- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Svečanim spravišćem Plemenita općina turopoljska obilježila 30 godina od obnove

Posted By Gorica.hr On 08.07.2021. @ 11:10 In Vijesti | Comments Disabled

pot1 [1]“Nek ne zamre reč vu ovom kraju rojena, nek se ne zruše zidi Grada Lukavca, nek ne pozebu rasti našega luga, nek se ne zlute naši izvori, a gorice i ravnice nek rode i u buduće, s ovim kaj telo krepi, na duh bistre”-riječi su pokojnog Zdravka pl. Lučića prvog župana obnovljene Plemenite općine turopoljske koje su nit vodilja današnjem vodstvu i budućim generacijama u očuvanju njihove ostavštine.

Plemenita opčina turopoljska svečanim je spravišćem proslavila jučer 30 godina od obnove rada. Turopoljsko je bratstvo 7. srpnja 1991. godine ponovo obnovilo Plemenitu općinu, izabralo njezino čelništvo i prionulo radu s ciljem očuvanje bogate povijesne i kulturne baštine Turopolja. Danas, trideset godina od obnove, ispred Muzeja Turopolja sastali su se plemenitaši prisjetivši se tih vremena, ali i svega onoga što ih je nagnalo da svoju tradiciju nastavljaju čuvati, njegovati i prenositi na mlađe naraštaje.

Povelju bratstva po 30. puta pročitao je na samom početku Obnoviteljskog spravišća Drago pl. Katulić, a o svemu što se kroz povijest događalo govorio je arhivar POT-a Božidar pl. Pavišić. Vrlo emotivnim obraćanjem, Stjepan pl. Šipušić Kazo prisjetio se prvog sastanka te poodmakle 1991. kada su se okupili zainteresirani s ciljem očuvanja povjesne baštine i povrata djela imovine oduzete Turopoljcima za drugog svjetskog rata.

-Dobri duh Turopolja odveo me na prvo okupljanje zainteresiranih da se osnuje inicijativni odbor Plemenite opčine turopoljske koji će njegovati kulturnu i povijesnu baštinu, a s nadom s kojom i danas živimo da će uslijediti povrat barem dijela skupne imovine zajednice iz prošlosti. Sastali smo se u matičnom uredu stare opčine, izabrali smo inicijativni odbor, a glavi organizator skupa pokojni Zdravko pl. Lučić rekel mi je: „Odi sim, pisal buš zapisnik”.. I tako je sve počelo-prisjetio se Šipušić.

Krenulo je tada oživljavanje rada sučija, pisanje povelja o obnovi bratstva, a sjećanje na ta vremena, u starijim plemenitašima pobuđuje zanos i ponos.Okićeni kiticom od hrastova lista i žitnog hrasta koje su vezali trobojnicom izabrali su tada prvog župana i ostalo čelništvo POT-a.

-Jesmo li zadovoljni postignutim? 30 godina je prošlo, bratstvo se utkalo u život našeg POT-a, puno je bilo dobra, ali i krivudanja, mislim da nestajemo kao starosjedioci, sve manje se čuje turopoljski „kaj”. Gdje je izlaz, spas? U našim mladima, sve je u vašim rukama mladosti naša, pomognimo im da uspijemo opet razbuditi onaj obnoviteljski žar i ljubav prema našem zavičaju. Sve neka bude na diku i slavu ovog našeg falačeca – hrvatske zemlje-kazao je Šipušić.

Na čelu Plemenite općine Turopoljske danas su mladi zanesenjaci koje vodi isti san o očuvanju tradicije i ljubav prema svom kraju i zavičaju. Župan POT-a Juraj pl. Odrčić istaknuo je kako će se nastaviti borba za ispravljanje nepravde u vidu povrata oduzete imovine Turopoljcima, ali i svi ostali napori koje Plemenita općina ulaže kako bi Turopolje u današnjem svijetu dobilo značaj koji zaslužuje, jer Turopoljci su, istaknuo je hrvatskom narodu bili uvijek na raspolaganju, pa i nakon same obnove 1991. prva im je zadaća bila uključiti se u obrambene aktivnosti hrvatske vojske.

-Cilj je povrat imovine s kojim je upravljao turopoljski narod, iako po tom pitanju danas nema sluha, ističemo kao Turopoljci da nikada nećemo prihvatiti da se u slobodnoj Republici Hrvatskoj nalazi imovina oduzeta svome narodu i da ta ista država svoj narod ignorira. Ljubav prema svojoj domovini isticali smo kroz cijelu povijest čemu svjedoči i odluka čelništva POT-a svega mjesec dana nakon obnove u kolovozu 91. godine u kojoj župan poziva članstvo da se uključi u obrambene aktivnosti vojnih postrojbi. Kad je minula ratna opasnost prionuli smo i drugim obvezama koje se mogu svesti na zajednički nazivnik – očuvanje identiteta. Pokreće se niz manifestacija koje pokreću naš kraj i revitalizacija turopoljske svinje, naša povijest je sačuvana prepiskom knjiga, turopoljski banderij je zaštitni znak naših Turopoljaca-kazao je župan pl. Odrčić zahvalivši svim članovima koji su svojim zanosom i ljubavi prema zavičaju zarazili njih mlađe i s nadom da će se očuvanje turopoljske tradicije prenositi na pokoljenja.

Podršku Zagrebačke županije Plemenitoj općini obećao je i zamjenik župana Ervin Kolarec, a gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je bio u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na ovoj svečanosti istaknuo izuzetnu ponos na Plemenitu općinu koja promiče identitet Velike Gorice i cijelog turopoljskog kraja.

-Plemenita opčina turopoljska je metropola našeg Turopolja. Imamo niz projekata i situacija koje trebamo rješavati. Trebamo izravnati dugove koje je Plemenita općina turopoljska ostavila prema nama u Gradu Velikoj Gorici. I Dubrovačka republika mogla bi se posramiti nad onime što ste vi od 13 stoljeća radili i posjedovali. Time se trebamo ponositi i raditi na isticanju toga identiteta kako nas ne bi “pojeo” Grad Zagreb i kako nas ne bi istisnuli iz te povijesne bitnosti, a ona je puno veća nego što ima jedan kraj u Republici Hrvatskoj. Treba čuvati, štiti i braniti u budućnosti ono što se činilo kroz povijest- rekao je Ačkar istaknuvši da će i Grad pružiti svesrdnu podrušku Plemenitoj općini turopoljskoj.

pot2 [2]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2021/07/svecanim-spraviscem-plemenita-opcina-turopoljska-obiljezila-30-godina-od-obnove/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/pot15.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/pot25.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal