Grad Velika Gorica

Vijesti

Kreće izgradnja Kučkog mosta

most1Kučki most, odnosno projekt “Uklanjanje postojećeg mosta i izgradnja zamjenske građevine – most u odteretnom Kanalu Sava – Odra, na LC 31163, između naselja Kuče – Rakitovec” za desetak dana bi trebao početi s izgradnjom, najavio je jutros gradonačelnik Barišić.

-Zadnjih nekoliko godina most je postao neupotrebljiv, a najveći problem stvarao je poljoprivrednicima, ali i javnom prijevozu u tim naseljima također. Zbog sigurnosti svih, isti je bio zatvoren- rekao je Barišić.

-S obzirom da se most nalazi na području kojim upravljaju Hrvatske vode, oni su također i partner u izgradnji novog mosta (50%) uz Grad Veliku Goricu (50%). Potpisali smo ugovor, troškovi iznose oko šest milijuna kuna, tvrtka Ciglenica iz Zaprešića i Vodoprivreda Zagorje bit će izvođači radova, a rok za izgradnju novog, betonskog mosta je 200 dana- dodaje.

Most će imati dva stupišta, bit će dužine 62 metra, širine 7.5 metara s pješačkim stazama, nosivosti i do 20 tona.

- Ovaj drveni most koji je ovdje još nekoliko dana, ima nosivost 5 tona, tako da vjerujemo da će ovaj novi biti u boljoj funkciji mještanima, ali da će i dulje trajati. Svi smo dugo čekali da se riješi ovaj problem, no evo počeli smo ga rješavati, dobili smo vrlo kvalitetnog izvođača radova i vjerujem da će uspjeti dovršiti radove u zadanom vremenskom okviru- zaključno je dodao gradonačelnik Barišić.

Radovi će započeti kroz desetak dana, kažu iz Ciglenice.

-Za sada smo sve radove uspjeli obaviti na vrijeme, nadamo se da ćemo i ovaj most, na obostrano zadovoljstvo i vašu korist. S radovima ćemo započeti kroz 10-ak dana čim riješimo osnovne papire poput prijave gradilišta i slično. Samim time kreće rušenje objekta, a kada se stari objekt sruši, pristupa se izvođenju temeljenja. Temeljenje je na betonskim pilotima koji se izvode na dubini od 15-ak metara- poručio je Vladimir Jambrek, direktor tvrtke Ciglenica d.o.o.

Kako je nastavio Jambrek, kada se to napravi kreće se sa naglavnim gredama, stupištima i stupovima pa onda na kraju dolazi konstrukcija koju će proizvesti u svojoj tvornici.

-Kada montiramo gornji ustroj, objekt je praktički u završnoj fazi. Pred Božić bi trebali asfaltirati most jer nam rokovi tako nose. Nadamo se da neće biti nepogoda kad kanal pušta vodu jer nas jedino to može omesti da ne završimo u roku- pojašnjava Jambrek te dodaje da će demontaža trajati od 15 do 25 dana jer gradilište nije jednostavno, a piloti će biti bušeni najkasnije za mjesec dana.

Najzadovoljniji su ipak sami mještani Kuča i okolice kojima je zatvaranje mosta predstavljalo jako veliki problem, a sada su sretni što su napokon dočekali početak gradnje.

-U problemu ovoga mosta sam od prvoga dana, a to traje već 8-9 godina, no na kraju smo i to dočekali da počnu radovi. Ovaj most je za nas itekako potreban, ne samo za naše selo nego i općenito za Hrvatske šume koji ovdje izvode radove, za KPD Turopolje, za radnike iz pilane. Možda najbitnija stvar je autobusna linija. Ovo kad se napravi to će biti spas za naše ljude i naše radnike koji putuju ovuda. Mi iz Mjesnog odbora smo vjerovali u Grad Veliku Goricu i našeg gradonačelnika da će to ostvariti. On je to i ispunio i hvala mu na svemu ovome- rekao je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Kuče, Mirko Berković.

most2most3most4most5