Grad Velika Gorica

Vijesti

Šteta od potresa u Velikoj Gorici iznosi gotovo 100 milijuna kuna, u županiji preko milijardu

ackar11,2 milijarde kuna procijenjena je ukupna šteta na području Zagrebačke županije uzrokovana razornim potresom 29. prosinca 2020. godine. Objavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije održanoj na području naše županije koje je najviše stradalo, ispred porušene crkve Uzvišenja svetog Križa u općini Kravarsko. O štetama na području Velike Gorice koja je procijenjena na gotovo 100 milijuna kuna javnost je izvijestio v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

- Na našem području stradale su kuće, društveni i sakralni objekti. Ukupno 68 žutih oznaka su dobili naši stambeni objekti, a crvenih svega 7 objekata, najbitnije je da ljudskih žrtava nije bilo. U potpunosti je oštećena područna škola u Dubrancu koja je dodatnim elaboratom utvrđeno, da je trajno neupotrebljiva za daljnji boravak djece te će ona morati biti uklonjena kao i župna crkva u Dubrancu. Sportska dvorana u OŠ Eugena Kumičića je također privremeno neupotrebljiva kao i crkva NBDM te kapela sv. Vida u Mraclinu – rekao je Ačkar.

28 velikogoričkih obitelji već prvog dana je bilo smješteno u hotele jer su njihove kuće bile privremeno ili stalno neupotrebljive, te je za njih osiguran privremeni smještaj , a već je 90 posto njih vraćeno na njihove parcele te su im osigurani montažni kontejneri. Ačkar je podsjetio da je Grad Velika Gorica prvog dana stanovnicima kojima su stradale kuće osigurao jednokratnu pomoć od 10 000 kuna, te 1000 kuna za preko 600 kućanstava kojima su stradali dimnjaci.

- Zahvaljujemo Vladi RH na brzoj intervenciji i osiguranoj financijskoj pomoći od 1,6 milijuna kuna, što nam je omogućilo da naše sugrađane brzo smjestimo na sigurno, te da počnemo odmah proces vraćanja i normalizacije njihovih života na njihovim ognjištima – rekao je Ačkar.

ackar2