Grad Velika Gorica

Vijesti

Počeli radovi na obnovi gradske zgrade na Šetalištu Franje Lučića

setalisteNajavljivani radovi energetske obnove zgrade nekadašnje galerije Kordić, objekta izgrađenog 1898. godine nasuprot crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, danas su započeli postavljanjem skela. U narednim mjesecima ova će zgrada biti u potpunosti obnovljena, ne samo u svojoj vanjštini već i u unutrašnjosti, a nakon toga čeka će dobiti nove korisnike. Vrijednost svih radova je 5 milijuna kuna od samu energetsku obnovu sufinancira Europska unija, a unutrašnje radove Grad Velika Gorica.

- Zgradu ćemo izvana i iznutra obnoviti, dati joj potpuni komoditet, od podruma do krova, u svim razinama. Osim što će se zgradi promijeniti energetski razred, dobit će nove reprezentativne uredske prostore na korist ne samo nama kao Gradu nego i drugim udrugama koje će za to pokazati potrebu. To je slijed svih onih natječaja u kojima smo obnovili osnovnu školu Vukovina i Nikole Hribara te vrtić Ciciban- kazao je gradonačelnik Dražen Barišić dodavši da je ovo je četvrti natječaj koji se u velikom postotku sufinancira sredstvima fondova Europske unije, a povlačenjem sredstava nastavit će se i dalje.

Osim ove energetske obnove revitalizirat će se i dotrajalo dvorište u kojemu će se popratni stari objekt srušiti, a na njegovu mjestu izgraditi moderan interpretacijski centar Muzeja Turopolja te muzejski depo u kojem će se čuvati muzejski predmeti.

-U dvorištu zgrade ćemo sljedeći tjedan početi graditi depo, muzejski depo u visokoj vrijednosti, jedan od najmodernijih u ovom dijelu Europe i nadam se da ćemo do kraja kolovoza, početkom rujna započeti i rušenje zgrade stare općine kraj Muzeja Turopolja. Time smo glavne objekte koji komuniciraju između crkve Navještenja BDM i Muzeja Turopolja počeli uređivati kako bismo ovdje dobili identitetsku vrijednost u središtu naše Velike Gorice. Kasnije nas čeka preseljenje pravosuđa i rekonstrukcija zgrade današnje Gradske uprave, a onda i sve ostale zgrade koje se nalaze tu – kazao je gradonačelnik.

Cilj ovih projekata, osim njihovih uređenja i revitalizacije, jest nastavak uređenja ovog djela grada na potezu uz crkvu Navještenja BDM, Muzeja Turopolja, Centar za posjetitelje te gradske šetnice, a čime povijesni dio Velike Gorice vraća svoj identitet središta grada.