Grad Velika Gorica

Obavijesti

Energetska obnova obiteljskih kuća

energetska-obnovaFond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je 25. lipnja 2020. godine Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, s obzirom na činjenicu da obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini.

Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili imaju samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu. Cilj samog Programa energetske obnove obiteljskih kuća je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, kako bi se smanjila količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora odnosno osigurale energetske i financijske uštede te povećala kvaliteta boravka u prostoru. Za obnovu obiteljskih kuća Fond je osigurao 203 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Podsjećamo, na Javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju do 600m2 ili do 3 stambene jedinice te više od 50% površine namijenjene stanovanju. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Građani koji nisu prijavljeni na adresi obiteljske kuće za koju se planira energetska obnova do 1. 6. 2020. nisu prihvatljivi. Prebivalište se u prijavi dokazuje obostranom preslikom osobne iskaznice ili elektronskim zapis o prebivalištu (iz sustava e-Građani) ili uvjerenjem o prebivalištu, iz koje/kojeg je razvidno da prijavitelj ima prebivalište na adresi obiteljske kuće na kojoj se energetska obnova provodi najkasnije na dan 01. lipnja 2020. godine. Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, odnosno građani primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niže. Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

S obzirom da je od ove godine način prijave izmijenjen te se za sredstva moguće prijaviti isključivo putem sustava e-Prijave na javne pozive Fonda, Fond je izradio vodič kroz prijavu za energetsku obnovu obiteljskih kuća, koji je dostupan na linku https://www.youtube.com/watch?v=U57QqqjPsuI

Ispitivanjem zainteresiranosti građana Velike Gorice, pokazalo se da postoji velika zainteresiranost građana našega Grada za energetskom obnovom obiteljskih kuća, naročito uzevši u obzir činjenicu da je danas na području Grada još uvijek relativno velika zastupljenost starijih obiteljskih kuća.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počinje sa zaprimanjem prijava od 1. rujna u 9:00 sati . Za dodatne informacije, osim u sam Fond, možete se javiti i na mail adresu: energetska.obnova@gorica.hr.

enobnova