Grad Velika Gorica

Vijesti

Buševec, Rakitovec i Turopolje prvi u Hrvatskoj kreću u smjeru samoodrživog naselja

busevecPo prvi puta u Hrvatskoj kreće se u smjeru projektiranja energetske samoodrživosti, a kao pilot područja za izradu koncepta ulaganja odabrana su tri velikogorička naselja, Buševec, Rakitovec i Turopolje, uz koje je u neposrednoj blizini te ujedno i na rubnom području grada naselje Ogulinec.

Ukupna procijenjena vrijednost projektiranja energetske samoodrživosti kreće se oko 25 milijuna eura, a lokalno stanovništvo spomenutih goričkih naselja benefite koji proizlaze iz održive energije, bez zagađenja zraka, trebat će prepoznati i izabrati.

Do tog ih čina dijeli jedan veliki korak – razvoj investicijskog koncepta za koji su velikogoričke vlasti dobile značajan europski garant. Projektna prijava – aplicirana u okviru programa Horizon 2020 pokrenute inicijative European City Facility (EUCF) na prvi, prošlogodišnji poziv gradovima i općinama, zadovoljila je u velikoj konkurenciji sve kriterije.

Kao rezultat stigla je darovnica u vrijednosti 60.000 eura za izradu investicijskog koncepta pod imenom “Razvoj energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja”.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, kazao je da se projektom želi ispitati mogućnosti stvaranja samoodrživih naselja s minimalnim zagađenjem zraka.

Navedena pilot naselja odabrana su s obzirom da su okružena šumom i poljoprivrednim zemljištem te imaju dovoljno potencijala u lokalnim obnovljivim izvorima za postizanje energetske neovisnosti, a s druge strane su i na rubnim dijelovima administrativnog područja grada.

Novim projektom, rekao je Ačkar, stigla je potvrda i na europskoj razini da se kreću u istom smjeru koji je Europa odredila donošenjem Europskog zelenog plana. Sve je usmjereno k istom zajedničkom cilju – očuvanju okoliša za buduće generacije.