesne istine, čuvanju svih vjerodostojnih svjedočenja i čuvanjem uspomene na 72 poginula pripadnika brigade. Jednako tako, s posebnim pijetetom sjećamo se i svih poginulih Velikogoričana čija smo imena također čuli, a koji su svoju domovinu branili kroz druge postrojbe Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova. Drago mi je vidjeti danas ovdje vas koji ste se vratili s ratnog puta i koji danas slobodno živite u zemlji koju ste branili i obranili. Kroz brigadu je prošlo 5818 vojnika što je impresivna brojka. Vidim da su s nama i neki od zapovjednika brigade koje posebno želim pozdraviti i zahvaliti im jer njihov put i njihova odgovornost nije bila lagana. Bili su to teški dani i teški zadaci- poručio je Božinović i istaknuo da je lijepo što je Grad Velika Gorica na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom pronašao mogućnosti napraviti trajnu uspomenu kroz gradnju spomen doma i spomen parka kako bi se sačuvali vrijednosti i uspomene na Domovinski rat.

Spomen-dom 153. brigade HV-a od danas je i službeno u rukama Udruge pripadnika brigade. Gradonačelnik Krešimir Ačkar i predsjednik Udruge Ivan Zagorac potpisali su dokument kojim je spomen-dom predan na upravljanje upravo Udruzi koja okuplja pripadnike velikogoričke brigade.

-153. Brigada Hrvatske vojske Velika Gorica bila je uistinu od velike važnosti. Prije trideset godina nikada hrabriji Velikogoričani odlučili su obraniti svoju Veliku Goricu i svoje Turopolje. Formirani u 153. brigadi ne samo da su branili Goricu i Turopolje već su prošli i Istočno i Južno bojište pa i akcije u Bosni i Hercegovini. Danas, 30 godina nakon, potpisujemo sporazum na koji smo iznimno ponosni i kojim ćemo kao Grad Velika Gorica ovaj Memorijalni centar i park prepustiti na upravljanje Udruzi pripadnika 153. brigade HV-a za svu žrtvu i sve što su činili za vrijeme rata, ali nastavili su i sa svojom aktivnošću nakon rata i uistinu su primjer kako branitelji mogu biti heroji i u miru. Spomen-park ostaje na trajno sjećanje našim sugrađanima na 153. brigadu HV-a, na te hrabre ljude od kojih je njih 72 poginulo. Ostaje našoj djeci predškolske i školske dobi koja dolaze ovdje na izlet, da mogu vidjeti i naučiti, da se nikada ne zaboravi na te teške trenutke- rekao je gradonačelnik Ačkar.

Upravo naši branitelji najzaslužniji su što danas imamo samostalnu, slobodnu domovinu Hrvatsku, poručio je zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec.

-Posebno se na današnji dan prisjećamo 121 poginulog Velikogoričanina koji je dao najvrijednije za svoju domovinu- svoj život. Zagrebačka županija ima izuzetno kvalitetnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama na području županije, a kroz Odbor za branitelje nastojimo zajedničkim snagama realizirati što više projekata i programa koji se tiču braniteljske populacije. Hrvatski branitelji važan su stup društva- onako kako su bili za vrijeme Domovinskog rata tako su sada i u miru izuzetno važni- istaknuo je Kolarec.

Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja koji je na obilježavanje u Velikoj Buni stigao kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade, Tome Medveda pohvalio je odličnu suradnju koju Udruga ima s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

Mi smo sudjelovali u dobrom djelu projekata koje je Udruga koja postoji već 21 godinu pokrenula i sa zadovoljstvom mogu reći da je to odlična udruga s kojom rado surađujemo. Mi aktivno potpomažemo upravo ovakve obljetnice, financijski, logistički i na bilo koji drugi način. Naša osnovna zadaća jest pomagati očuvanju sjećanja na Domovinski rat, a to sjećanje najbolje će se očuvati na način da svake godine, a posebice na ovako okrugle obljetnice obilježavamo uspomenu na Domovinski rat i osnivanje brigada- zaključio je Nekić.

Po završetku službenog dijela programa, uzvanici su razgledali novouređeni spomen-dom koji je posljednjih dana uređen novim atraktivnim eksponatima i fotografijama 153. velikogoričke brigade iz Domovinskog rata.

153br2 [2]153br3 [3]153br4 [4]153br5 [5]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2021/10/30-godina-od-osnutka-153-brigade-hv-a-bili-su-rame-uz-rame-gardijskim-brigadama/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/153br12.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/153br22.jpg

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/153br31.jpg

[4] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/153br41.jpg

[5] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/153br5.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal