Grad Velika Gorica

Vijesti

Ministrica Tramišak pohvalila Goricu, u nekoliko mjeseci povučeno preko 30 milijuna kuna

tramisakMinistrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak uručila je danas u Velikoj Gorici četiri ugovora iz mehanizama teritorijalnih ulaganja na području Zagrebačke županije ukupne vrijednosti 47 milijuna kuna, od čega je 38 milijuna kuna sufinancirano sredstvima Europske unije. Najviše od spomenutih sredstava, 21 milijun kuna, dodijeljeno je Gradu Velikoj Gorici za projekt Poduzetničkog inkubatora.

- Ovi projekti dokaz su da vi, iako ste u kompeticiji s najvećim gradom, da možete u određenim segmentima biti jednako dobri, a čak i bolji. Ja čestitam prvenstveno gradu Velikoj Gorici gdje se danas s razlogom nalazimo u vezi projekta razvoja poduzetničke poslovne infrastrukture. Poduzetnički inkubator vrijedan više od 26 milijuna kuna, a oko 21 milijun kuna financiran je sredstvima Europske unije. Budućnost daljnjih ulaganja je u razvoju malog i srednjeg poduzetništva, posebno kao što i vidimo u razvoju ICT industrije i vjerujem da ćete brojne nove i inovativne poduzetnike prvenstveno start-upove, a kasnije možda i novog Rimca razviti u Velikoj Gorici-rekla je ministrica Tramišak.

Projekt poduzetničkog inkubatora koji provodi Grad Velika Gorica vrijedan je preko 26 milijuna kuna, a zahvaljujući tome što je ministarstvo prepoznalo ovaj vrijedan projekt bit će sufinanciran sredstvima EU fondova u iznosu od 21 250 000 kuna.

Poduzetnički inkubator imat će kapacitet za 30 malih poduzetnika koji će se razvijati uz infrastrukturalnu pomoć također i uz stručnu pomoć, imat će multifunkcionalnu dvoranu, a v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar također podržava minističinu ideju o stvaranju nekog novog velikogoričkog Rimca, čemu se i sam nada.

- U projekt će se maksimalno uključiti i naša velikogorička razvojna agencija VEGORA, kao i naš odjel za europske fondove. Ono što je jako bitno naglasiti je multifunkcionalna dvorana i sve ono što će mladim poduzetnicima biti potrebno, bit će im na raspolaganju i nadamo se da će te mlade kao što je rekao gospodin župan, i naša ministrica, da ćemo kroz koju godinu moći reći da smo neke nove Rimce i nove uspješne poduzetnike upravo iz tog poduzetničkog inkubatora stvorili u Velikoj Gorici-kazao je Ačkar.

Zahvalio je i ministrici Tramišak što ispred ministarstva prepoznaje dobre projekte u Velikoj Gorici.

- Želim se osvrnuti i na kraće razdoblje koje je iza nas od nekoliko mjeseci kada sam preuzeo odgovornost za Veliku Goricu gdje je ministarstvo pokazalo jedan izniman sluh, jednu iznimnu kvalitetu, volju i poticaj našemu gradu Velikoj Gorici gdje smo preko 30 milijuna kuna osigurali za razvitak našega Turopolja i Velike Gorice. Govorimo tu o muzejskom depou, o biciklističkoj i pješačkoj stazi od grada Velike Gorice prema naselju Staro Čiče i Vukovina za koje smo dobili rješenje prije svega dva mjeseca kao i rasvjete na biciklističkim stazama koje spajaju Veliku Goricu i Grad Zagreb. Izražavajući zadovoljstvo nadamo se i vjerujemo da će i dalje naši projekti biti prepoznati. Velika Gorica je jedan od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj što znači da ima vrlo visok indeks razvijenosti te samim time teže participira na EU fondove, ali ministarstvo pokazuje da kvalitetan projekt uvijek dođe do izražaja i ukoliko je struka na visini zadataka uvijek dobijemo ono što je potrebno-kazao je Ačkar.

Pomoć pri provedbi projektata je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje.

- Naša uloga kao agencije je da vam pomognemo u svim aspektima pogotovo i vama manjim općinama i Velikoj Gorici kao većem gradu, da pomognemo u pripremi postupka javne nabave kako bi to što prije i što lakše ugovorili i da krenemo s realizacijom.. Ovo je prvi put da smo u Velikoj Gorici u posljednjih pet godina i moram priznati da mi je žao što nismo bili prije, ali kako kažu, partnerstvo mora imati dvije strane-kazao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric.

Na području Zagrebačke županije, u razdoblju od 2014. do 2020. godine iz EU fondova ugovoreno je ukupno više od 4 milijarde kuna vrijednih europskih projekata, istaknula je ovom prilikom ministrica. Među njima su vrijedni projekti vodno-komunalne infrastrukture, željezničke infrastrukture, kao i centara kompetentnosti. Uz ugovor za poduzetnički inkubator u našem gradu, dodijeljeni su ugovori koji imaju za cilj razvoj biciklističkih staza u tri male općine na području Zagrebačke županije.

- Ovi ugovori općinama i Velikoj Gorici svakako će pripomoći za dodatnu kvalitetu života na tim prostorima i zato posebno zahvaljujem od strane Zagrebačke županije-istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Podsjetio je na brojne projekte koji se provode na području županije, a sufinancirani su upravo europskim novcem.

- Po nekakvim pokazateljima to Ministarstvo regionalnog razvoja zna dobro da smo trenutno gospodarski najstabilnija županija i da smo u rangu razvijenosti u najvišem vrhu. Bit će mi drago ako ovakvih susreta bude više u Zagrebačkoj županiji, a mi kroz općine i gradove ćemo se truditi da imamo dokumentacije spremne za povlačenje sredstava, posebno kroz ovaj program oporavka, ali i nove omotnice i siguran sam da će tu županija velikim dijelom sudjelovati-rekao je župan Kožić.