Grad Velika Gorica

Najave

Počinju Dani EU baštine, otvara ih predavanje o jeziku

eubastinaDani Eurospke baštine nizom će događanja obilježiti idući tjedan, a prvo u nizu je predavanje, ujedno i otvorenje manifestacije, u središnjem odjelu Knjižnice, jezikoslovke Nives Opačić pod nazivom “Utjecaj baštine na hrvatski leksik”. Osim što ćemo putem predavanja imati prilike slušati o jezičnoj baštini kroz riječ stručnjakinje, turopoljski dijalekt doživjet ćemo i kroz umjetnički tekst i glazbu. Slijedi čitanje pjesama na kajkavskom Đurđe Jandriš Parać i Željke Cvetković, te glazbeni nastup Siniše Beloševića.

DANI EUROPSKE BAŠTINE U VELIKOJ GORICI 2020.
BAŠTINA I OBRAZOVANJE – ŠKOLA ZA ŽIVOT
TUROPOLJSKI DIJALEKT – GOVOR MOJEG ZAVIČAJA

UTORAK, 29.9.2020. – PETAK, 3.10.2020.

PROGRAM:

 Utorak, 29.9.2020., 12 sati, Gradska knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Otvorenje Manifestacije: Amelio Vekić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu
Iris Biškupić Bašić, predsjednica Kulturnog vijeća Grada Velike Gorice
Stjepan Rendulić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici
Predstavnik Grada Velike Gorice

Predavanje: „Utjecaj baštine na hrvatski leksik“, predavačica: mr.sc. Nives Opačić, jezikoslovka
Čitanje pjesama na kajkavskom: Đurđa Jandriš-Parać i Željka Cvetković, pjesnikinje
Glazbeni nastup: Siniša Belošević, kantautor

Turopoljski dijalekt naporima Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici te uz potporu Grada Velike Gorice 2017. godine upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Time je stvoren čvrst temelj za njegovo očuvanje te daljnje proučavanje i rad na terenu, što će u skorije vrijeme rezultirati i Rječnikom turopoljskog dijalekta. Živu riječ turopoljskog dijalekta sve rjeđe imamo priliku čuti, stoga je važno neprestano se podsjećati na svu raznolikost turopoljskih govora čije se osobine, među njima i leksik, razlikuju od sela do sela.
Uz često isticanu misao kako se hrvatski jezik mijenja, predavačica mr.sc. Nives Opačić pokazat će to na primjeru utjecaja baštine na hrvatski leksik. Primjeri će pokazati kako gubitkom nekih uporabnih predmeta ili nekih pojava gubimo i leksičke jedinice za te pojmove, čime se hrvatski jezik ne samo mijenja, nego i osiromašuje.
Osim što ćemo putem predavanja imati prilike slušati o jezičnoj baštini kroz riječ stručnjakinje, turopoljski dijalekt doživjet ćemo i kroz umjetnički tekst i glazbu. U tome će nam pomoći književnice Đurđa Jandriš-Parać i Željka Cvetković koje će čitati svoju poeziju te velikogorički kantautor Siniša Belošević koji će izvesti vlastite uglazbljene verzije pjesama na turopoljskom dijalektu.

 Utorak, 29.9.2020. – 14.10.2020, Područna knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5

Izložba „Teroga ono leta“ predstavit će turopoljske pisce koji pišu poeziju i prozu na lokalnom narječju: Jasnu Vuga, Mariju Kovačević, Stjepana Viteza, Željku Cvetković, Josipa Kovačevića, Marka Škrinjarića, Đurđu Jandriš-Parać, Nataliju Bajer, Slavicu Sarkotić, Janka Ogulinskog, Zoru Gotal

Čitanje turopoljskog pjesništva ONLINE objava je kratkih videosnimaka na YouTube kanalu Gradske knjižnice Velika Gorica u kojima slučajni prolaznici slobodnim govorom čitaju turopoljsko pjesništvo kako bi se putem globalne mreže ovaj dijalekt širio svijetom.

Kviz na otvorenom – Razumijem li lokalno narječje?
Građani prevode riječi i izraze s turopoljskog dijalekta. Rezultati kviza pokazat će koliko dobro građani poznaju govor zavičaja i bit će objavljeni na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Velika Gorica te na stranici Dani europske baštine u Velikoj Gorici.

Organizatori: Gradska knjižnica Velika Gorica
Upravni odjel za društvene djelatnosti

 Srijeda, 30.9.2020., 10 sati, Muzej Turopolja, Trg kralja Tomislava 1

Radionica: „Turopoljski rječnik u slici“

Likovna radionica oslikavanja turopoljskih pojmova i riječi za djecu.
Zajedničkom suradnjom Muzeja Turopolja i Gradske knjižnice Velika Gorica održat će se likovna radionica gdje će likovni radovi biti temeljeni na riječi izgovorenoj turopoljskim dijalektom za određenu stvar. Izgovorena riječ koju želimo očuvati kao dio naše baštine polako se gubi iz naraštaja u naraštaj te ju treba zapisivati kako bi se očuvala. No, osim pisane riječi ona se može trajno zabilježiti i u likovnom obliku. Upravo na taj način će se na ovoj radionici pristupiti riječi kao kulturnoj baštini koju želimo trajno sačuvati.
Radionice su namijenjene učenicima četvrtih razreda osnovnih škola i održat će se u prostoru Muzeja Turopolja, a vodit će ih djelatnice Gradske knjižnice Velika Gorica. Prije likovnog izražavanja s učenicima će se razgovarati o pojedinim riječima, njihovom značenju, upotrebi nekad i danas. Nakon objašnjenja pojedinih riječi kao što su npr. „hiža“, „amper“, „fertun“, „poculica“ tehnikom pastela učenici će živu riječ trajno zabilježiti na papiru.
Nakon održane radionice u Muzeju Turopolja, nastali radovi bit će izloženi u prostoru Dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica, na službenoj Facebook stranici Dani europske baštine u Velikoj Gorici i na službenoj Facebook stranici Ministarstva kulture.

Organizatori: Gradska knjižnica Velika Gorica
Muzej Turopolja

 Četvrtak, 1.10.2020., 20 sati, ONLINE

Pub kviz “Lēpa rēč i nôjtrđa vrôta otpira!”
Virtualni kviz provodit će se putem aplikacije Quizizz koja se pokazala kao najatraktivnija aplikacija za organizaciju ovakvih kvizova. Sudionici kviza igraju svaki za sebe, a onaj koji najbolje poznaje turopoljski dijalekt (a more saki kaj pozna kajkavsku reč), te pjesnike i književnike turopoljskih krajeva, njihove poznate izreke i mjesta po kojima su neki objekti nazvani (npr. škola Jurja Habdelića) osvojit će nagradu – ručak u bistrou Kaktus u iznosu od 200,00 HRK.
Organizator: Gorički klub mladih

 Petak, 2.10.2020., 12 sati, Centar za posjetitelje Turističke zajednice Grada Velike Gorice

Revijalno prikazivanje videosnimaka „Kak sê spominamu v Turopolu“

Promocija videosnimaka izvornih govornika turopoljskog dijalekta „Kak se spominamo v Turopolu“ koje su pristigle prema Pozivu (1. srpnja 2020. – 14. rujna 2020. Link: ). Autori i izvođači/govornici u videosnimkama koje je Stručno povjerenstvo ocijenilo kao najuspješnije bit će nagrađeni.

Organizatori: Turistička zajednica Grada Velike Gorice
Upravni odjel za društvene djelatnosti

 Subota, 3.10.2020., 10-20 sati, Stari grad Lukavec u Lukavcu

Escape room „Dô jĕ bil tôt v stôre turopôlske kurije i kaj jĕ fkral?”
Ovu malu krimi zavrzlamu morat će riješiti detektivska ekipa od maksimalno šest (6) članova/članica. Tragovi će ih voditi po zamišljenim lokacijama diljem Turopolja, „posjetit“ će i istražiti prostore Muzeja Turopolja, turopoljske kapele i crkve, kurije te staru utvrdu Lukavec.
Upute za pronalaženje tragova i rješavanje ovog slučaja bit će napisane na turopoljskom dijalektu, kulturnom dobru RH. Poznavaoci turopoljskog dijalekta možda će brže pronaći rješenje ove detektivske priče, ali ni detektivi koji ne poznaju tako dobro ovaj dijalekt ne trebaju se obeshrabriti jer pomoć u objašnjenju riječi i pojmova mogu naći na linku koji će dobiti prilikom prijave za sudjelovanje.
Uz pomoć karti, na kojima će biti mapirani lokaliteti s pitalicama i uputama za rješavanje slučaja, bit će potrebno pronaći informacije o tome što je ukradeno, tko je to ukrao i na kojim se sve lokacijama nalaze tragovi.
Detektivska istraga provodit će se unutar debelih zidina tajanstvene stare utvrde (izgrađena u 18. stoljeću), koju su stari Turopoljci izgradili kako bi se obranili od opasnih Turaka, u Starom gradu Lukavcu.
Za one najuspješnije koji će dati točne odgovore na postavljena pitanja te riješiti slučaj u najkraćem vremenu osigurana je nagrada u obliku poklon bona za kuglanje.
Pobjednici će biti objavljeni na službenoj Facebook stranici Dani europske baštine u Velikoj Gorici i na službenoj Facebook stranici Ministarstva kulture.

Organizator: Gorički klub mladih
Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici