Grad Velika Gorica

Vijesti

Potpisana Deklaracija dobre energije: Gorica će imati sve više krovova sa solarnim panelima

energijaVelika Gorica je na putu da postane Grad dobre energije, kroz gradske poticaje i projekte omogući izgradnju objekata na kojima su primjenjivi obnovljivi izvori energije poput solarnih panela, a najavljuje se i moguć “zeleni popust” na komunalni doprinos prilikom izgradnje takvih objekta. Sve to rečeno je danas prilikom potpisivanja Deklaracije dobra energija u Gradskoj upravi.

Četvrti grad domaćin Turneje dobra energija koja ovih dana putuje Hrvatskom bila je danas upravo Velika Gorica. Riječ je o Turneji u organizaciji Zelene energetske zadruge kojoj je cilj građane i gradove upoznati s korištenjem obnovljivih izvora energije, posebice sunčeve kako bi im pomogli i približili postupak ugradnje solarnih panela na njihove krovove.

Prilikom posjeta Velikoj Gorici, u Gradu je potpisana Deklaracija dobre energije koja je svojevrsni pokazatelj da je naš grad na dobrom putu da omogući primjenu obnovljivih izvora energije na što više javnih i privatnih objekata u gradu.

-Želimo građanima omogućiti da što lakše dođu do svojih malih solarnih elektrana na krovovima, da saznaju sve što trebaju znati, o tehnologiji, projektiranju i financiranju takvog projekta, a želimo i da Gradovi u tome budu partner, da prepoznaju lokalne poduzetnike i inženjere ili financijske kuće koje mogu sudjelovati u realizaciji takvog projekta – rekla je predstavnica Zelene energetske zadruge Sandra Vlašić.

Velik interes Goričana

Nakon Varaždina, Vrbovca i Karlovca svoj su informativni štand postavili u Velikoj Gorici, a ondje su se tijekom jutra građani mogli informirati o ovoj temi. Interes je, kažu iz ZEZ-a bio odličan.

-U Velikoj Gorici imamo najveći interes građana do sada što možemo pohvaliti. Zanima ih, žele i pitaju hoće li biti nekakvih poticaja u sufinanciranju od strane Grada bilo u izradi projekata, instalacije. Stoga, imate jednu lijepu priču u perspektivi Velike Gorice da postane Grad dobre energije – poručila je Sandra Vlašić.

Građani koji bi i sami željeli postaviti solarne panele na svojim domovima predlažu da se najprije jave u Solarni klub nakon čega će dobiti daljne upute.

Solarni paneli uskoro na OŠ Novo Čiče

Prilikom sastanka u Gradskoj upravi s gradonačelnikom Draženom Barišićem potpisana je spomenuta Deklaracija. Gradonačelnik je zavalio inicijativi što je prepoznala potencijal Velike Gorice koji je, kad su u pitanju ovakvi projekti velik. Istaknuo je kako Grad želi biti promotor europskog “Green deala” od ideje do realizacije za to vezanih projekata, pa tako već postoje i brojni objekti u gradu potencijalni za ugradnju obnovljivih izvora energije, a najavio je i skorašnje postavljanje solarnih panela na OŠ Novo Čiče.

-Imamo nekoliko rezultata i analiza koje smo naručili za nekoliko potencijalnih objekata kao što su OŠ Novo Čiče, jedna višestambena zgrada u Ulici Slavka Kolara, krovovi reciklažnog dvorišta Mraclinske Dubrave te za nekoliko dana će na OŠ Novo Čiče početi postavljanje solarnih panela. Analizom smo utvrdili potrebe, i kroz aplikaciju Solarni grad možemo vidjeti žarišta krovova kod nas u Velikoj Goricu, pa nam ona pokazuje koji krovovi pružaju mogućnost primjene ove tehnologije – kazao je Dražen Barišić.

“Zeleni popust” za ekološki osviještene

Najavio je i poticaje za građane:

-U narednim godinama ćemo kroz proračun omogućiti našim sugrađanima poticaje koji će biti inicirani iz našeg lokalnog proračuna ili iz državnog proračuna ili fondova koji će nam biti na raspolaganju, a time ćemo proaktivno doprinijeti širokoj borbi protiv klimatskih promjena koji je i krajnji cilj ovoga. I zgrade koje gradimo i koje smo izgradili, i nove zgrade su visokoenergetskog razreda, pa i zgrada gradske uprave i stara općina, centar za posjetitelje, komunalni centar, škole i vrtići sve koje smo radili imaju mogućnost primjene održive energije-istaknuo je gradonačelnik.

Najavio je i da bi u skoroj budućnosti kod izgradnje objekata na koje su primjenjivi obnovljivi izvori energije Grad mogao osigurati “zeleni popust”:

-Promišljamo o tome da budemo i prvi grad koji će u budućnosti dati zeleni popust na komunalni doprinos kod izgradnje objekata koji će biti vrlo i jasnim i očekivanim kriterijima uz primjenu obnovljivih izvora energije. Sve kako bismo bili grad dobre energije-zaključio je.

Turneja Dobra energija posjetit će još šest Hrvatskih gradova, a krajnji je cilj očuvanje okoliša.