- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Sve je spremno za početak nastave, u osnovne škole uloženo oko 2 milijuna kuna

Posted By Gorica.hr On 02.09.2021. @ 19:55 In Vijesti | Comments Disabled

skole1 [1]Još jedna školska godina bliži se svome početku, pa se time polako privode kraju i radovi na velikogoričkim osnovnim školama koji su većinom krenuli za vrijeme ljetnih praznika dok su školski hodnici zjapili prazni. Dodatna ulaganja provedena su, ili se još uvijek provode, u ukupno osam osnovnih škola na području Velike Gorice, a koje je danas obišao gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar, u pratnji suradnika i ravnatelja škola.

- Spremni iščekujemo početak nove školske godine. U same objekte uloženo nešto manje od dva milijuna kuna. Na područnoj školi u Buševcu izvedena je najveća investicija jer je zamijenjeno kompletno krovište koje je prokišnjavalo već jedno izvjesno vrijeme. Samo ovdje je uloženo 400.000 kuna. Od ostalih velikih projekata, u našoj najvećoj školi, Nikole Hribara, riješili smo pitanje stare kuhinje kako bi bili zadovoljeni i higijenski standardi nakon što je škola u potpunosti energetski obnovljena. Zamijenjena je i hidrantska mreža na kojoj smo imali znatne gubitke vode, a govorimo o ciframa koje su prelazile 50.000 kuna- rekao je gradonačelnik Ačkar.

Istaknuo je da su ove godine i prije ljeta napravili učionicu na otvorenom u Velikoj Mlaki i na gotovo polovici škole zamijenili stolariju jer je stara bila dotrajala i neučinkovita.

-Kada govorimo o OŠ Eugena Kumičića znamo da je sportska dvorana stradala u potresu te je bila neuporabljiva. Stoga smo sanirali sve što je bilo nesigurno za naše učenike tako da će dvorana od ove školske godine biti u potpunosti u funkciji bez opasnosti za djecu, a na inicijativu roditelja u OŠ Jurja Habdelića asfaltirano je gotovo 1000 kvadratnih metara dječjeg igrališta koje će ovih dana biti ocrtano- otkrio je gradonačelnik.

Za to vanjsko školsko sportsko igralište OŠ Jurja Habdelića izdvojeno je tako 150.000 kuna.

-Imali smo problema vezanih za korijenje drveća koje je dizalo asfalt tako da smo sada uz pomoć Grada uspjeli riješiti ovaj dio koji služi našim učenicima povremeno za tjelesnu nastavu, a zapravo voljeli bi da je taj prostor češće u popodnevnim satima ili vikendom pun naših rekreativaca, djece i ostalih koji bi se na ovom terenu bavili sportom. Imamo veći problem s devastacijom prostora tijekom vikenda; od golova do cijelog prostora škole, tako da biamo voljeli na ovim terenima svaki dan i vikendima voljeli vidjeti što više ljudi i djecu, da češće budu ovdje, da što manje imamo onih koji su došli uništavati- rekao nam je Davor Vidović, ravnatelj osnovne škole Jurja Habdelića.

Škola je ove godine upisala 69 učenika, a voljeli bi da ih je više.

-Na područnim školama držimo se donekle, čak smo ove godine i imali neko malo povećanje, ali uglavnom trend je dugoročno smanjenje broja djece- kaže ravnatelj Vidović.

Nova kuhinja u OŠ Nikole Hribara

U najvećoj školi na području grada, OŠ Nikole Hribara, tijekom ljetnih praznika obavljene su dvije vrste radova. Opremljena je školska kuhinja u vrijednosti 170.000 kuna te su izvedeni radovi na izgradnji hidrantske mreže vrijedni ukupno 200.000 kuna.

-Dovršili smo obnovu kuhinje, još su preostali manji radovi, ali uvijek će nešto nedostajati. Također imamo i vanjske radove na obnovi hidrantske mreže koja je dotrajala i kojoj je trebala kompletna zamjena. Sve će biti završeno do početka škole- kaže Stjepan Marović, ravnatelj OŠ Nikole Hribara.

Naglasio je da ove godine imaju 138 upisanih prvašića što je nešto više nego prošle godine i što je lijepo čuti u današnjim vremenima. Školska godina kreće s mjerama i uputama zbog pandemije, a u školi ih očekuje učiteljsko vijeće na kojemu će svi podrobnije znati kako se ponašati.

-U usporedbi s prošlom godinom mogu reći da ćemo nastaviti manje-više onako kako smo i završili godinu-najavio je Marović.

U ‘Kvaternik’ uloženo 240.000 kuna

Dodatna ulaganja u pomoćne prostorije školske dvorane vrijedna 240.000 kuna obavljena su u OŠ Eugena Kvaternika.

-Promijenili smo trakt za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, zamijenjena su vrata koja su već bila ispunjena crvotočinom, zaštićen je cijeli prostor i u potpunosti je preuređena svlačionica za tjelesni za djevojčice. Izmjenjen je dio sanitarnog čvora, keramičke pločice, pobojani su zidovi…Izmijenjena su sva vrata na hodniku koji ide prema dvorani za tjelesni- istaknula je zamjenica ravnateljice Melita Delić Osnovne škole Eugena Kvaternika.

Zbog preseljenja u ovu školu stiglo je 20 novih učenika, a upisano je 66 prvašića.

U OŠ Novo Čiče kapitalna ulaganja u objekt osnovne škole vrijedna 150.000 kuna. Ukupno 100.000 kuna vrijedni su radovi dodatnih ulaganja na izgradnji priključka vode i kanalizacije u OŠ Šćitarjevo čiji se završetak očekuje 31. prosinca ove godine. U OŠ Eugena Kumičića izvedeni su radovi na sanaciji potresom oštećenih učionica i sportske dvorane za što je izdvojeno 200.000 kuna, a završeni su još 31. svibnja.

Nova stolarija u Velikoj Mlaki

U osnovnoj školi u Velikoj Mlaki obavljena su ulaganja na ugradnji stolarije vrijedna 150.000 kuna.

-Najveće ulaganje bilo je u stolariju. Tamo gdje je bilo najpotrebnije zamijenili smo dotrajalu drvenu stolariju, pa očekujemo i uštede u računima u budućnosti. Naravno da to estetski izgleda ljepše i da će i učenicima biti ljepše boraviti u učionicama. Obuhvaćena je zbornica i sedam učionica- rekla nam je Zrinka Šućur, ravnateljica OŠ Velika Mlaka.

Ukupno su upisali novih 86 učenika prvog razreda kojima se, kako ističe ravnateljica, jako vesele. Više je to novih učenika nego prošle školske godine kada su imali 69 prvašića. Očekuje Šućur da će ova školska godina biti lakša nego lani. Mjere su opuštenije, pa se nadaju da će školska godina učenicima biti ljepša i da ih čeka povratak na staro normalno.

U cijeloj pandemijskoj priči posebno učinkovita bila je nova učionica na otvorenom.

-Učionica na otvorenom bila nam je iznimno korisna u ovim COVID-vremenima, a biti će i ubuduće. Učenici su je jedva dočekali i bilo je borbe tko će prvi sjesti. Posebno nam je drago što su tamo provodili vrijeme i nakon nastave, okupljali se, stvarali grupe, pomagali jedni drugima u pisanju domaće zadaće tako da se zaista isplatila. Uzeli smo i pametne stolice za jednu učionicu gdje će nas još i CARnet opremiti pametnom pločom i tabletima tako da se tome isto veselimo, vidjet ćemo kako će funkcionirati pa ako se pokaže mogućim onda bismo to radili i u drugim učionicama. Potreba uvijek ima, škola je rupa bez dna, bili bismo sretni kada bi se nastavilo s promjenom stolarije. Zahvalni smo što Grad sluša naše potrebe, sve što tražimo, dobijemo- zaključila je Šućur.

Novi krov na PŠ Buševec

Po pitanju OŠ Vukovina zamijenjen je krov na PŠ Buševec u vrijednosti 390.000 kuna što je i najveća investicija u škole ove godine.

-Ove godine smo imali sanaciju krovišta. Drugi cilj nam je da postavimo na krov solarne panele kako bi mogli uštedjeti na energiji. Projekt je gotov i nadam se da će i on zaživjeti. Ova područna škola ima 500-tinjak kvadrata i veselimo se svim stvarima koje će učenici u školi moći imati. Ukupno je oko 650 učenika s područnim školama. Ove godine imamo puno manje upisanih prvašića, naš prosjek je 80-ak prvašića, a ove godine imamo 69 upisanih. To nas malo brine, ali nadamo se da će budućnost donijeti jednu stabilnu situaciju i da neće biti problema s viškom učitelja. Ova školska godina također počinje s epidemiološkim mjerama no one su nešto blaže nego prošle godine tako da će učenici moći imati većinu stvari u školi: od tjelesnog, dodatne i dopunske nastave – rekao je ravnatelj OŠ Vukovina Damir Bedić.

Budući da su u Buševcu u tijeku radovi na aglomeraciji, Mjesni odbbor uložio je napore da se djeci osigura prilaz školi.

-Pošto se nalazimo na državnoj cesti D-30 jednoj od najprometnijih cesta u Hrvatskoj osigurali smo siguran odlazak naše djece u školu u ponedjeljak tako da smo sanirali dio pločnika Zagrebačka-Trg Seljačke sloge. Ne može se asfaltirati, ali se može dovesti u takvo stanje da djeca sigurno mogu hodati po nogostupu do škole. Mi kao Mjesni odbor u dogovoru s dečkima iz Aglomeracije s kojima stvarno imamo dobru komunikaciju riješili smo taj problem tako da mogu sa sigurnošću reći da djeca u ponedjeljak mogu pločnikom do škole. Radi se oko 500-600 metara-rekla je predsjednica MO Buševec Ivana Belošević.

Dubranec čeka rušenje

U područnoj školi u Dubrancu koja je oštećena u potresu kreće se u proceduru rušenja. Gradonačelnik Ačkar otkrio je da su ishodili dokumentaciju za rušenje i ispitali tlo čime se pokazalo da se može graditi na tom području.

-Od ostalih ulaganja treba istaknuti da posebice vodimo računa o sigurnosti naših osnovnoškolaca što je najbitniji segment ovdje. Omogućiti ćemo svim učenicima od 1. do 4. razreda reflektirajuće prsluke kako bi lakše bili uočljiviji te će ih to dočekati prvog dana na klupama kao i udžbenici koji su financirani od strane države, ali i radne bilježnice za koje smo kao Grad Velika Gorica izdvojili oko 2,5 milijuna kuna- poručio je Ačkar.

Dodao je gradonačelnik i da se za velikogoričke srednjoškolce, uz redovne stipendije, nastavlja isplaćivanje jednokratne stipendije te da Velika Gorica ponosno nastavlja nositi titulu drugoga grada u Republici Hrvatskoj po ukupnom izdvajanju u obrazovni sustav.

skole2 [2]skole3 [3]skole4 [4]skole5 [5]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2021/09/sve-je-spremno-za-pocetak-nastave-u-osnovne-skole-ulozeno-oko-2-milijuna-kuna/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/skole16.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/skole25.jpg

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/skole33.jpg

[4] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/skole43.jpg

[5] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/skole53.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal