Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradsko vijeće donijelo rebalans proračuna

vijece-sjednicaS 15 glasova za i 10 glasova protiv na današnjoj je sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice donesen rebalans gradskog proračuna za 2021. godinu. Rebalans je to kojim su prihodi Grada uvećani za 26,9 milijuna kuna, a rashodi za 9,5 milijuna kuna. Planirani rashodi tako iznose 561 milijun kuna.

Najznačajniji prihodi od poreza povećani su 14,6 milijuna kuna, dijelom zbog dobre realizacije u prvih šest mjeseci koja je viša za 6 posto u odnosu na polugodišnje izvršenje, a u odnosu na prošlu godinu porast je za 35%, objasnila je pročelnica za financije Žaneta Štefanić. Brojke su optimistične, a 5,9 milijuna očekuje se iz ugovora pomoći, 3,2 milijuna kuna od Ministarstva kulture i medija vezano za izgradnju interpretacijskog dijela Muzeja Turopolja i dvorac Lukavec. Također 1,6 milijuna kuna doznačila je Zagrebačka županija vezano za štetu od potresa, dodala je pročelnica.

No umanjena su pak sredstva za financiranje 2 milijuna kuna županije za radne bilježnice, što će sada provoditi Grad. Umanjena su sredstva za energetsku obnovu zgrade u Šetalištu Franje Lučića i poduzetnički inkubator, ali su zato ugovorena sredstva za sufinanciranje biciklističke staze od Velike Gorice do Novog Čiča.

Od sredstava kredita od 47,5 milijuna kuna do sad je povučeno 11,8 milijuna za projekte, a sredstva od 35,7 alocirana su za sljedeće razdoblje.

Promjene su se najviše dogodile kod komunalne djelatnosti koja je povećana za 19,9 milijuna kuna gdje je 5,4 milijuna kuna iz Fonda za biciklističku stazu, 1,3 milijuna kuna za nerazvrstane ceste, a 1,2 milijuna kuna za groblja.

U proračunu je osigurano dodatnih 6,1 milijuna kuna kapitalne pomoći za sanaciju cesta VG Vodoopskrbi za projekt Aglomeracije. Također tu je stavka javnog prijevoza 4,7 milijuna kuna što su značajna sredstva za gradski proračun, istaknuto je iz Gradske uprave.

Najveće korekcije u proračunu odnose se za saniranje posljedica potresa, nabavku kućica i pomoć građanima jer, podsjetimo, šteta od potresa na području Velike Gorice veća je od 100 milijuna kuna.

Povećana su sredstva za predškolski odgoj kroz koji se zbog povećanog interesa proširuju kapaciteti za upise u vrtić, otvaraju se novi vrtići i planira izgradnja novih objekata. Dodatna povećanja koja čine rebalans predstavio je gradonačelnik Ačkar.

-Nakon odustajanja Zagrebačke županije od projekta Grad Velika Gorica je preuzeo obvezu kupnje radnih bilježnica za sve osnovnoškolce u Velikoj Gorici, a riječ je o 2,2, milijuna kuna. Mjesnoj samoupravi povećana su sredstva za male komunalne akcije – 1,15 milijuna kuna. Osigurana su sredstva od 370 tisuća kuna iz Agencije za ruralni razvoj za gradnju igrališta s umjetnom travom u Vukovini, a iz proračuna Zagrebačke županije osigurano je dodatnih 300 tisuća za novi vatrogasni dom u Novom Čiču.Postavili smo standard da su umirovljenici s primanjima do 2000 tisuće kuna mirovine dobili najviše uskrsnice u državi, a ovim rebalansom taj standard nastavljamo i za Božić i nastavljamo isto u godinama ispred nama, osnovnoškolcima smo osigurali radne bilježnice, a srednjoškolce ćemo stipendirati s po 1000 kuna kako bi im olakšali početak školske godine-rekao ja Ačkar.