Grad Velika Gorica

Vijesti

Goričke škole spremaju se za povratak učenika, srednjoškolcima naknada Grada od 1000 kuna

skole1Uoči početka nove školske godine gradonačelnik Dražen Barišić obišao je danas nekoliko osnovnih škola s područja Velike Gorice u kojima traju završni radovi na uređenju prostorija, a u koje je Grad uložio oko 1,7 milijuna kuna. Škole će učenike dočekati spremne, a s obzirom na epidemiološku situaciju i preporuke Nacionalnog stožera organizirat će se nastava i u Velikogoričkim školama.

-Intenzivno smo u kontaktu s Nacionalnim stožerom i pratimo epidemiološku situaciju. Sukladno onome što će Stožer odnosno resorno ministarstvo preporučiti, tako ćemo i mi organizirati suživot u našim osnovnim školama – poručio je za početak gradonačelnik Dražen Barišić.

Dok su velikogorički školarci odmarali i uživali u ovim ljetnim mjesecima, njihove učionice i školske klupe pripremale su se kako bi ih dočekale u punom sjaju. Radovi u školama koji su se zahuktali tijekom srpnja i kolovoza su pri samom kraju te će do početka nove školske godine, 1. rujna, biti u potpunosti završeni. Radove u OŠ Nikole Hribara i OŠ Eugena Kumičića danas obišao gradonačelnik Barišić u društvu zamjenika Ervina Kolarca i pročelnika UO za predškolski odgoj, školstvo i sport Nevena Topolnjaka.

“Habdelić” i “Kvaternik” očekuju energetsku obnovu

-Mi smo i ove godine, kao i svake, uložili znatna sredstva, oko 1,7 milijuna kuna za naše škole, tako da smo gotovo u svim školama, i matičnim i područnim školama, posebice ću naglasiti i područnu školu u Bukevju izveli radove koji su bili potrebni, a riječ je o školi koja nije na području grada Velike Gorice, ali nastojali smo da ti radovi daju još veći standard za našu djecu po školama. Ono što želim istaknuti je da smo u dvije škole izdvojili značajna sredstva za izradu projekta energetske obnove. Riječ je o osnovnoj školi Eugena Kvaternika i OŠ Jurja Habdelića. To su dvije najstarije škole u Školskoj ulici u samom središtu grada, pa sad i one, nakon OŠ Nikole Hribara i OŠ Vukovina koje su već prije energetski obnovljene, u višem energetskom i razredu- udobnije, ugodnije i sa što manjim troškovima – naglasio je gradonačelnik Barišić.

U osnovnim školama na području grada su prema zahtjevima njihovih ravnatelja i školskih odbora izvedeni radovi na uređenju interijera. Pa je tako u OŠ Nikole Hribara izvršena rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, u Kumičiću je su sanirani podovi u učionicama i vrata na kabinetima, u Ščitarjevu je saniran parket i rasvjeta, dok je u OŠ u Velikoj Mlakin sanirana ograda i uređeno parkiralište. U OŠ Vukovina izvršena je sanacija kotlovnice, kuhinje i stubišta PŠ Rakitovec i krovišta PŠ Buševec. Kao što je gradonačelnik spomenuo, Grad je izdvojio sredstva za OŠ Jurja Habdelića za projektnu dokumentaciju Energetske obnove zgrade kao i za OŠ Eugena Kvaternika za koju su još izdvojena sredstva i za projektnu dokumentaciju izrade judo dvorane.

Srednjoškolcima naknada od 1000 kuna

Grad Velika Gorica brine i o svojim srednjoškolcima kojima će za novu školsku godinu isplatiti novčane naknade od 1000 kuna. Naknadu će dobiti svi redovni učenici srednjih škola s prebivalištem na području grada Velike Gorice.

Kako je danas rekao gradonačelnik Barišić, obzirom da Grad statusno nije vlasnik i nema zakonsku obvezu u proračunu predvidjeti financiranje za srednjoškolce, ove godine su s obzirom na to da je država omogućila besplatne knjige, odlučili 2,5 milijuna kuna podijeliti našim srednjoškolcima koji imaju prebivalište u gradu.

-Svaki od njih jednokratno će dobiti novčanu nagradu u iznosu od 1000 kuna. Računamo da imamo 2500 srednjoškolaca i time će si oni s tom stipendijom moći olakšati početak nove školske godine; kupiti materijale ili bilo što drugo što im je potrebno za školovanje- kazao je gradonačelnik Barišić.

Prijave će se pripremati od 1. rujna, a uz zahtjev će trebati priložiti nekoliko dokumenata. Jedan od njih je potvrda da imaju prebivalište na području grada, pa tako to vrijedi i za velikogoričke učenike koji idu u Zagreb u srednju školu. Bit će potrebna i preslika kartice tekućeg žiro računa te dokaz o redovnom pohađanju srednje škole.

Zahtjev za isplatu učenicima bit će dostupan od 1. rujna i objavit će se na službenoj stranici grada Velike Gorice.

-Mi kontinuirano financiramo stipendije i to srednjim školama 500 kuna mjesečno, a studentima 1000 kuna mjesečno. Kao što znate imamo nekoliko statusa poput socijalnog, deficitarnog i prema uspjehu, a Grad dodjeljuje i jednokratne novčane pomoći za pomoć u školstvu od 1000 do 3000 kuna, ovisno o uvjetima koji su propisani pravilnikom- podsjetio je gradonačelnik.

skole2