Grad Velika Gorica

Vijesti

Novi paket mjera pomoći velikogoričkim poduzetnicima

vg1V.d. gradonačelnika Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar danas je uputio prema Gradskom vijeću Prijedlog Odluke o uvođenju mjera za pomoć gospodarskim subjektima Grada Velike Gorice pogođenim posebnim okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID-19 za 2021. godinu.

O mjerama je na večerašnjem sastanku upoznao predstavnike velikogoričkih ugostitelja, te vlasnike teretana i fitness centara.

Budući da je uvedenim protuepidemijskim mjerama Stožera civilne zaštite RH privremeno obustavljen rad određenih gospodarskih djelatnosti, posebice u segmentu ugostiteljstva i sportskih rekreativnih sadržaja, obveza je Grada Velike Gorice omogućiti istima lakši oporavak. Sagledavajući sve mogućnosti proračuna i potreba vas gospodarstvenika, predložio sam set mjera koje će vam omogućiti lakše poslovanje do konca ove godine – rekao je Ačkar.

Navedeni prijedlog Odluke obuhvaća:

1. Oslobođenje od plaćanja komunalne naknade
2. Oslobađanje plaćanja naknade za korištenje ugostiteljskih terasa
3. Mogućnost proširenje površine terasa do 50 posto sadašnje površine gdje za to postoje tehničke mogućnosti
4. Oslobađanje obveze plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Velike Gorice
5. Oslobađanje plaćanja poreza na potrošnju

Sva oslobađanja odnose se na cijelu 2021. godinu.

Sve odluke stupit će na snagu po izglasavanju na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, odnosno objavi u Službenom glasniku.

Za korištenje svih ovih prava bit će potrebno dostaviti zahtjeve nadležnim upravnim odjelima, a obrasci zahtjeva bit će objavljeni na službenim stranicama Grada Velike Gorice, a također će biti na raspolaganju za sva pitanja i naši službenici putem telefona.

Kod primjene oslobađanja poreza na potrošnju , ugostitelji i obrtnici koji su obveznici poreza na potrošnju alkoholnih pića (vinjaka, rakije i žestokih pića), prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, oslobađaju se plaćanja poreza po stopi od 3%, do 31.12.2021. godine. Znači nije riječ o smanjenju nego potpunom oslobađanju. Za sada ugostitelji neće morati mijenjati programe jer će i dalje na računima morati iskazivati navedeni porez, podnositi obrasce Poreznoj upravi, koja će temeljem ove Odluke otpisivati obvezu plaćanja poreza na potrošnju.

Ova mjera je za ovu godinu donesena kao mjera oslobađanja od plaćanja poreza na potrošnju. Želim naglasiti da se i kao posebna mjera koja će biti upućena na savjetovanje s javnošću planira ukidanje poreza na potrošnju za 2022. godinu – rekao je Ačkar.

Podsjećamo kako se od jučer primaju zahtjevi za potporama subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19.