- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Mehanizacija u Cerovskom vrhu priprema teren za stambene kontejnere

Posted By Gorica.hr On 06.01.2021. @ 20:36 In Vijesti | Comments Disabled

cerovski1 [1]Na Cerovski vrh danas je stigla mehanizacija koja je započela s pripremnim radovima za uređenja terena na koji će stići stambeni kontejneri za mještane čije kuće više nisu sigurne za život.

Na području Grada Velike Gorice sve stradale obitelji sada imaju siguran i topli privremeni dom – kod rodbine, prijatelja ili u hotelu, zbog čega se odlučilo kvalitetno pripremiti teren za postavu kontejnerskih jedinica koje će biti njihov dom sve dok se ne izgrade nove kuće.

- Za pet obitelji o kojima se sada radi kontejneri su u izradi i bit će novi pripremljeni sa svim elementima potrebnima za jednu kuću. Toalet, kuhinja, dnevni boravak i broj soba koji bude potreban, ovisno koliko ima ukučana. Kada govorimo o radovima, to je tek početak radova na pripremi terena, montažne kućice će imati i priključke vodu, struju, odvod. Na tri mjesta imamo i gradilišta. To bi kroz desetak dana trebalo biti gotovo s obzirom na to da ćemo morati pričekati koji dan jer idemo na gradnju temelja koji su sigurniji za ovo područje i kako bi sve bilo funkcionalno, a onda i sigurno – rekao je Krešimir Ačkar, v.d. gradonačelnik.

Uz stradale domove u ovom mjestu, najjužnijem naselju našega grada, sutra kreću radovi u najistočnijem Ogulincu gdje je jedna znatno oštećena kuća, ali ista sudbina je zadesila dvije kuće u Velikon Buni kao i jedan dom u Kozjači.

- Očekujemo da ćemo probati normalizirati i vratiti ljude kroz ovih mjesec dana u njihove domove. Kada njih vratimo na njihova ognjišta posvetit ćemo se onome završnome, a to je obnova njihovih domova, adaptacija kuća koje imaju privremenu oznaku neupotrebljivosti i uklanjanju objekata i izgradnju novih koji imaju crvenu oznaku i neupotrebljive su i nesigurne za stanovanje i život – objašnjava Ačkar dodavši da su interventno najstradalijim obiteljima dodjelili pomoć od 10 tisuća kuna.

Nakon što su svi sigurno zbrinuti sljedeća faza je upravo da se vrate na svoja ognjišta u privremene domove. Kako se ovih dana moglo čuti iz državnog vrha sama gradnja novih kuća krenula bi kroz šest mjeseci što znači da će stradali ovu godinu provesti u ovim kontejnerima. Ačkar je još jednom zahvali osvima uključenim u stabilziaciju života nakon katastrofe koja je pogodila naš kraj i okolicu.

- Zahvaljujem svim volonterima, vatrogascima, udrugama civilne zaštite koji zajedno s nama u gradskoj upravi nisu imali niti Novu godinu niti nedjelju niti blagdan niti praznik, sve u svrhu jednoga cilja, a to je pomoć najpotrebitijima na našem području. Zahvaljujem i Vladi Republike Hrvatske, jučer sam potpisao ugovor i sjelo je milijun kuna pomoći za sve ove troškove koji su ispred nas kako bi ovo sto lakše prebrodili – zaključio je Ačkar.

Na Cerovski vrh je stigla i teška mehanizacija VG Komunalca koja priprema teren za postavljanje stambenih jedinica – kontejnera, koji će dobiti mještani čije su kuće dobile tzv. crvenu oznaku koja znači da se objekt mora srušiti.

- Djelatnici VG Komunalca s tri ekipe, 20-tak ljudi, danas su započeli radove na četiri lokacije u Cerovskom vrhu za 6 stambenih kontejnera koji će se ovdje postaviti. Priprema se radi za vodu i odvod, HEP će pripremiti struju, i radimo da sve bude spremno prije nego kontejneri stignu da bi ljudi mogli useliti – kaže Jurica Mihalj, direktor VG komunalca.

Kontejneri će se postaviti na dvorištima dovoljno udaljeni od objekata koji se moraju rušiti, a na jednoj lokaciji zbog sigurnosti kontejner će se postaviti na izdvojenu lokaciju.

- Teren je takav, situacija i lokacija ne dopuštaju da u jednom slučaju kontejner bude na dvorištu zbog blizine kuće već će biti na livadi 500 metara dalje gdje obitelj ima zemljište. Hvala i djelatnicima našim koji su na blagdan uskočili bez pitanja, a i ljudima ovdje koji su u ovoj svoj nesreći dobrog duha, kooperativni i spremni pomoći – dodao je Mihalj.

Cerovski vrh obišao je i predsjednik Gradskoga vijeća g. Neven Karas koji je profesionalno angažiran kao član Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH.

- Moram pohvaliti izvršnu vlast u gradu, Civilnu zaštitu koja je pokazala da je opravdano dobila Nagradu Grada, i gradska poduzeća koja su se promptno uključila i vidimo da se u kritičnim trenucima pobrinulo za ljude koji su ostali bez krova nad glavom, da su zbrinuti u hotelima, i odmah nakon toga pristupilo pomoći na terenu i sanaciji – komentirao je Karas.

cerovski2 [2]cerovski3 [3]cerovski4 [4]cerovski5 [5]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2021/01/mehanizacija-u-cerovskom-vrhu-priprema-teren-za-stambene-kontejnere/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/cerovski1.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/cerovski2.jpg

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/cerovski3.jpg

[4] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/cerovski4.jpg

[5] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/cerovski5.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal