Grad Velika Gorica

Najave

'Ispod radara' u Gorici: Dokumentarni film o stvaranju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

ispod-radaraU Kinu Gorica u četvrtak 20.02.2020. će biti prikazan dokumentarno igrani film ‘Ispod radara’ redatelja i scenarista Stipe Majića Pipe u kojemu je obrađen početak formiranja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Film govori o hrabrim zrakoplovcima koji su osim par starih poljoprivrednih aviona imali samo znanje, volju, inovativnost i ljubav za Domovinu, te su se tim sredstvima suprotstavljali neusporedivo jačem neprijatelju.

Nakon raspada Jugoslavije 1991. godine JNA daje rok hrvatskim pripadnicima ratnog zrakoplovstva da napuste vojsku. Unatoč strahu koji postoji zbog tog čina, dva najbolja pilota JNA, Marko Živković i Mirko Vukušić napuštaju vojsku i odlaze u Zagreb.

Ovo je priča o pilotima koji su bez navigacijskih uređaja letjeli noću, prevozili ranjenike i izviđali neprijateljske položaje, priča o aviomehaničarima koji su pripremali poljoprivredne avione za napade na neprijateljske položaje, padobrancima koji su spuštali pomoć za Vukovarsku bolnicu, radio amaterima koji su izmislili kripto zaštitu za neometanu komunikaciju sa zapovjedništvom u Vukovaru, o tehničarima koji su u gotovo kućnoj radinosti izrađivali inicijalne bombe od plinskih boca – tzv. „bojler“ bombe.

Velikogorička poveznica sa ovim nebeskim herojima je baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu koja je ime dobila upravo po Marku Živkoviću, jednome od hrvatskih pilota koji je život izgubio prilikom izvršavanja misije iznad Vukovara. Film ‘Ispod radara’ u goričkom kinu bit će prikazan u četvrtak, 20. veljače, s početkom u 16:30 sati.