- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje

Posted By Gorica.hr On 23.09.2019. @ 16:28 In Vijesti | Comments Disabled

kurilovec1 [1]U sjećanju na petnaest kurilovečkih branitelja koji su položili svoje živote u Domovinskom ratu jučer su u Spomen parku Kurilovec mještani položili vijence i svijeće. Prije 28 godina, 22. rujna 1991. godine u raketiranju Velike Gorice kod goričkog sajmišta smrtno su stradali hrvatski branitelji Neven Veselić i Vladimir Stepanić koji su bili i prvi Velikogoričani stradali u Domovinskom ratu.

Od toga dana sve do kolovoza 1995. Kurilovec se oprostio od 15 svojih sumještana koji su od vukovarske Ovčare sve do otoka Visa, braneći Hrvatsku, dali ono najvrjednije – svoje živote.

Vijence su prvo položili članovi obitelji stradalih branitelja, a potom u ime Grada Velike Gorice zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar te kurilovečke udruge – vatrogasci, nogometaši, umirovljenici, Etno udruga…

Pozdravljajući nazočne zamjenik Ačkar zahvalio se obiteljima, ali i Kurilovčanima, koji nisu zaboravili na svoje sumještane, rekavši kako današnje Hrvatske ne bi bilo bez njih zbog čega je obaveza graditi bolje društvo i osigurati kvalitetne uvjete za život u ovoj gradskoj četvrti. u tom smislu Ačkar je rekao kako će se nastaviti ulaganja u Vatrogasni dom i ŠRC Udarnik, mjesta društvenog života mještana, ali i otvaranje ambulante kako bi zdravstvenu zaštitu približili starijim sumještanima. Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Ivan Novosel u svom govoru istaknuo je kako je ove godine u fokusu bilo podizanje komunalnog standarda u Kušancu.

Nakon komemorativnog dijela obilježavanja dana Gradske četvrti uslijedila je i sveta misa na otvorenom koju je vodio župnik župe Navještenja Blažene Djevice Marije Norbert Koprivec koji je već zakazao i sljedeći susret u listopadu u povodu obnove “križnog dreva” kapelice na križanju Kurilovečke i Jelačićeve ulice, ali i pozvao da se održi ovaj dan i u narednim godinama.

- Za iduću godinu se potrudite susjede probuditi, to je dan u godini da ne zaboravimo svoju prošlost koja je zalog za budućnost. Jer bez nas, kako će Hrvatska?! – na kraju svete mise poručio je župnik Koprivec.

Kurilovčani dan svog mjesta, danas gradske četvrti, tako obilježavaju u sjećanju na svoje branitelje, a umjesto proslave nakon svete mise nastavili su druženje u kurilovečkoj gasilani.

kurilovec2 [2]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2019/09/kurilovcani-nisu-zaboravili-na-svoje-branitelje/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/kurilovec11.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/kurilovec21.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal