Grad Velika Gorica

Vijesti

U Dubrancu izgrađena oproštajna građevina

dubranecPosljednji ispraćaji pokojnika iz crkve u dubranečkoj župi Gospe Snježne uskoro će biti stvar prošlosti. Dugoočekivan projekt gradnje ispraćajne građevine u svojoj je finalizaciji, objekt je izgrađen, ugrađuje se oprema, a u narednim tjednima bit će uređen i okoliš s ispraćajnim trgom čime će ovo groblje dobiti potrebitu građevinu.

- Drago mi je da ovo groblje dobiva mrtvačnicu, do sada su sprovodi vršeni u crkvi što više nije primjereno, ova mrtvačnica će zadovoljiti potrebe ovog groblja gdje godišnje bude 50-tak ispraćaja – kaže župnik Josip Jerković koji je u društvu s predsjednikom vijeća mjesnog odborom Vinkom Kuševićem pratio izgradnju objekta.

Sam objekt opremljen je svim potrebitim da bi usluge za najteži dan obitelji pokojnika prošle primjereno. Tu je i hladna komora, prostorije za pripremu pokojnika, dvorana za ispraćaje i popratne prostorije, a ispred mrtvačnice gradi se trg kojim će dominirati raspelo koje će ispraćati pokojnike na posljednji počinak.

Ukupna vrijednost radova gradnje oproštajne građevine sa stazom prema groblju te ispraćajnim trgom je 3,5 milijuna kuna. Kako teku završni radovi provjerio je u petak i gradonačelnik Dražen Barišić koji je naglasio da je uz groblje u Šiljakovini, koje će uskoro dobiti montažni objekt, ovo bilo posljednje groblje bez mrtvačnice.

- Sve zajedno je oko 230 četvornih metara zatvorenih prostorija i konačno da smo u zadnjoj župi koja nije imala oproštajnu građevinu uspjeli napraviti taj bitan objekt. Sljedeće nam predstoje i radovi u samom župnoj crkvi te uređenja groblja s rasvjetom, stazama… Prije nekoliko godina bilo je veliko klizište koje je sanirano – rekao je gradonačelnik Barišić dodavši da se sam objekt gradi udruženim sredstvima s Gradom Zagrebom s obzirom na to da groblje pokriva i dio naselja u susjednom Zagrebu.