Grad Velika Gorica

Najave

Dani europske baštine u Velikoj Gorici 2021.

danieuPred nama su još jedni Dani europske baštine u Velikoj Gorici koji se ove godine održavaju pod temom “Baština za sve”. Organizirana događanja koja nas očekuju bavit će se baštinom u kontekstu raznolikosti društvenih skupina unutar lokalne zajednice i njihovom interakcijom, kao i ulogom kulture i umjetnosti u društvenim procesima.

PROGRAM
23.9.2021., četvrtak, 12 sati, Svečanost otvaranja manifestacije, Gradska knjižnica Velika Gorica, Zagrebačka 37, Velika Gorica
Albanski kutić u Gradskoj knjižnici

Velikogoričani, pripadnici albanske nacionalne manjine predstavit će dio svoje bogate kulturne baštine kroz književno i folklorno stvaralaštvo. Prvo doseljavanje Albanaca u Veliku Goricu zabilježeno je 1946. godine. Danas u našem gradu živi stotinjak pripadnika albanske nacionalne manjine koji aktivno sudjeluju u kulturnom i društvenom životu Velike Gorice. U kontekstu teme manifestacije u knjižničnom prostoru postavit će se polica na kojoj će se promovirati književno stvaralaštvo za odrasle i djecu na albanskom jeziku, prijevodi na hrvatski jezik te hrvatska književnost prevedena na albanski jezik, kao i dosadašnji projekti suradnje Knjižnice i Vijeća albanske nacionalne manjine.

Organizatori: Veleposlanstvo Republike Albanije, Vijeće albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije, predstavnici albanske nacionalne manjine u Velikoj Gorici i Memetali Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Velike Gorice, Gradska knjižnica Velika Gorica, Grad Velika Gorica

OMOGURU WIDGET – inkluzivni softver

Instalacija inkluzivnog softverskog programa za osobe s poteškoćama u čitanju na web stranice gradskih ustanova u kulturi: Gradske knjižnice Velika Gorica, Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica i Muzeja Turopolja. Omoguru widget omogućava individualnu prilagodbu teksta posjetiteljima web stranica kroz alate koji olakšavaju, poboljšavaju i potiču čitanje kod osoba s disleksijom i teškoćama čitanja.

Organizatori: Grad Velika Gorica, tvrtka OmoLab

Izložba „Razlike nas povezuju“
U suradnji s udrugom Suncokret u izlozima Knjižnice Galženica, Trg Stjepana Radića 5, predstavit će se umjetnička djelatnost članova Udruge.

Organizatori: Područna knjižnica Galženica, Udruga Suncokret

25.9.2021., subota, 10 – 18 sati, Likovna kolonija, Područna škola Gradići, Gradići
Likovna kolonija promovira turopoljski dijalekt, nematerijalno kulturno dobro zaštićeno 2017. godine, na kreativan i zabavan način. Kolonija je organizirana na način da lokalni pisci čitaju svoje tekstove i pjesme na turopoljskom dijalektu, a djeca i likovni umjetnici slikaju pojmove, riječi, sadržaj. Međugeneracijska suradnja najprirodniji je način prijenosa znanja o kulturnom dobru na djecu i mlade.
Organizatori: KUD „Gradići“, ULIKUM, Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica, Udruga „Spark“, Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica
Prijave za likovnu koloniju do četvrtka, 23.9.2021., do 12 sati na e-mail: gkovacic67@gmail.com

1.10.2021., petak, 19 sati, Izložba „Dragutin Trumbetaš – ciklus Gastarbajter“, Galerija Galženica, Trg Stjepana Radića 5, Velika Gorica

Aktualnost teme migranata i imigranata u našoj svakodnevici je sveprisutna. Migracije stanovništva u druge zemlje i kontinente zbilja su hrvatskog društva koja seže daleko u prošlost, ali ima i svoj suvremeni kontekst. Migracije i imigracije mijenjaju društvo i osobe, nose brojne izazove i traže prilagodbe zajednice, institucija i ljudi. Svu složenost migrantskog života te inkluziju ljudi u nove zajednice prikazao je likovni umjetnik Dragutin Trumbetaš iz Velike Mlake u ciklusu „Gastarbajter“. U sklopu izložbe prikazat će se dokumentarni film „Gastarbeiter“ (Zagreb film, 1977., redatelj Bogdan Žižić, trajanje 16′30”) o Dragutinu Trumbetašu. Autorice izložbe su Antonia Vodanović i Valentina Radoš.

Organizatori: Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Galerija Galženica i Muzej Turopolja

2.10.2021., subota, 10 – 20 sati, Escape room: Poznati Turopoljci, Velika Gorica
Kroz igru i zabavu sudionici escape rooma pokazat će svoje poznavanje povijesti Turopolja i Turopoljaca koji su dali značajan doprinos hrvatskom društvu ili samo svojoj zajednici. Klub mladih Velika Gorica pripremit će scenarij i scenografiju u dva stoljeća staroj drvenoj kuriji Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici, a pobjednici će dobiti zanimljive nagrade.
Organizatori: Klub mladih Velika Gorica i Muzej Turopolja
Prijave na e-mail: gorickiklubmladih@gmail.com

7.10.2021., četvrtak, 12 sati, Promocija filma Iščemu turopolsko blogo / U potrazi za turopoljskim blagom, Centar za posjetitelje Turističke zajednice Grada Velike Gorice

Kratkometražni igrani film naslova U potrazi za turopoljskim blagom ili, na turopoljskom dijalektu, Iščêmu turopŏlsko blôgo humoristična je krimi priča. Jezični nesporazumi između govornika standardnog hrvatskog jezika i govornika turopoljskog dijalekta okosnica su zapleta filma. Kao i u svakom dobrom filmu i u ovom ima udvaranja ili ofiranja, a radnja filma događa se na zanimljivim i mističnim lokacijama u Turopolju. Scenarij je napisala i film režirala Romana Rožić.

Organizatori: Grad Velika Gorica, Turistička zajednica Grada Velike Gorice, Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica, KUD „Mičevec“, KUD „Nova zora“, Ogranak Seljačke sloge Buševec, KUD „Velika Mlaka“, Etno udruga Kurilovec i Plemenita opčina turopoljska, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica

8.10.2021., petak, 19 sati, Predavanje „Dragutin Trumbetaš – gastarbajter i umjetnik“, Galerija Galženica, Trg Stjepana Radića 5, Velika Gorica. Predavačica je velikogorička povjesničarka umjetnosti Tea Gudek Šnajdar.

Dragutin Trumbetaš bio je grafičar, likovni umjetnik, ilustrator i književnik. Rođen je 1937. u Velikoj Mlaki, a preminuo je 2018. u Velikoj Gorici. Godine 1966. odlazi u Frankfurt na Majni, gdje kao i mnogi tadašnji gastarbajteri svoju inozemnu karijeru započinje na vrlo težak način. Radi na poslovima pakiranja, u peglaoni te kasnije dobiva posao ručnog slagara u Frankfurter Rundschauu. Istovremeno se sve više bavi crtanjem. Budući da je svakodnevno bio okružen imigrantima različitih životnih priča, ova tema zaokuplja ga i u njegovom likovnom stvaralaštvu. Osmišljava antijunaka Tončeka koji postaje protagonist mnogih njegovih crteža. Prati ga u raznim situacijama koje mu se događaju u njegovu unajmljenom stanu, na ulicama stranoga grada, pa sve do gradilišta. Tončekove dogodovštine često su humoristične, no kroz ciklus Gastarbeiter bavi se i ozbiljnijim temama teškog života stranih radnika u Njemačkoj.
Osim toga, u svome stvaralaštvu radi i na ciklusima posvećenima Romima, krapinskom pračovjeku, A. G. Matošu te „Baladama Petrice Kerempuha“. Jedan od najvećih umjetničkih uzora bio mu je nizozemski slikar Vincent van Gogh. Izrađuje zbirku od preko stotinu crteža i pisama koje je tijekom petnaest godina pisao te slao Van Goghu.
Po završetku predavanja, kako bi se još bolje upoznali sa stvaralaštvom ovog umjetnika, održat će se i kratka likovna radionica na kojoj će se polaznici okušati u izradi crteža i karikature, nadahnutih radom Dragutina Trumbetaša.
Organizator: Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Galerija Galženica
Prijave se primaju do četvrtka, 7.10.2021., u 12 sati, na e-mail: galerija.galzenica@pouvg.hr

9.10.2021., subota, 10 – 14 sati, Crtačke/strip radionice, Galerija Galženica, Trg Stjepana Radića 5, Velika Gorica. Voditeljica radionice je Irena Jukić Pranjić, strip umjetnica i predavačica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Crtačka/strip radionica na temu gastarbajtera u smislu reinterpretacije naslijeđa Dragutina Trumbetaša. Polaznici će se okušati u izradi vlastitog stripa na temu gastarbajtera te će osmisliti lik vlastitog antijunaka stripa, kao što je Trumbetaš osmislio lik antijunaka Tončeka, nositelja naracije njegovih grafičkih mapa. U osmišljavanje stripova uključit će se lokalna publika, a sudjelovat će i studenti stripa i animacije s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Organizatori: Grad Velika Gorica i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Galerija Galženica
Prijave za strip radionicu do petka, 8.10.2021., u 12 sati, na e-mail: galerija.galzenica@pouvg.hr