- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Velikogoričkim sportašima 12,4 milijuna kuna: Četiri saveza potpisala Ugovore s Gradom

Posted By Gorica.hr On 18.01.2021. @ 14:18 In Vijesti | Comments Disabled

sport [1]Velikogoričke sportske organizacije danas su u Gradskoj upravi potpisale Ugovore o korištenju sredstava gradskog proračuna za 2021. godinu. Ugovore su s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom potpisale Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice, Športsko rekreativni savez Grada Velike Gorice, Sportski savez osoba s invaliditetom Velike Gorice i Školski sportski savez Velike Gorice.

Ukupno je svim sportskim savezima namijenjeno 12 411 000 kuna iz gradske blagajne, a da su sredstva potpuno zaslužena istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

-Ono što je posebna čast je da se unazad nekoliko godina povećao broj športskih saveza u našem gradu, pojavili su se tu rekreativci i školski savez, ono što je jako bitno istaknuti je uz sav teški dio, čemu najveću zahvalnost osjećam i ovaj savez s osobama s poteškoćama i invaliditetom i kao kruna naš savez zajednice. Sve što radite je jedna promocija za Grada i zdravlje ljudi, to je ono što nudi kvalitetniji i poželjniji grad našim sugrađanima i svima koji požele doći živjeti u našem gradu-kazao je Ačkar dodavši kako je protekle godine za sport i rekreaciju u našem gradu izdvojeno 21,5 milijuna kuna, a Grad nastoji svake godine sve više ulagati.

-Pandemija i potresi iziskuju dodatna neplanirana sredstva, novi problemi su pojavili, školska dvorana Kumičić je neupotrebljiva, tamo će biti potrebna sanacija, uz stupove koji su bili potencijalno opasni, i strop se mora micati i parket, tako da nastojimo što prije to sanirati-kazao je gradonačelnik.

No unatoč problemima koje nam je donijela prošla godina, u sport se ulagalo. Ačkar je podsjetio na izgradnju fitness parka, umjetnih travnjaka, a ove godine planira se postaviti umjetna trava u Vukovini, u kvartu Bratstvo bi se trebalo obnoviti polivalentno dječje igralište, Podbrežnicu očekuje novo mješovito polivalentno, ostala naselja očekuje rasvjeta

-Tendencija će biti da financijski iznos bude izdašniji, svako ulaganje usuđujem se reći da ste opravdali radom, kvalitetom i time što imamo jednu dobru piramidu od rekreativnog do vrhunskog sporta, vodit ćemo računa da ništa od plana ne uzmemo i uz ove ugovore dodatno pomoći kroz stavke proračuna-istaknuo je Ačkar.

Predstavnici svakog od saveza ponaosob su zahvalili na sredstvima koja su im ovim ugovorima dodijeljena te istaknuli kako su ponosni na uspjehe svojih sportaša, no isto tako ukazali na neke od problema s kojima se susreću.

Zajednici Športskih udruga 11 milijuna kuna, preselili u nove prostore koje će plaćati

Najviše sredstava dodijeljeno je Zajednici Športskih udruga Grada Velike Gorice, ukupno 11 900 000 kuna. Ugovor s Gradom potpisao je dopredsjednik Zajednice Darko Blažević. Uz zahvalu, kazao je kako je ponosan na izuzetno dobre rezultate sportaša u protekloj godini i najavio da će u ovoj biti još bolji.

-U ime Zajednice ŠUVG hvala Gradu, Vijeću i gradonačelniku na potpori svih ovih godina i u ovoj punoj problema godini 2020. Ono što možemo obećati su rezultati koji su bili dobri, bit će još bolji u 2021. godini, veliko obećanje da će naši sportaši pronositi ime grada Velike Gorice širom Hrvatske i Europe u godinama ispred nas-istaknuo je dopredsjednik Zajednice Darko Blažinčić.

Sredstva će kao i svake godine namijeniti klubovima, te ih maksimalno iskoristiti kako bi zadržali kvalitetu koju naši sportaši ostvaruju. No, iz tekućih sredstava kojima Zajednica raspolaže od ove će se godine morati izdvajati i za najam novih službenih prostorija Zajednice. Naime, Zajednica je nedavno preselila iz gradske dvorane gdje najam nisu trebali plaćati u privatne prostorije u Gajevoj ulici. Potpredsjednik ističe kako je to bilo nužno.

-Poznato je da smo jedna od rijetkih Zajednica koja nema svoj adekvatni prostor, ne možemo normalno raditi, nemamo mogućnosti za održavanje panele i seminare sve aktivnosti koje su planirane za zajednicu šestog grada u državi, nismo imali mjesto gdje bi primili istaknute ljude iz hrvatskog sporta prije svega od čelnih ljudi iz Hrvatskog olimpijskog odbora, i odlučili smo da je vrijeme da ćemo u ovoj godini pronaći odgovarajući prostor za sve aktivnosti koje planiramo, a sredstva za to namijenjena su iz tekućih sredstava, i cijenimo da Zajednica to može izdržati bez problema-kazao nam je gospodin Blažinčić.

Sportaši s invaliditetom žele plivački klub

Ispred Športsko-rekreativno saveza Grada Velike Gorice Ugovor vrijedan 126 000 kuna potpisao je Domagoj Sučić.

-Zahvaljujemo se na potpori savezu koji traje 4 godine, planiramo u suradnji sa sportskim savezom poraditi na strategiji sporta za iduće godine i planiramo u 5 godina razviti u gradu rekreaciju i podići je na još jedan nivo-kazao je Sučić.

Sportski savez osoba s invaliditetom raspolagat će sredstvima od 280 000 kuna dodijeljenih ovim Ugovorom od Grada Velike Gorice. Na sredstvima je zahvalila predsjednica Mirjana Lučić, ali je istaknula želju Saveza za otvaranjem plivačkog kluba za osobe s invaliditetom.

-Izuzetno smo sretni što nas Grad prati i što nije bilo smanjenja sredstava, ali s jako nam je teško smanjiti sredstva od onog dobivenog. Moram naglasiti da nam je želja otvaranje plivačkog kluba za osobe s invaliditetom koji se nije lani ostvarila zbog financija i korone, ali se nadam da ćemo to uspjeti, prevelika je to šteta da imamo bazen, a nemamo klub za osobe s invaliditetom-kazala je i dodala kako Grad mora biti svjesniji značenja uspjeha sportaša s invaliditetom.

-Ono što radimo je izuzetno profesionalno i to je vrhunski sport. Sljedeće godine imamo paraolimpijske igre za koje već imamo jednog predstavnika Velimira Šandora, a ja ću se potruditi da i se također plasiram. To je rezultat kojem Grad treba dati više značaja. Također, mi pomažemo i čuda činimo za djecu, ali smo i vrhunski sportaši koji svakodnevno treniraju i trgaju se da postignemo sve što smo do sada i postigli. Mislim da nam mrvicu treba pojačati financiranje da zaposlimo trenere u klubovima i stvaramo vrhunske paraolimpijce koje će promovirati Grad-istaknula je Mirjana Lučić.

Djeci je sport terapija

Boris Konjević iz Školskog sportskog saveza podsjetio je kako je upravo školski sport bio prvi “na udaru” korone, zbog epidemioloških mjera koje su onemogućile održavanje treninga u sportskim dvoranama. Usprkos tome, školski sportski klubovi izborili su svoj opstanak.

-Puno je tu riječi i svi smo važni, ali djeca su naše najveće bogatstvo i svi smo osjetljivi na njih. Na žalost kroz 2020. godinu, možda sam subjektivan, bili smo najviše zakinuti, zbog okolnosti covid pandemije, pa potresa, prvo što se zatvaralo je dječji sport, a ne trebamo naglašavati koliko je to važno za odgoj djece, njima je to prije svega terapija u svim ovim okolnostima. Zahvaljujem se na potpori Gradu i volio bih naglasiti da za djecu je sport izuzetno važan i možda u kontekstu neke terapije vodi računa da ne budu ubuduće zakinuta i da im se uvjeti i poboljšaju ako je moguće-istaknuo je Boris Konjević.

Školskom sportskom savezu Ugovorom je dodijeljeno 105 000 kuna.


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2021/01/velikogorickim-sportasima-124-milijuna-kuna-cetiri-saveza-potpisala-ugovore-s-gradom/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/sport4.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal