Grad Velika Gorica

Vijesti

Grad i HŽ potpisali Sporazum: Vlakom do Zagreba s 38 linija, gradska naselja povezuju se sa željezničkim kolodvorom

hzGrad Velika Gorica i Hrvatske željeznice potpisali su danas Sporazum koji za cilj ima razvoj integriranog prijevoza putnika na području Velike Gorice. Uvest će se novih 8 linija od željezničkog kolodvora u Velikoj Gorici prema Glavnom kolodvoru u Zagrebu, što znači da će građanima na raspolaganju biti ukupno 38 linija. Kako bi se potaknulo građane na korištenje željezničkog prijevoza sva gradska naselja povezat će se lokalnim linijama do samog kolodvora u Gorici.

Sporazum su danas u prostorijama Gradske uprave potpisali gradonačelnik Krešimir Ačkar i predsjednik uprave “HŽ Putnički prijevoz” Željko Ukić. Uz postojećih 30 linija omogućit će osam dodatnih i to direktnih od Velike Gorice prema Zagrebu, dok su građanima na raspolaganju i ostale koje prometuju na relaciji Zagreb-Sisak. Goričanima se tako omogućuje ekološki najprihvatljiviji javni prijevoz, te najbrži jer vlakom od Gorice do Zagreba treba svega 15 minuta.

Gradonačelnik Ačkar prilikom potpisivanja sporazuma istaknuo je kako je ovo korak prema novom modelu javnog gradskog prijevoza na području Velike Gorice, te prema gradu Zagrebu, a o čemu će više reći Studija o javnom prijevozu koju je izradio Prometni fakultet, a koja će se ovih dana predstaviti javnosti.

- Svi elementi koje bi jedan moderan europski grad poželio, ovim sporazumom dolazimo korak bliže tome. Sporazum je najava da ćemo kroz koji dan prezentirati našu prometnu studiju koju je završio Fakultet prometnih znanosti, jer znate da smo u situaciji da će se u potpunosti reorganizirati gradski lokalni prijevoz te ćemo usmjeriti naše linije tako da će svako naše mjesto od iduće godine biti povezano sa željezničkim kolodvorom -rekao je Ačkar.

-Vjerujem da radimo povijesni iskorak i povećavamo kvalitetu gdje je najpotrebnija jer znamo da prema gradu Zagrebu svakodnevno migrira 50% našeg stanovništva. Ako zbog gužvi bude potrebe, uprava HŽ Putničkog prijevoza iskazala je da će povećati kapacitete uz osam dodatnih linija-kazao je gradonačelnik

Od 1. siječnja 2022. Veliku Goricu tako očekuje novi model javnog prijevoza, a prema gradonačelnikovim riječima, vršit će ga na području samog grada, vrlo vjerojatno, novi autoprijevoznik.

Predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza Ukić istaknuo je također zadovoljstvo ovim sporazumom koji je u skladu s ciljem i strategijom prometnog razvoja Hrvatske, a najnoviji i najmoderniji vlakovi bit će usmjereni upravo na relaciju Velika Gorica-Zagreb.

-Namjera i cilj je željeznicu vući u sustave lokalnog prijevoza i u skladu s time ono što se priprema. HŽ Putnički prijevoz do kraja 2023. godine treba dobiti ukupno 33 nova elektro-motorna vlaka. Do sada su isporučena tri vlaka. To su upravo ti novi moderni vlakovi koji će voziti na ovom području i koji povezuju Zagreb i Veliku Goricu-kazao je Ukić.

Najavio je i dodatno proširenje linija u skladu s potražnjom i potrebama građana Velike Gorice koji će sada po uzoru na druge gradove u županiji kao što su Dugo Selo i Zaprešić koristiti željeznicu kao glavnu vezu do metropole. Posebno je naglasio povoljne cijene karata te besplatan prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola.

- Cijene karata u željezničkom prometu izuzetno su povoljne, a takav oblik prijevoza omogućava ekološki prijevoz i svima nam je zadaća da što više radimo na smanjivanju osobnog prijevoza i da to ide u korist javnog prijevoza. Djeca predškolske dobi, iz osnovnih i srednjih škola mogu se neograničeno i besplatno voziti vlakovima na svim linijama u Hrvatskoj – kazao je direktor uprave HŽ Putničkog prijevoza.