Grad Velika Gorica

Vijesti

Radovi na Aglomeraciji u punom su jeku, asfaltiranje prometnica u planu

aglo1Radove na sve tri cjeline projekta aglomeracije danas su obišli predstavnici VGVodoopskrbe, Grada Velike Gorice i izvođača kako bi iz prve ruke dobili izvještaj o dinamici izgradnje kanalizacijskog sustava odvodnje otpadnih voda.

Prva od cjelina projekta aglomeracije koju su danas obišli jest cjelina A1 koja osim Velike Gorice i Lukavca obuhvaća i naselje Veliku Mlaku. Trenutno se kopa u ulici Vladimira Nazora gdje prema izjavi direktora VGVodoopskrbe, Krunoslava Višića, radovi nesmetano teku.

-Kompletna izvedenost na tom području, konkretno kolektora fekalne kanalizaciji iznosi 48,72%, revizijskih okana 58,86%, izvedeno je 13 kućnih priključaka, ali samo za područje te dionice u Velikoj Mlaci. Radovi na kompletnoj cjelini A1 nesmetano teku i u tijeku su. U Lukavcu su svi radovi gotovi do sanacije kolničke konstrukcije, a sama sanacija kolničkih površina planirana je nakon perioda konsolidacije tla u skladu sa zahtjevima nas kao naručitelja i u dogovoru s izvođačem radova koji ima ugovornu obvezu završetak svih radova do kraja 2023. godine- rekao je Višić zamolivši pritom mještane za strpljenje kako bi konačno dobili kanalizaciju.

S obzirom da smo ušli u zimski period i fazu zimske službe Višić je kazao da u tom periodu ne mogu ići u asfaltiranje jer bi se dogodilo propadanje rovova.

-Sami smo zaključili iz stručnog aspekta da bi bilo poželjnije da se to napravi u proljetnim mjesecima kad završi zimska služba- rekao je direktor VGVodoopskrbe.

Podsjetimo, riječ je o najvećem projektu u povijesti grada Velike Gorice kojim će se izgraditi 125 km nove kanalizacijske mreže, a 20,4 km postojeće će se rekonstruirati. Za provedbu ovog projekta planirano je nešto više od 498 milijuna kuna od čega je 398 milijuna kuna vrijednost prihvatljivih troškova za bespovratna sredstva europskih fondova. Od prihvatljivih troškova 67,38 % se izdvaja iz Kohezijskog fonda, dok Hrvatske vode sufinanciraju 11,95 %, Državni proračun 11,95 % te jedinice lokalne samouprave 8,7 %.

‘Kobilić kao ogledni primjer’

U okviru cjeline A2 koja obuhvaća naselja Kobilić, Bapču, Drenje Šćitarjevsko, Šćitarjevo, Črnkovec, Lekneno, Trnje, Obrezinu, Novake Šćitarjevske, Sasi, Selnicu, Malu i Veliku Kosnicu i Petinu, radovi su također u punom jeku, a prilikom obilaska potvrđeno je da su u Kobiliću i Bapču završeni gotovi svi radovi te su sanirane prometnice.

-Ovdje su izvedeni svi radovi, završena je kompletna sanacija prometnica, s tim da je glavni kolektor odvodnje po glavnoj ulici prošao po jednom traku. Definirali smo i kompletnu sanaciju cijele prometnice, a ne samo djelomično. U tijeku su radovi dalje prema mjestu Črnkovec, Lekneno, Trnje- pojasnio je Višić.

Predsjednik MO Kobilić, Ivan Božić, podsjetio je da su radovi počeli za vrijeme korone u „najnezgodnijem trenutku“, ali i poručio da je sve napravljeno kako treba.

-Bili smo kao Mjesni odbor na usluzi izvođačima jer najbolje poznajemo teren i ljude. Sugerirao bih i susjednim mještanima naselja da surađuju i budu fer prema izvođačima jer ovo je projekat koji se jedanput u životu izvodi- kazao je Božić zahvalivši izvođačima i rukovodstvu Velike Gorice na realizaciji.

Projekti i za naselja van Aglomeracije

Ispred DVD-a Kobilić, v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar kazao je da je Kobilić ogledni primjerak u ovom trenutku kako bi aglomeracija u konačnici trebala za određeno naselje izgledati, ali najavio je i da je Grad orijentiran na izgradnju kanalizacijske mreže i u onim naseljima koja nisu obuhvaćena projektom aglomeracije.

- Govorimo o Čiču, Lazinama i svim onim dijelovima gdje nema mreže jer naši sugrađani u 21. stoljeću definitivno zaslužuju da im i taj standard osiguramo. Od velikoga je značaja ovaj projekt jer zapravo predstavlja najveći povijesni projekt čekan već desetljećima. Uz kanalizaciju, dodatna vrijednost je i ta mreža asfalta koja će podići standard života i cijenu nekretnina u naseljima u kojima se ovaj projekt provodi- rekao je Ačkar.

Što se tiče cjeline A3, radovi su trenutno otvoreni na području naselja Mraclin i Okuje, Vukovina, Staro Čiče i području Velika Kišovina prema UPOV Velika Gorica. Kako kažu iz VGVodoopskrbe, na svim dionicama paralelno se izvode radovi na izgradnji kolektora i kućnih priključaka. Kućni priključci izvode se po dionicama i u skladu sa dostavljenim podlogama od strane naručitelja.

-Veliki dio radova se izvodi na svim tim lokacijama, radovi napreduju bez zastoja. Pohvalio bih izvođače, nemamo nikakvih zastoja i pratimo dinamički plan koji nam je u roku, imali smo zbog Covid situacije nekih kašnjenja u nabavci materijala, no uspijevamo se koordinirati da to sve klapa i funkcionira. Momentalno smo u Vukovini gdje radovi idu nesmetano. Na ovoj dionici se očekuje kraj radova vjerojatno na proljeće, ali ne bih htio prejudicirati. Ugovorom svi radovi do kraja 2023. godine moraju biti gotovi. Ne želim nametati informacije kako će i kada biti. Kada budu svi radovi gotovi i sve bude definirano i izvedeni radovi na uređaju za pročistač onda ćemo moći sve priključiti na kanalizacijski sustav- poručio je direktor Višić.

Iz VGVodoopskrbe naglašavaju da su svjesni činjenice da ovako opsežni radovi traže i veliko strpljenje svih građana kojima se zahvaljuju. Kako kažu, na svakodnevnoj razini ulažu se maksimalni napori da od strane VGVodoopskrbe i izvođača kako bi se pronašlo najbolje rješenje za privremenu sanaciju svake mikro lokacije s obzirom na cjelokupni projekt i planiranu dinamiku rada.

aglo2aglo3aglo4aglo5