- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Gradi se nasip koji će u potpunosti spriječiti poplave u Čičkoj Poljani

Posted By Gorica.hr On 12.05.2020. @ 22:45 In Vijesti | Comments Disabled

nasip [1]U mjestu Veleševec u općini Orle danas su otvoreni radovi na izgradnji 6,8 kilometara dugog transverzalnog nasipa odteretnog kanala Odra do savskog nasipa kod Sela Suša.

Izgradnjom nasipa ostvarit će se potrebna zaštita naseljenih područja i poljoprivrednih zemljišta desnog zaobalja rijeke Save koja se nalaze pod utjecajem uspornih voda retencije Odransko polje, a koja su u sadašnjim uvjetima izložena povremenim poplavama.

Radove na nasipu danas je svečano otvorio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je istaknuo da je ovih 50 milijuna kuna dobro potrošen novac.

-Svaka kuća, svako zemljište i svaki komad imovine naših građanki i građana koji će na ovaj način biti obranjen realizacijom projekta je uspjeh za sve nas. Hrvatske vode u posljednjih nekoliko godina snažno su iskoračile prije svega u svoju investicijsku aktivnosti- rekao je ministar Ćorić.

Podsjetio je na činjenicu da na 57 aglomeracija u ovom trenutku u različitim stadijima izvođenja odnosno realizacije imaju projekte u vrijednosti 22 milijarde kuna. -To je posao koji će trebati odraditi do 2023. godine u cijeloj Hrvatskoj i to je zapravo najbolji mogući način kako firme u vlasništvu Republike Hrvatske mogu doprinijeti povećanju životnog standarda, ali i gospodarskoj aktivnosti s druge strane. To je zalog da će građevinski sektor u Hrvatskoj i u ovom izazovnom vremenu dati svoj obol u izlasku iz krize koja nas je zadesila zbog COVID-19 pandemije- poručio je Ćorić.

Otvorenju radova prisustvovao je i gradonačelnik Dražen Barišić koji je naglasio da je ovo jedan povijesni trenutak za Veliku Goricu i susjednu općinu Orle, ali i za cijeli ovaj kraj. Kako je rekao gradonačelnik, ovom akcijom, odnosno projektiranjem, a sada i izvođenjem zapravo se završava jednu vrlo bitnu fazu spašavanja našega kraja od ugroženosti od poplava koje se pojavljuju periodično i predstavljaju veliki rizik za život u vremenu do sada.

-Uspjeli smo ne samo sačuvati ovaj kraj već dati si šansu u budućnosti jer više neće biti ugroze pa se ovdje može ostati sigurno živjeti te se baviti i poljoprivredom kao što se nekoć bavilo. U budućnosti ćemo ovaj kraj pretvoriti u kraj ugodnoga života. Zahvaljujem prije svega hrvatskoj Vladi, a posebice premijeru Andreju Plenkoviću kao i gospodinu Ćoriću kao resornom ministru, Hrvatskim vodama te svima ostalima da si u ovom vremenu u kojemu živimo damo šansu da stabiliziramo sadašnje stanje i da projektiramo ono stanje u budućnosti- rekao je Barišić.

Rok za završetak izgradnje transverzalnog nasipa je dvije godine, a radi se ukupno 6825 metara nasipa koji će u svojoj najvećoj visini biti na 5 metara. Iz Hrvatskih voda istaknuli su da će uz njega biti priložena i servisna cesta tako da se u slučaju obrane od poplava može reagirati što se u prethodnim situacijama pokazalo problematičnim kada nije bilo mogućnosti pristupa u kriznim situacijama.

Izvori financiranja ovog projekta koji u konačnici teži više 50 milijuna kuna u ovom trenutku su Hrvatske vode, a projekt je sastavni dio strateškog projekta Vlade RH.

- On je u pripremi za aplikaciju prema Europskoj uniji pa očekujemo da ćemo oko 85 % sredstava povući iz Europe, ali prvo radimo predfinanciranje od strane Hrvatskih voda i uz potporu Vlade da jednostavno držimo dinamiku i da što prije ljudi pokažemo da gradimo. Uvjereni smo da ćemo uspjeti u prijavi i da ćemo na kraju povući ta sredstva, a ono što povučemo iskoristit ćemo za daljnje potrebe unapređenja obrane od poplava u Republici Hrvatskoj- rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2020/05/gradi-se-nasip-koji-ce-u-potpunosti-sprijeciti-poplave-u-cickoj-poljani/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/nasip8.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal