Grad Velika Gorica

Vijesti

Krenula je Aglomeracija! U sljedeće tri godine novi kanalizacijski sustav

aglo1Dugoočekivani projekt Aglomeracija Velike Gorice – Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, zapravo projekt postavljanja 145 km novih kanalizacijskih cijevi i priključenja domaćinstava na kanalizacijski sustava s gradnjom novog pročistača otpadnih voda, danas je i službeno započeo u svojem građevinskom dijelu.

- Projekt je u pripremi trajao puno godina, možda i predugo, ali ušli smo u Europsku uniju pa su se omogućili i drugi izvori financiranja, kao što su sredstva EU fondova, u ovom slučaju je to 69% potpore, što je značajan iznos. Potpisali smo sve ugovore, tri natječaja kojim pokrivamo područje grada gdje nije izgrađena kanalizacija, i uskoro očekujemo objavu natječaja za izgradnju uređaja za pročisćavanje otpadnih voda u dodatnoj vrijednosti preko 20 milijuna eura – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić pri današnjem početku projekta za područje Donjeg Turopolja.

Nakon gotovo deset godina priprema ovaj najveći komunalni projekt u povijesti grada, koji će u konačnici težiti preko 700 milijuna kuna, krenuo je iz Mraclina koji je središte jednog od tri tzv. lota, a u ovome će konkretno dovesti kanalizaciju u 12 sela te omogućiti besplatne priključke na parcele za 2500 domaćinstava.

- Ovdje će radovi biti u vrijednosti od 200 milijuna kuna plus PDV na nekoliko naselja koja do sada nisu imali kanalizaciju u Donjem Turopolju. Potpisani su ugovori i za ostala dva područja, središnji dio Velike Gorice-Lukavec, V. Mlaku i Kobilić te drugi za sjeverni dio grada. Ovaj projekt je višedimenzionalan i bit će osigurano 2500 priključaka građanima na području ovog natječaja, ovo nam je i preduvjet da krenemo u rekonstrukciju cesta – rekao je gradonačelnik Barišić te najavio početak projekta i za sjeverni dio grada već za ovaj petak.

Rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje za područje Donjeg Turopolja obuhvatit će naselja Buševec, Mraclin, Ogulinec, Okuje, Gornje Podotočje, Kuče, Turopolje, Rakitovec, Vukovinu te Staro Čiče, a s današnjim danom zapravo su započeli radovi geodetskih izmjera te iskolčavanje trasa, a po tome bi sami iskopi i postavljanje cjevovoda krenulo u prvom kvartalu sljedeće godine.

- Ovdje imamo 74 km mreže, veliki izazov za nas Vodoopskrbu i izvođača. Dobit ćemo novih 20 crpnih stanica, devet rekonstruirati i dobiti jedan suvremeni kanalizacijski sustav. Ovaj aglomeracijski projekt koji obuhvaća 12 sela Donjega Turopolja ima rok radova od 36 mjeseci. Nakon dugog niza godina radovi su stigli i moramo zamoliti sugrađana za strpljenje jer narednih mjeseci i godina ćemo živjeti u gradilištu – dodao je predsjednik uprave VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac.

Ovaj dio projekta izvodit će tvrtka Roco-Commerce iz Livna, tvrtka iz susjedne BiH koja posluje 27 godina i iz koje najavljuju da očekuju radove završiti i prije zadanih rokova.

- Na međunarodnom natječaju smo dobili posao i vjerujem da ćemo kvalitetno, a i prije roka obaviti radove. Imamo preko 200 voznih jedinica, 100 stalno zaposlenih i sada zapošljavamo preko 50 ljudi i drago mi je da smo došli u našu Hrvatsku – rekao je Zborko Badrov, vlasnik tvrtke.

Za pojašnjenje ovog dijela radova, jednog od tri spomenuta lota, dovoljno je reći da se radi o gradnji cjevovoda u dužini koja bi bila dovoljna da poveže Veliku Goricu i Varaždin. Kako bi građane pripremili za priključenje te pojasnili detalje projekta u drugom dijelu siječnja krenut će prezentacije po naseljima gdje će se mještanima pojasniti kako do besplatnog priključka na parcelu. Ujedno će se i otvoriti besplatna telefonska linija putem koji će moći dobiti sve odgovore na svoja pitanja.

aglo2aglo3aglo4aglo5