Grad Velika Gorica

Vijesti

Grad donirao vozilo ribočuvarima ŠRU Odra

sruodraŠportsko- ribolovnoj udruzi Odra danas je uručeno vozilo koje će služiti za ribočuvarsku službu na području kojim ova aktivna udruga danas gospodari, ali i za brojne akcije kroz koje nastoje raditi za dobrobit i očuvanje okoliša.

ŠRU Odra gospodari s više od 500 hektara vode na području koje se proteže od željezničkog mosta u Zagrebu s Jakuševca do sisačke granice u mjestu Ruče. Obuhvaća to sva velikogorička jezera izuzev jezera u Vukovini s kojim gospodari Zagrebačko ribolovno društvo, prvo ribičko društvo u nastalo u Hrvatskoj. Predsjednik ŠRU Odre, Ognjen Cahun, ističe kako početak ribičkog sporta u Hrvatskoj potječe upravo s ovih naših prostora, pa je očit njihov napor u očuvanju jezera i prirode kroz dugi niz godina.

-U proteklih nekoliko godina pokušavali smo poticati lokalnu samoupravu da uvidi te napore koje mi pokušavamo dati kroz taj sportski ribolov i natjecanje, i sve ono što mi jesmo. A nama je s druge strane izuzetno bitan taj okoliš, zdrava priroda, i ono što ljudima daje sveukupnu sliku, relaksaciju nakon rada kad dođu u prirodu-kaže Cahun.

Sve je više divljih odlagališta otpada kojih smo svakodnevno svjedoci na području našeg grada i naselja, pa i jezera čime se narušava njihovo prirodno bogatstvo. Upravo ova Udruga nizom ekoloških akcija pokušava stati na kraj zagađenjima. Tako su kroz protekle godine organizirali ili sudjelovali u nekoliko hvalevrijednih akcija poput „Od izvora do mora” u organizaciji Coca Cole u kojoj su sudjelovali i zaredom osvajali nagrade na razini Hrvatske.

Akcija Zelena čistka provodi se u suradnji s Gradom Velikom Goricom, a provest će se i ove godine kao i niz akcija koje najavljuju iz Udruge a koje za cilj imaju brendirati velikogorička jezera.

-Svodimo cijelu priču oko problematike velikog jezera gdje želimo prikazati sadržaj koji je jako interesantan ribolovcima i ribolov kao sport u Velikoj Gorici. Čistit ćemo naša jezera, a u suradnji s MO Novo Čiče i u suradnji s lokalnim udrugama, KUD-om Čiče, napraviti jednu šetnicu i biciklističku stazu (op.a. od ulaza na jezero Čiče do Veterinarske stanice). Očistili bismo trasu i otvorili jezero prema gradu i lokalnom stanovništvu-naglašava predsjednik.

Najavljuje i akciju podvodnog čišćenja samoga dna jezera te fotografiranje koje će se objaviti u časopisu National Geographic. U lipnju pak kreće treća akcija kojom se planira predstaviti novi brend jezera.

-Intencija nam je surađivati s djecom osnovnih škola gdje bi htjeli dati da djeca daju mišljenje o izgledu jezera i njegovom nazivu. Jer ono se zove Veliko Čiče, neko ga zove veliko jezero, neki radi plaže Čič bič, ali mislimo da se djeca trebaju izjasniti jer oni su naša budućnost, i oni će koristiti to jezero. Pa bismo voljeli da probamo brendirati to jezero i da se donese ta odluka o sportsko- rekreativnoj zoni koja će definirati izgradnju jezera i da ga se počne koristiti najveće blago koje imamo na ovim prostorima-istaknuo je.

Kako bi sve te akcije i radovi udruge bili mogući potrebna je ribočuvarska služba. Upravo vozilo koje je ŠRU Odri danas uručio Grad pomoći će u radu službe koja će danonoćno obilaziti teren i koja će uz prekršaje koji se događaju u ribolovnom sportu imati naglasak na zaštitu okoliša.

-Dvije su zaposlene osobe, ribočuvara, jednom će plaću sufinancirati Grad, a drugoga ćemo kompletno iz sredstava udruge financirati, radi se o dvije smjene, osigurali smo kompletan nadzor voda u cjelodnevnom ciklusu od 6 do 22. U fazi smo i raspisivanja natječaja za nabavku ribočuvarskog čamca i dogovoriti trajni vez na skeli kod Oborova, pa bi time ribočuvar dobio veći smisao, a to je da bi se Sava kompletna u toj regiji kontrolirala iz čamca-rekao je gospodin Cahun.

V.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar naglasio je da ovom gestom zapravo žele zahvaliti najbrojnijoj velikogoričkoj udruzi koja broji preko 800 članova. Pohvalio je njihovu aktivnost i sve što su prezentirali kroz svoj rad koji obuhvaća jedan puno širi aspekt djelovanja u kojemu su pokazali kako se brine za prirodu i svoje jezero te kako probuditi svijest svim sugrađanima kako bi divlja odlagališta postala dio naše prošlosti.

- Da bi se to dogodilo potrebni su upravo ovakvi ljudi, jaki karakteri i volonteri koji će neprestano raditi i truditi se za očuvanje svega onoga što su nam Majka priroda i dobri Bog podarili, a mi kao Grad Velika Gorica moramo sudjelovati i moramo prepoznati upravo ovakav aktivizam kako bi naš grad i naše Turopolje izgledalo što bolje i kako bi priroda u Velikoj Gorici ostala netaknuta da bi sljedećim generacijama ostavili planetu u stanju kakvom smo je i zatekli, a ukoliko je moguće i boljom- poručio je Ačkar zahvalivši pritom udruzi, njenom predsjedniku i svima koji su se nesebično svih ovih godina davali u radu udruge.

Ačkar je istaknuo kako ribočuvar koji će raspolagati darovanim vozilom, nije samo ribočuvar nego će paziti i na divlje deponije i na jezero, baš kao i svi oni ljudi koji su dugi niz godina članovi udruge.

-Hvala im od srca na svemu tome. Pozivam sve naše sugrađane da brinu o našoj planeti i našim jezerima jer Velika Gorica je kroz povijest bila prepoznata upravo po jezerima, a Turopolje po čistom okolišu i to je ono o čemu moramo skrbiti te ćemo kao gradska vlast usmjeriti maksimalan angažman prema tome- zaključio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.