Grad Velika Gorica

Obavijesti

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice o situaciji vezanoj uz korona virus

stozerStožer civilne zaštite Grada Velike Gorice na svojoj sjednici razmatrao je situaciju vezanu na korona virus (COVID-19) I na preporuku stožera civilne zaštite Zagrebačke županije poziva organizatore većih skupova i okupljanja da obrate pozornost na preporuke Stožera civilne zaštite RH .

1. Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi

2. Svi organizatori okupljanja (većih i manjih) dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju:

Jasno istaknute sljedeće upute:
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19_HR-ENG.pdf
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf

 Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima
 Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt
 Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 °C) da ne dolaze na manifestacije
 Prije početka manifestacije dobiti suglasnost Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice apelira na organizatore da svakako razmotre odgađanje skupova na kojima se predviđa više od 1000 ljudi.
Osobe koje su unazad 14 dana boravile u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji (Lombardija, provincije Modena, Parma, Piacenza, Reggio Nell’Emilia, Pesaro, Rimini i Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Osolla, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia i Bozen), a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje su boravile unutar 14 dana u gore navedenim državama, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili na broj 112 radi daljnjih uputa.

Trenutno na području Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije nema ni jednog slučaja zaraze korona virusom (COVID – 19). Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice prati situaciju i u stalnom je kontaktu sa nadležnim županijskim stožerom. S novonastalom situacijom biti će te pravodobno izvješteni.

Načelnik stožera
Ervin Kolarec