Grad Velika Gorica

Vijesti

U posebnim uvjetima održana svečana sjednica povodom Dana Grada

dangrada1Povom Dana Grada Velike Gorice koji je u nedjelju 13.12., danas je uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u dvorani Pučkog otvorenog učilišta upriličena je Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su istaknuta sva važna postignuća na području grada unazad godinu dana, a najsvečaniji dio svakako je bila podjela javnih priznanja Grada Velike Gorice ovogodišnjim laureatima.

Iako je ova godina po mnogočemu jubilarna za naš grad jer Velika Gorica slavi svoj 25. rođendan, taj jubilej obilježen je skromnijom proslavom kojoj su nazočili tek dobitnici javnih priznanja, uz predstavništvo Grada zamjenike gradonačelnika Ervina Kolarca i Krešimira Ačkara, predsjednika Gradskog vijeća Nevena Karasa te nekoliko vijećnika, kao i izaslanike Vlade i Sabora RH te Zagrebačke županije.

Svi oni građanima su čestitali njihov dan koji se po 25. puta obilježava povodom blagdana Svete Lucije, 13. prosinca, koja je i zaštitnica Velike Gorice i svih njenih žitelja.

Budući da je ovo bila Svečana sjednica Gradskog vijeća, sve uzvanike najprije je pozdravio njegov predsjednik Neven Karas. Zahvalio je na učinjenom u proteklih godinu dana, te se u obraćanju osvrnuo na ovu posebno tešku i izazovnu godinu, godinu globalne krize izazvane pandemijom koja je na žalost ostavila svoje posljedice i na našu sredinu zbog čega su odgođeni mnogi planirani projekti.

Neven Karas: Ljudi su oduvijek bili naša snaga

- Godina koja se privodi kraju ostat će zabilježena u povijesti kao jedna od najtežih ne samo u našem gradu. Svjetska zdravstvena kriza nije zaobišla ni nas. Svi smo se na početku godine trebali priviknuti na novo normalno. Svi smo se privikavali na nova pravila. Poduzimali smo kao Grad mjere ne bi li uspjeli sačuvati komunalni sustav koji je kralježnica funkcioniranja lokalne samouprave. Mnogi planirani projekti morali su biti ostavljeni na listu čekanja nekih boljih i zdravijih vremena, a prorijeđena proračunska sredstva usmjerena na ono što nismo planirali radi očuvanja zdravlja i života naših sugrađana-kazao je Neven Karas.

Dodao je i kako je u ovim teškim vremenima briga i odgovornost vladajućih za sugrađane koji su im dali povjerenje mora biti još veća, a kako se nada da će se zajedničkim snagama i odgovornošću pobijediti nedaće koje su nas snašle kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini.

-Današnje teškoće s kojima smo mi suočeni nisu nimalo bezazlene. Vjerujući u ljude i naše sposobnosti siguran sam da ćemo zajedno pobijediti i ovu krizu. Ljudi, odgovorni pošteni i radišni oduvijek su bili naša najveća snaga. Upravo zbog tih vrijednosti koristim priliku čestitati svim nagrađenima-poručio je predsjednik Gradskog Vijeća.

Kolarec: Projekti Grada idu dalje

Iako je godina bila teška, neki od planiranih projekata ipak su ostvareni, a brojni su u planu za iduću godinu. O najvažnijima govorio je obrativši se uzvanicima zamjenik gradonačelnika i obnašatelj dužnosti gradonačelnika Ervin Kolarec. Istaknuo je kako je početkom ovog tjedna Velika Gorica dobila novi proračun u iznosu od 551 milijun kuna.

-Želim naglasiti kako je riječ o uravnoteženom i razvojnom proračunu u kojem se nalaze brojni projekti za sljedeću godinu, ali i programi koje smo imali i prijašnjih godina, a koje sada nastavljamo. Njegove glavne značajke odnose se na osiguranje funkcioniranja Grada i svih aspekata života u gradu u složenim uvjetima pandemije COVID-19. fokus komunalnih aktivnosti je na održavanju i uređenju prometnica unatoč krizi koja nas je sve skupa zadesila. U 2021. godini predviđen je najveći iznos za održavanje cesta u povijesti Grada Velike Gorice. Zadržavamo ili povećavamo razinu socijalnih izdvajanja, povećali smo pomoć za umirovljenike te po prvi puta isplatit će se uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima-kazao je Kolarec.

Osvrnuo se kako se i dalje nastavlja preko 40% sredstava proračuna ulagati u školstvo, u mlade i njihovo obrazovanje što je temelj našeg društva, kazao je. I ove je godine u tom segmentu puno napravljeno; energetski su obnovljene škole OŠ Vukovina i OŠ Nikole Hribara. Osigurani su besplatni udžbenici, srednjoškolcima se pomoglo s 1000 kuna naknade a za stipendije je izdvojeno 3,3 milijuna kuna. Puno se ulaže i u predškolski odgoj. Izgrađen je vrtić u Velikoj Mlaki, a najavljena je gradnja još dva vrtića u ruralnim područjima Velike Gorice.

-Predškolski odgoj u gradu Velikoj Gorici je jedna stavka koja nam je izuzetno važna. Dugi niz godina izdvajamo i u Republici Hrvatskoj smo jedan od najboljih gradova koji izdvajaju za naše najmlađe sugrađane. Ponosni smo da smo izgradili vrtić u Velikoj Mlaki i Cvjetnom naselju, ponosni smo da smo u proračunu osigurali novce da ćemo u sljedećoj godini u ruralnom dijelu izgraditi i završiti vrtić u Selnici koji je financiran iz fondova EU, ali smo osigurali sredstva da se na našim bregima započne gradnja vrtića u Velikoj Buni. U perspektivi također razmišljamo izgraditi vrtić u našem mjesnom odboru Lukavec oko kojega gravitira dosta mjesta i na svu sreću i hvala bogu imamo puno naših mladih sugrađana-istaknuo je Kolarec.

Osvrnuo se i na brojne sportske, kulturne i društvene udruge s kojima Grad surađuje i u koje kontinuirano ulaže ne bi li Velika Gorica bila prepoznata kao grad sporta i grad kulture, a posebno je ponosan na pripadnike civilne zaštite, Javnu vatrogasnu postrojbu te brojna dobrovoljna vatrogasna društva.

Nemjerljiv doprinos Gradu dali su velikogorički branitelji koji se danas okupljaju u udruzi kako bi sačuvali istinu o ratnoj povijesti naše domovine i našega grada.

-Ne smijemo zaboraviti vrlo važan stup društva, kako u ratu tako i u miru. To je naših 10 braniteljskih udruga na području Velike Gorice. Ponosan sam na našu dugogodišnju suradnju i što smo zajedničkim snagama otvorili u Velikoj Buni uz vojarnu Spomen park s eksponatima iz Domovinskog rata, a ove godine otvorili smo i spomen dom u čast naših branitelja. Želimo mladim generacijama pokazati koji obol je dala Velika Gorica u Domovinskom ratu. Podsjetit ću da je 5800 Velikogoričana prošlo kroz 153. velikogoričku brigadu, a također mlađim naraštajima želimo da se uvijek prisjećaju kad dođu u taj Spomen dom kada budu vidjeli da je 127 Velikogoričana dalo ono najvrjednije za našu jedinu domovinu Hrvatsku, a to je svoj život-naglasio je zamjenik gradonačelnika.

Spomenuo je naposljetku i gospodarstvenike, velike tvrtke i investitore kojima je Velika Gorica primamljivo mjesto za ulaganje, oni pune proračun i zapošljavaju ljude. Istaknuo je da će se i dalje ulagati u poduzetništvo te nastojati u budućnosti i povećati ta sredstva.

-Povećali smo stavku za poticanje poduzetništva, a govorim o izravnim sredstvima pomoći uslijed COVID-19 gdje smo osigurali dva milijuna i 250 tisuća kuna. Naravno da moramo i dalje pratiti stanje i spremni smo. Ovisno o situaciji koja će se razvijati do kraja godine i početkom sljedeće godine i spremni smo naći mjesta za uštede u drugim područjima kako bi se ova spomenuta sredstva po potrebi za poduzetnike i gospodarstvenike mogla i povećati- kazao je Ervin Kolarec koji je na posljetku čestitao svim Velikogoričankama i Velikogoričanima Dan Grada u svoje osobno ime te u ime kolege Krešimira Ačkara, zamjenika gradonačelnika.

Čestitke sa županijskog i državnog vrha

Gradu Velikoj Gorici na ovaj važan Dan čestitke su stigle i iz Zagrebačke županije. Kao izaslanik župana Stjepana Kožića, prisutnima se obratio predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak. Istaknuo je kako će u projektima Gradu i dalje pomagati i Zagrebačka županija, kao što je to i dosad činila, a posebno se tu ističu ulaganja u školstvo i predškolski odgoj.

-Zagrebačka županija će vam i dalje pomagati, puno toga smo i radili zajedno. Podsjetio bih na projekt energetske obnove Srednje škole gdje je od 30 milijuna kuna pola financirala Županija, a pola EU fondovi. Centar kompetencije nas očekuje, gdje ćete vi biti nositelj tog velikog županijskog projekta. Gradi se i vrtić, stotine vrtića se grade u hrvatskoj zaslugom našeg premijera, mi imamo sreću da se grade na području županije i to je pravi put kako da se razviju svi dijelovi RH-kazao je Čičak spomenuvši da je donese i novi proračun Zagrebačke županije u kojem je 27 milijuna kuna rezervirano direktno za projekte gradova i općina s njena područja.

Čestitke su stigle i od strane Vlade RH i Hrvatskog sabora, a uputio ih je izaslanik predsjednika Vlade te predsjednika Sabora, Krunoslav Katačić.

-Velika Gorica je u proteklih godina jako napredovala i vidljivo je to iz dana u dan. Svoj stav građani su iskazali na prošlim izborima, a siguran sam da će to ponoviti na predstojećim izborima. Uvjeren sam da ćemo svi zajedno nastojati doprinositi razvoju vašeg grada i vaše županije kao i cijele Republike Hrvatske te se nadam da ćemo idući Dan Grada dočekati u boljim uvjetima-kazao je Katačić čestitavši posebno svim ovogodišnjim laureatima na osvojenim javnim priznanjima.

Nakon prigodnih govora i čestitki, ovogodišnjim istaknutim pojedincima dodijeljene su nagrade.

Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića dobili su Tomislav Mirko Špoljar, Verica Krajnović, Udruga pripadnika 153 brigade HV Velika Gorica, Anka Šafran, postumno.

Nagradu Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkoga postumno su dobili Krešo Hubak i Stjepan Kos.

Nagradu “Krčka vrata” dobili su dr.sc. Željka Mačak Šafranko, Mladen Čunčić i Ivan Palčić.

Nagrada “Zlatna turopoljska podgutnica” pripala je godine gospodinu Josipu Škofu. Nagradu “Turopoljsko srce” dobila je gospođa Marija Šapina te je dodijeljena Civilnoj zaštiti Grada Velike Gorice.

Miljenku Rojcu Povelja za životno djelo

Povelju Grada Velike Gorice za životno djelo dobio je gospodin Miljenko Rojc koji se u ime svih nagrađenih zahvalio.

- Nakon toliko godina da budeš što bolji i da radiš što bolje, da se vidi što si učinio i očito je to bilo presudno da mi se dodijeli ova nagrada. To mi je jedno veliko priznanje, ali ujedno i obveza iako već imam puno godina da napravim nešto veliko. Bavio sam se svim i svačim sudjelovao u svemu što je u VG trebao i to je zbog lokal patriotizma bila moja zapovijed, a glavni poticaj bila je ljubav prema Velikoj Gorici i ljudima za koje živim. Uvijek sam davao sebe do kraja – kazao je gospodin Rojc.

dangrada2dangrada3dangrada4dangrada5