Grad Velika Gorica

Vijesti

Nastavili višestoljetnu tradiciju Lucijskog spravišća

pot1Od godine 1612. na dan Svete Lucije održava se izbor turopoljskog župana na velikom spravišču. Tako je bilo i sinoć u Starom gradu Lukavcu gdje su se još jedanput okupili turopoljsko bratstvo i prijatelji Plemenite opčine kako bi nastavili stoljetnu tradiciju održavanja velikog Lucijskog spravišća.

Tom prigodom plemenitaši su se osvrnuli na proteklu godinu koja je bila vrlo plodonosna, ali su i nakon isteka trogodišnjeg mandata izabrali novo vodstvo POT-a na čelu sa novim/starim županom Jurajem pl. Odrčićem.

Uz župana, birali su se i suci, sučijski dužnosnici, podžupani i podopćinski dužnosnici, članovi nadzornog odbora POT-a, a župan turopoljski imenovao je činovnike i časnike POT-a. Tako su uz ostale sudce svečanu prisegu položili; u podopćini Vrhovlje podžupan Stjepan pl. Kosić, u Donjem Turopolju izabran je podžupan Marijan pl. Kovačić, u Srednjem Turopolju podžupan Saša pl. Stepanić, a u Velikoj Gorici podžupan Josip pl. Srbljić.

-Prije svega trogodišnji mandat je iza čelništva koje je bilo, vjerujem, vrlo vrijedno, i mislim da vi sami prepoznajete rezultate. U ovom mandatu pomladilo se za još jednog mlađeg podžupana, ali i cijeli tim koji je bio ispred Plemenite općine turopoljske. Naše čelništvo dalo si je zadatak da nastavi, sada već gotovo 30 godina tradicije od našeg obnovljenog turopoljskog bratstva, ali i da nastavi u onom duhu i vjeru rad POT-a i njegove brige za našu povijest i baštinu, pa i za naše ljude, a koja traje već nekoliko stoljeća- rekao je u svom govoru župan Odrčić.

Turopoljski banderij na 78 ‘izlazaka’

Među nekoliko najvažnijih stvar koje su obilježili proteklu godinu, župan Odrčić istaknuo je hvalevrijednu aktivnost Turopoljskog banderija koji je u ovoj godini koja je pri kraju upisao čak 78 izlazaka odnosno gostovanja na brojnim relevantnim svečanostima, obljetnicama, mimohodima te manifestacijama diljem Hrvatske.

-Turopoljski banderij lani je obilježavao svoju 25. obljetnicu od svog ponovnog ustrojstva. U 25 godina doista su bili na ponos čitave Plemenite općine turopoljske, a vjerujem i Gradu Velikoj Gorici. Upravo iz tog razloga je i Grad Velika Gorica odlučio omogućiti im novo vozilo kako bi moglo što lakše i bolje obavljati svoje zadatke. Da je ta investicija bila smislena pokazuje da sa današnjim datumom samo za ovu godinu Turopoljski banderij ima 78 izlazaka- istaknuo je župan.

Spomenuo je župan Odrčić i vrlo važan projekt revitalizacije turopoljske svinje s kojim su odlučno krenuli prije 20-ak godina, a čiji rezultati malo pomalo izlaze na vidjelo.

- Jako bitan sljedeće godine bit će trenutak kada ćemo Ministarstvu poljoprivrede predati vrlo važan dokument koji se zove ‘Specifikacija oznake izvornosti za meso turopoljske svinje’ koji će našu turopoljsku svinju odnosno meso staviti uz bok najkvalitetnijih hrvatskih proizvoda- istaknuo je župan dodavši da uspiju li, to će biti prvi proizvod Zagrebačke županije, a i grada Velike Gorice koji će imati svoju oznaku izvornosti za poljoprivredni proizvod.

Kako je najavio župan Odrčić, u sljedećem mandatu na neki bi se način htjeli vratiti svojim korijenima. Naime, ove godine su imali nekoliko velikih obljetnica. Stotu obljetnicu otkada je Franjo pl. Lučić postao župan, a prije nekoliko dana i 70. obljetnicu od smrti Emilija Laszowskog. Uz to je završen i grafički prijelom prve njihove knjige nakon mnogo godina koju je napisao Ivan Rožić koja bi u narednih nekoliko dana trebala izaći iz tiska.

-Kada su me prije par dana pitali što se očekuje od novog mandata, ja sam rekao da bu sljedeći župan sigurno bio pametniji od onog prošloga. U istom tijelu no pametniji, ali se nadam da ću uspjeti to opravdati- završio je župan.

Banderijalci u povijesti Dubrovačke diplomacije

Ispred Hrvatskog plemićkog zbora sinoć je u Lukavcu bio Mladen pl. Trupčević, koji je nedavno iz starih arhiva diplomacije Dubrovačke republike ‘iskopao’ jedan vrlo zanimljiv podatak vezan uz povijest Plemenite opčine i Turopoljskog banderija.

-Između 1305. i 1310. sklopljen ugovor sa carem Dušanom Bećanskim i Plemenitom opčinom turopoljskom da opčina uputi na tri godine službe 300 momaka lake konjice banderijalaca. Vodio ih je kapetan Miloš Dekobilić čija obitelj još živi u Kobiliću. To je za mene bila jedna novost da je krenulo tih 300 konjanika zajedno s konjarima, ženama, komorama itd. na taj veliki put od više od 800 kilometara. Tamo su osvjetlali obraz. Kapetan Miloš je dobio ogroman posjed od cara Dušana na Sutjesci i tamo su osnovana četiri sela među kojima su Kobilić Gornji i Donji. Znači nisu se svi vratili, ali to nam govori da je sedam stoljeća našeg banderija koji je bio poznat već 1300. godine i da su bili prava vojna postrojba- otkrio je Trupčević.

U ime Zagrebačke županije, odnosno kao izaslanik župana Stjepana Kožića, sa plemenitašima je u Lukavcu bio i Vlado Horina.

-Pamtim i taj početak obnove plemenite općine turopoljske i vjerujete mi da mi građani koji nismo plemenitaši bili smo ponosni na to što se u našem zavičaju sve skupa razvija na ovakav način da se čuva narodna tradicija, ali i da se istovremeno razvijaju gospodarski i svaki drugi programi koje ste realizirali. Za Plemenitu općinu turopoljsku zna se ne samo diljem Hrvatske nego i diljem Europe, i baš zato je važno da se postavite na ovakav način kao što ste sad organizirani – poručio je Horina.

Na još jednom tradicionalnom Lucijskom spravišću bio je i gradonačelnik Dražen Barišić sa svojim zamjenikom Ervinom Kolarecm, ali i pročelnicima te direktorima gradskih poduzeća. Kako je kazao gradonačelnik Barišić, bilo je teških vremena u kojima su pokazali da su dobri i čvrsti te da mu je velika čast što mogu surađivati i ubuduće, ali i veliki izazov.

-Meni je osobno drago i ja ću to reći, da je vaš župan ove dobi, i da sam ga upoznao kao jednog mladog i ambicioznog, ali i tvrdoga Turopoljca i plemenitaša koji ne da na sebe i protiv sebe i zna kaj hoće, i kao takvog ja kao čelnik i predstavnik političke vlasti i administracije u ovog gradu takvog suputnika zapravo želim imati. Jedino na takav način možemo dati dobra rješenja, ne samo za današnjicu nego i za budućnost- rekao je Barišić.

POT dobiva park u centru Gorice

Kako je u svom govoru najavio gradonačelnik, u sljedećim godinama iznimno će iz proračuna izdvojiti značajnija sredstva bilo da razgovaraju o banderiju, turopoljskoj svinji, Jurjevu ili bilo kojim drugim projektima, ali je i otkrio da će Plemenita opčina turopoljska uskoro dobiti svoj park u samom centru grada.

-Najavio sam županu da ću ja kao gradonačelnik predložiti da se naš glavni park, najstariji park koji ima svoju osnovu od kraja 19. i početka 20. stoljeća, a to je park koji se nalazi između Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije i Muzeja Turopolje, i najznamenitijih građevina koje se nalaze u tom ambijentu, da se zove Park Plemenite opčine turopoljske- rekao je gradonačelnik Barišić.

pot2