Grad Velika Gorica

Vijesti

Velika Gorica i Karlovac pripremaju EU projekt energetske obnove

gorica-karlovacGrad Velika Gorica, Grad Karlovac i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske potpisale su Sporazum o suradnji na pripremi i provedbi projekta povećanja energetske učinkovitosti u sektoru zgradarstva i toplinarstva te povećanju udjela obnovljivih izvora energije.

Cilj ovog Sporazuma je suradnja na pripremi i zajedničkoj prijavi na EU poziv Pomoć za razvoj projekata u sklopu programa Obzor 2020.

EU poziv Pomoć za razvoj projekata pruža potporu javnim i privatnim promotorima investicijskih projekata u pripremi izrade tehničkih, ekonomskih i pravnih podloga potrebnih za razvoj investicija na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a koje se planiraju realizirati na području Karlovca i Velike Gorice, i to u sektorima zgradarstva i toplinarstva te povezno u dijelu integracije obnovljivih izvora energije.

-Ovim Sporazumom i prijedlogom projekta idemo u korak s današnjim vremenom te odgovaramo zahtjevima koje pred nas postavlja izazov klimatskih promjena. Ti zahtjevi su danas uneseni u Europski zeleni plan, no oni odgovaraju i viziji Velike Gorice kao energetski neovisnog Grada s energetski obnovljenim javnim i stambenim zgradama uz minimalnu emisiju CO2. Cilj je da se uvedu pametna rješenja u sektor zgradarstva kako bismo pratili svoju potrošnju. Pojednostavljenje procesa energetske obnove kao i podupiranje partnerstva sa županijskim i nacionalnim dionicima stvorit će dodane vrijednosti na započete projekte u sektoru toplinarstva kroz integraciju obnovljivih izvora energije, ali i poticanje integracije pametnih rješenja u dijelu povezivanja s toplinskom mrežom i instalacije fotonaponskih sustava u sektoru zgradarstva-izjavio je gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić pojasnivši kako se kroz projekt planira ishoditi i projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrada u vlasništvu Grada.

-Kao Grad prijatelj djece, cilj nam je prvenstveno obnoviti zgrade osnovnoškolskog obrazovanja te druge zgrade za koje se u sustavu ISGE-a pokazalo da su veliki potrošači. Na navedeni način planiramo izbaciti kotlovnice na lož ulja iz sustava toplinarstva na području Velike Gorice- dodao je gradonačelnik.