- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Obavezno uklanjanje ambrozije

Posted By Gorica.hr On 07.08.2019. @ 08:32 In Obavijesti | Comments Disabled

ambrozija [1]Ljetno razdoblje vrhunac je sezone alergije. Od peludi alergogenih biljaka u zraku najzastupljenija je pelud ambrozije (Ambrosia artemisiifolia) koja je ujedno i najagresivniji alergen.

Ambrozija uzrokuje vrlo neugodne reakcije poput kihanja, otežanog disanja, svrbeža nosa, pojavu vodenog iscjetka i otečenost kapaka. Tek zajedničkim naporom može se spriječiti širenje ambrozije i pomoći sve većem broju stanovnika našeg Grada koji teško podnose period cvjetanja ambrozije.

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske (NN 72/07). Obveze iz Naredbe odnose se na vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, ovlaštenike upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenike upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama, koji su dužni tijekom vegetacijske sezone sa svojih površina (uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova) redovito uklanjati i suzbijati ambroziju i to agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim metodama.

Prema Odluci o agrotehničkim mjerama, te mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina (Službeni glasnik Grada Velike Gorice 7/18) na području Grada Velike Gorice za obveznike koji ne budu izvršavali svoju obavezu uklanjanja ambrozije propisane su slijedeće kazne:

- fizičke osobe – 600,00 kuna
- pravne osobe – 2.000,00 kuna.

Pozivamo Vas da u interesu svih građana prijavite površine zaraslom ambrozijom u Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice, na broj telefona 6269-947 ili email poljoprivreda@gorica.hr.


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2019/08/obavezno-uklanjanje-ambrozije/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/ambrozija.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal