Grad Velika Gorica

Vijesti

Preminuo Stjepan Kos - bivši dogradonačelnik Velike Gorice

skosPosljednji ispraćaj Stjepana Kosa bit će u ponedjeljak, 25.11.2019. u 15:30 na groblju u Vukovini. Komemoracija će biti u subotu u 18:00 sati u Mraclinu na Zgradi, a knjiga žalosti otvorena je od sutra ujutro u Gradskoj upravi.

Stjepan Kos; lovac, aktivist, političar, dugogodišnji ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica rođen je Mraclinu. Osnovnu školu završio je u Vukovini, Tehničku školu u Zagrebu gdje je školovanje nastavio za inženjera strojarstva, dok je u Rijeci završio Pedagoški fakultet za profesora politehnike.

Od mladosti je bio aktivan nogometaš, vatrogasac, ribič, tamburaš u KUD-u Dučec, a u vrijeme obavljanja dužnosti zamjenika gradonačelnika bio je i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice. Bio je i strastveni kolekcionar. Od svoje je 10.godine prikupljao etno-predmete, antikvitete, dokumente i knjige, a bio je i ljubitelj umjetnosti i numizmatike. Među brojnim antikvitetima je i zapisnik Plemenite sučije Mraclin iz 1888. godine, pa i zapisnik o bolesti konja u Mraclinu o kojoj se pisalo u cijelom svijetu.

Uz široki spektar društvenih aktivnosti, rad u školi i politički angažman, dobitnik je i brojnih priznanja, od kojih izdvajamo ono za najmlađeg mentora u Hrvatskoj ili pak priznanje “Zlatne ruke”.

U politici je bio aktivan više od 20 godina, a uključio se 1995. nakon što je bio nezadovoljan radom mjesnog odbora u svome Mraclinu. Od ukupno 25 vijećnika, tada je bio jedini nezavisni i odlučio je djelovati. Od Mjesnog odbora došao je i vijećničke klupe Grada Velike Gorice, bio je i predsjednik Gradskog vijeća, a kao član HSS-a obnašao je i niz dužnosti na gradskoj, županijskoj i državnoj razini.