Grad Velika Gorica

Obavijesti

U novu pedagošku i školsku godinu s epidemiološkim mjerama

skoleEpidemiološke mjere obilježit će početak i nove školske i pedagoške godine, a kako se prilagoditi na novi način rada i uvjete bila je tema današnjeg sastanka Grada Velike Gorice s ravnateljima vrtića i škola.

Na sastanku su se okupili ravnatelji dječjih vrtića i škola i predstavnici Grada, gradonačelnik Dražen Barišić da zamjenicima Krešimirom Ačkarom i Ervinom Kolarcem.

-Održan je sastanak grada i ravnatelja osnovnih škola i dječjih vrtića, a radi provjere spremnosti na prilagođene uvjete rada zbog epidemioloških mjera. Za sve učenike koji će morati nositi maske, kao i za djecu koja koriste školski prijevoz, maske će osigurati Grad Velika Gorica. O svim ostalim detaljima roditelji će biti obaviješteni putem internet stranica škola-poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

HZJZ donio preporučene mjere za obrazovne i odgojne ustanove

Škola počinje 7. rujna, a nove mjere za početak školske i pedagoške godine jučer je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Među njima istaknuto je sljedeće:

-Za rani i predškolski odgoj preporuča se nemiješanje skupina te održavanje najvećeg mogućeg razmaka za vrijeme jela i spavanja.

-Svaka odgojno-obrazovna skupina/razredni odjel boravi u jednoj prostoriji (učenici ne mijenjaju učionicu niti u predmetnoj nastavi).

-Učenici 1.-4. razreda osnove škole uz higijenske mjere i mjere fizičke distance, ne moraju nositi zaštitne maske.

-Od 5. do 8. razreda trebaju se poštivati mjere nemiješanja skupina/razrednih odjela te osiguranja minimalno 1,5 m razmaka. Ako to nije moguće, učenici i učitelj trebaju nositi zaštitne maske ili se razredni odjel dijeli na grupe učenika (turnusna nastava). Iste mjere odnose se i na srednje škole, ali razmak mora biti približno 2 metra.

-Roditelji su dužni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu, a učenici starije dobi mogu je mjeriti samostalno. U slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dolaziti u školu, već se javiti ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju.

-Djeca ne dolaze u školu ako imaju simptome zarazne bolesti, izraženu mjeru samoizolacije ili su pozitivna na Covid-19