Grad Velika Gorica

Vijesti

Svečanim spravišćem Plemenita općina turopoljska obilježila 30 godina od obnove

pot1“Nek ne zamre reč vu ovom kraju rojena, nek se ne zruše zidi Grada Lukavca, nek ne pozebu rasti našega luga, nek se ne zlute naši izvori, a gorice i ravnice nek rode i u buduće, s ovim kaj telo krepi, na duh bistre”-riječi su pokojnog Zdravka pl. Lučića prvog župana obnovljene Plemenite općine turopoljske koje su nit vodilja današnjem vodstvu i budućim generacijama u očuvanju njihove ostavštine.

Plemenita opčina turopoljska svečanim je spravišćem proslavila jučer 30 godina od obnove rada. Turopoljsko je bratstvo 7. srpnja 1991. godine ponovo obnovilo Plemenitu općinu, izabralo njezino čelništvo i prionulo radu s ciljem očuvanje bogate povijesne i kulturne baštine Turopolja. Danas, trideset godina od obnove, ispred Muzeja Turopolja sastali su se plemenitaši prisjetivši se tih vremena, ali i svega onoga što ih je nagnalo da svoju tradiciju nastavljaju čuvati, njegovati i prenositi na mlađe naraštaje.

Povelju bratstva po 30. puta pročitao je na samom početku Obnoviteljskog spravišća Drago pl. Katulić, a o svemu što se kroz povijest događalo govorio je arhivar POT-a Božidar pl. Pavišić. Vrlo emotivnim obraćanjem, Stjepan pl. Šipušić Kazo prisjetio se prvog sastanka te poodmakle 1991. kada su se okupili zainteresirani s ciljem očuvanja povjesne baštine i povrata djela imovine oduzete Turopoljcima za drugog svjetskog rata.

-Dobri duh Turopolja odveo me na prvo okupljanje zainteresiranih da se osnuje inicijativni odbor Plemenite opčine turopoljske koji će njegovati kulturnu i povijesnu baštinu, a s nadom s kojom i danas živimo da će uslijediti povrat barem dijela skupne imovine zajednice iz prošlosti. Sastali smo se u matičnom uredu stare opčine, izabrali smo inicijativni odbor, a glavi organizator skupa pokojni Zdravko pl. Lučić rekel mi je: „Odi sim, pisal buš zapisnik”.. I tako je sve počelo-prisjetio se Šipušić.

Krenulo je tada oživljavanje rada sučija, pisanje povelja o obnovi bratstva, a sjećanje na ta vremena, u starijim plemenitašima pobuđuje zanos i ponos.Okićeni kiticom od hrastova lista i žitnog hrasta koje su vezali trobojnicom izabrali su tada prvog župana i ostalo čelništvo POT-a.

-Jesmo li zadovoljni postignutim? 30 godina je prošlo, bratstvo se utkalo u život našeg POT-a, puno je bilo dobra, ali i krivudanja, mislim da nestajemo kao starosjedioci, sve manje se čuje turopoljski „kaj”. Gdje je izlaz, spas? U našim mladima, sve je u vašim rukama mladosti naša, pomognimo im da uspijemo opet razbuditi onaj obnoviteljski žar i ljubav prema našem zavičaju. Sve neka bude na diku i slavu ovog našeg falačeca – hrvatske zemlje-kazao je Šipušić.

Na čelu Plemenite općine Turopoljske danas su mladi zanesenjaci koje vodi isti san o očuvanju tradicije i ljubav prema svom kraju i zavičaju. Župan POT-a Juraj pl. Odrčić istaknuo je kako će se nastaviti borba za ispravljanje nepravde u vidu povrata oduzete imovine Turopoljcima, ali i svi ostali napori koje Plemenita općina ulaže kako bi Turopolje u današnjem svijetu dobilo značaj koji zaslužuje, jer Turopoljci su, istaknuo je hrvatskom narodu bili uvijek na raspolaganju, pa i nakon same obnove 1991. prva im je zadaća bila uključiti se u obrambene aktivnosti hrvatske vojske.

-Cilj je povrat imovine s kojim je upravljao turopoljski narod, iako po tom pitanju danas nema sluha, ističemo kao Turopoljci da nikada nećemo prihvatiti da se u slobodnoj Republici Hrvatskoj nalazi imovina oduzeta svome narodu i da ta ista država svoj narod ignorira. Ljubav prema svojoj domovini isticali smo kroz cijelu povijest čemu svjedoči i odluka čelništva POT-a svega mjesec dana nakon obnove u kolovozu 91. godine u kojoj župan poziva članstvo da se uključi u obrambene aktivnosti vojnih postrojbi. Kad je minula ratna opasnost prionuli smo i drugim obvezama koje se mogu svesti na zajednički nazivnik – očuvanje identiteta. Pokreće se niz manifestacija koje pokreću naš kraj i revitalizacija turopoljske svinje, naša povijest je sačuvana prepiskom knjiga, turopoljski banderij je zaštitni znak naših Turopoljaca-kazao je župan pl. Odrčić zahvalivši svim članovima koji su svojim zanosom i ljubavi prema zavičaju zarazili njih mlađe i s nadom da će se očuvanje turopoljske tradicije prenositi na pokoljenja.

Podršku Zagrebačke županije Plemenitoj općini obećao je i zamjenik župana Ervin Kolarec, a gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je bio u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na ovoj svečanosti istaknuo izuzetnu ponos na Plemenitu općinu koja promiče identitet Velike Gorice i cijelog turopoljskog kraja.

-Plemenita opčina turopoljska je metropola našeg Turopolja. Imamo niz projekata i situacija koje trebamo rješavati. Trebamo izravnati dugove koje je Plemenita općina turopoljska ostavila prema nama u Gradu Velikoj Gorici. I Dubrovačka republika mogla bi se posramiti nad onime što ste vi od 13 stoljeća radili i posjedovali. Time se trebamo ponositi i raditi na isticanju toga identiteta kako nas ne bi “pojeo” Grad Zagreb i kako nas ne bi istisnuli iz te povijesne bitnosti, a ona je puno veća nego što ima jedan kraj u Republici Hrvatskoj. Treba čuvati, štiti i braniti u budućnosti ono što se činilo kroz povijest- rekao je Ačkar istaknuvši da će i Grad pružiti svesrdnu podrušku Plemenitoj općini turopoljskoj.

pot2