Grad Velika Gorica

Vijesti

Kurilovčani obilježili Dan mjesta

kurilovec1Vladimir Stepanić, Neven Veselić, Tihomir Tomašić, Franjo Katulić, Krunoslav Odrčić, Armin Abazović, Mladen Starešina, Drago Slopko, Vlado Lukinić, Dražen Zdelar, Marinko Klasnić, Lubomir Radoš, Zlatko Osmoričić, Mladen Veselić, Krešimir Zdelar. Čitanjem ovih 15 imena poginulih branitelja iz Kurilovca započelo je obilježavanje Dana gradske četvrti Kurilovec koji se obilježava 22. rujna, na dan kada su 1991. godine u raketiranju Velike Gorice smrtno stradala prva dva branitelja iz našega grada.

Od toga dana sve do kolovoza 1995. Kurilovec se oprostio od 15 svojih sumještana koji su od vukovarske Ovčare sve do otoka Visa, braneći Hrvatsku, dali ono najvrjednije – svoje živote. Najstariji je imao 41 godinu. Najmlađi 19.

Kurilovčani svoj dan sela ne slave, obilježavaju ga u tišini, polaganjem svijeća i vijenaca, uz svetu misu, prisjećaju se tako svojih članova obitelji, prijatelja, susjeda… Tako su i jučer učinili, po 22. puta od kada je uređen Spomen park Kurilovec i u njemu postavljen monolit na kojim su zauvijek uklesana ova imena. No, jučer je ozračje bilo drugačije. Da li zbog teškog jesenskog dana, kišnih oblaka nad spomenikom, grmljavine koja je prekidala zvuk trube koja je svirala za posljednji pozdrav.

Kišni pljusak nakon polaganja vijenaca, prije mise, dodatno je ispraznio Spomen park, a s obzirom na epidemiološke preporuke izostalo je i druženje u kurilovečkoj Gasilani te su se svi zajedno razišli kućama. Sljedeće godine 30-a je obljetnica stradanja prvih braniteljskih žrtava Velike Gorice.

kurilovec2