Grad Velika Gorica

Vijesti

Stiglo 2800 kanti za biootpad: 'Podižemo svijest o recikliranju i smanjujemo naš otpad'

kanteU reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava jutros je stiglo 2800 smeđih kanti za razvrstavanje otpada koje će uskoro biti podijeljene u velikogoričkoj urbanoj sredini, dok će u ruralnim dijelovima stići na adrese onih kućanstava koja nisu preuzela kompostere.

Kante za biootpad stigle su u sklopu projekta koji je u iznosu od 85 % sufinanciran sredstvima Europske unije, a ostatak je osigurao Grad Velika Gorica s nešto više od milijun kuna.

-Ovime povećavamo svijest o recikliranju, smanjujemo naš otpad i s tom intencijom nastavljamo te nas još do početka proljeća, naravno ako sve bude u rokovima, očekuje i nešto više od 22 000 žutih i plavih kanti koje će također biti podijeljene u našim ruralnim naseljima koja još nisu dobila tu mogućnost recikliranja- rekao je jutros prilikom primopredaje kanti v.d. gradonačelnik, Krešimir Ačkar.

Direktor VG Čistoće, Ivan Rak, podsjetio je kako je Grad još 2018. godine aplicirao na taj projekt, ali da se sve oduljilo i da su posude trebale stići još prije godinu dana.

-Javna nabava se ponavljala više puta, a napokon smo ih sada i dobili- rekao je Rak.

Istaknuo je pritom da je ovo novitet na području grada jer će tako svojim korisnicima u zgradama koji nemaju mogućnost kompostiranja, ali i onim domaćinstvima koja nisu uzela komposter koji su dijelili prethodnih godinu dana, dobiti posude u koje mogu razvrstavati biootpad. Procjena je da biootpada u ukupnoj količini miješanog komunalnog otpada ima od 30 do 40 %.

-Na taj način ćemo smanjiti količinu otpada koje odlažemo na našem odlagalištu u Mraclinskoj Dubravi i produžiti vijek našeg odlagališta. Kompostere još uvijek dijelimo, imamo 1000 komada na skladištu u Velikoj Gorici, čekamo malo da se smiri situacija s koronavirusom, pa će naši dečki biti na terenu. I svi korisnici koji se još nisu javili imaju se priliku javiti kako bi dobili svoj komposter- kazao je Rak.

Novi sustav obračuna

Najavio je Rak da će uskoro krenuti novi sustav obračuna po količini miješanog komunalnog otpada tako da se onim korisnicima koji će preuzeti komposter neće naplaćivati odvoz biorazgradivog otpada.

-Znači imat će nešto manje račune od onih korisnika koji će koristiti smeđu kantu. Moramo čekati da nam stignu sve posude iz Fonda da se naprave primopredajni zapisnici. Grad je aplicirao na taj projekt i mora potpisati ugovor o prijenosu vlasništva imovine i onda tek možemo početi dijeliti sve posude i žutu, plavu i smeđu. Nemamo ih kuda pospremiti pa bi nam više odgovaralo da to ide kroz tjedan, ali moramo čekati da stignu sve posude i da se naprave primopredajni zapisnici pa da se onda počne dijeliti. Mi planiramo da bi to bilo tamo od 1.travnja ove godine. Takva je dinamika za koju se nadamo da ćemo je ispoštovati- zaključio je Rak.