Grad Velika Gorica

Vijesti

Online verzija Lektire za pomoćnike

prirucnikNa završnoj konferenciji EU projekta „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“ promoviran je Priručnik za pomoćnike u nastavi – Lektira za pomoćnike. Priručnik za pomoćnike u nastavi sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Izrađen je u okviru projekta Svako dijete ima pravo na obrazovanje prijavljenog na javni poziv „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III.“

Priručnik je zamišljen kao pomoćni alat za pomoćnike u nastavi, ali i sve ostale koji su uključeni u pružanje podrške djeci u odgojno-obrazovnom sustavu. Priručnik su uredile dr.sc. Arijana Mataga Tintor i dr.sc. Kristina Vujnović, a uz njih autorice su stručne suradnice i koordinatorice projekta Milica Kolumbić-Di Giorgio i Katarina Sikirić Lukić te provoditeljice edukacije za pomoćnike u nastavi Sanja Orešković Vrbanec i Sanda Puljiz Vidović.

U Priručniku se može pročitati o kontekstu projekta “Svako dijete ima pravo na obrazovanje”, o ulozi, poslovima i statusu pomoćnika u nastavi, o važnosti komunikacije i odnosa, o stresu. Velik dio priručnika bavi se posebnostima rada pomoćnika u nastavi u odnosu na učenika s teškoćama, pa se tako može pročitati o radu s učenicima koji imaju teškoće u razvoju, o radu s učenicima s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima, o radu s učenicima koji imaju poremećaj iz spektra autizma, radu s učenicima s intelektualnim teškoćama, s učenicima s oštećenjima vida, o posebnostima rada s učenicima s deficitom pažnje/hiperaktivnim poremećajem (ADHD), o posebnostima u radu s učenicima s problemima u ponašanju te o radu s učenikom koji ima više vrsta teškoća u psihofizičkom razvoju.

Završno poglavlje posvećeno je participaciji učenika s teškoćama u razvoju. I sam proces nastanka Priručnika bio je participativan te se u njemu mogu pronaći izjave i osvrti mnogih sudionika – djece, roditelja, učitelja, pomoćnika u nastavi i stručnjaka. U Priručniku je korišten OmoType — font čitljiv osobama s disleksijom, ali i osobama bez teškoća s čitanjem. Dodatni doprinos izgledu i sadržaju Priručnika dala su djeca svojim crtežima kojima portretiraju pomoćnike u nastavi.

Priručnik (PDF)