- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Goričke škole spremaju se za povratak učenika, srednjoškolcima naknada Grada od 1000 kuna

Posted By Gorica.hr On 20.08.2020. @ 20:23 In Vijesti | Comments Disabled

skole1 [1]Uoči početka nove školske godine gradonačelnik Dražen Barišić obišao je danas nekoliko osnovnih škola s područja Velike Gorice u kojima traju završni radovi na uređenju prostorija, a u koje je Grad uložio oko 1,7 milijuna kuna. Škole će učenike dočekati spremne, a s obzirom na epidemiološku situaciju i preporuke Nacionalnog stožera organizirat će se nastava i u Velikogoričkim školama.

-Intenzivno smo u kontaktu s Nacionalnim stožerom i pratimo epidemiološku situaciju. Sukladno onome što će Stožer odnosno resorno ministarstvo preporučiti, tako ćemo i mi organizirati suživot u našim osnovnim školama – poručio je za početak gradonačelnik Dražen Barišić.

Dok su velikogorički školarci odmarali i uživali u ovim ljetnim mjesecima, njihove učionice i školske klupe pripremale su se kako bi ih dočekale u punom sjaju. Radovi u školama koji su se zahuktali tijekom srpnja i kolovoza su pri samom kraju te će do početka nove školske godine, 1. rujna, biti u potpunosti završeni. Radove u OŠ Nikole Hribara i OŠ Eugena Kumičića danas obišao gradonačelnik Barišić u društvu zamjenika Ervina Kolarca i pročelnika UO za predškolski odgoj, školstvo i sport Nevena Topolnjaka.

“Habdelić” i “Kvaternik” očekuju energetsku obnovu

-Mi smo i ove godine, kao i svake, uložili znatna sredstva, oko 1,7 milijuna kuna za naše škole, tako da smo gotovo u svim školama, i matičnim i područnim školama, posebice ću naglasiti i područnu školu u Bukevju izveli radove koji su bili potrebni, a riječ je o školi koja nije na području grada Velike Gorice, ali nastojali smo da ti radovi daju još veći standard za našu djecu po školama. Ono što želim istaknuti je da smo u dvije škole izdvojili značajna sredstva za izradu projekta energetske obnove. Riječ je o osnovnoj školi Eugena Kvaternika i OŠ Jurja Habdelića. To su dvije najstarije škole u Školskoj ulici u samom središtu grada, pa sad i one, nakon OŠ Nikole Hribara i OŠ Vukovina koje su već prije energetski obnovljene, u višem energetskom i razredu- udobnije, ugodnije i sa što manjim troškovima – naglasio je gradonačelnik Barišić.

U osnovnim školama na području grada su prema zahtjevima njihovih ravnatelja i školskih odbora izvedeni radovi na uređenju interijera. Pa je tako u OŠ Nikole Hribara izvršena rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, u Kumičiću je su sanirani podovi u učionicama i vrata na kabinetima, u Ščitarjevu je saniran parket i rasvjeta, dok je u OŠ u Velikoj Mlakin sanirana ograda i uređeno parkiralište. U OŠ Vukovina izvršena je sanacija kotlovnice, kuhinje i stubišta PŠ Rakitovec i krovišta PŠ Buševec. Kao što je gradonačelnik spomenuo, Grad je izdvojio sredstva za OŠ Jurja Habdelića za projektnu dokumentaciju Energetske obnove zgrade kao i za OŠ Eugena Kvaternika za koju su još izdvojena sredstva i za projektnu dokumentaciju izrade judo dvorane.

Srednjoškolcima naknada od 1000 kuna

Grad Velika Gorica brine i o svojim srednjoškolcima kojima će za novu školsku godinu isplatiti novčane naknade od 1000 kuna. Naknadu će dobiti svi redovni učenici srednjih škola s prebivalištem na području grada Velike Gorice.

Kako je danas rekao gradonačelnik Barišić, obzirom da Grad statusno nije vlasnik i nema zakonsku obvezu u proračunu predvidjeti financiranje za srednjoškolce, ove godine su s obzirom na to da je država omogućila besplatne knjige, odlučili 2,5 milijuna kuna podijeliti našim srednjoškolcima koji imaju prebivalište u gradu.

-Svaki od njih jednokratno će dobiti novčanu nagradu u iznosu od 1000 kuna. Računamo da imamo 2500 srednjoškolaca i time će si oni s tom stipendijom moći olakšati početak nove školske godine; kupiti materijale ili bilo što drugo što im je potrebno za školovanje- kazao je gradonačelnik Barišić.

Prijave će se pripremati od 1. rujna, a uz zahtjev će trebati priložiti nekoliko dokumenata. Jedan od njih je potvrda da imaju prebivalište na području grada, pa tako to vrijedi i za velikogoričke učenike koji idu u Zagreb u srednju školu. Bit će potrebna i preslika kartice tekućeg žiro računa te dokaz o redovnom pohađanju srednje škole.

Zahtjev za isplatu učenicima bit će dostupan od 1. rujna i objavit će se na službenoj stranici grada Velike Gorice.

-Mi kontinuirano financiramo stipendije i to srednjim školama 500 kuna mjesečno, a studentima 1000 kuna mjesečno. Kao što znate imamo nekoliko statusa poput socijalnog, deficitarnog i prema uspjehu, a Grad dodjeljuje i jednokratne novčane pomoći za pomoć u školstvu od 1000 do 3000 kuna, ovisno o uvjetima koji su propisani pravilnikom- podsjetio je gradonačelnik.

skole2 [2]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2020/08/goricke-skole-spremaju-se-za-povratak-ucenika-srednjoskolcima-naknada-grada-od-1000-kuna/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/skole15.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/skole24.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal