Grad Velika Gorica

Vijesti

Školarci i učitelji zajedno stvaraju održivu budućnost

skoleU suradnji ZMAG-a (Zelene mreže aktivističkih grupa) iz Vukomerića, Grada Velike Gorice te sedam osnovnih škola započeo je projekt „EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost“. U njega su uključeni OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, PŠ Lukavec, PŠ Dubranec, OŠ Vukovina i PŠ Rakitovec. Financiran je kroz švicarsko–hrvatski program suradnje, a vrijednost mu je 1.3 milijuna kuna, od čega 90 posto osigurava švicarski fond, a oko 130 tisuća daje Grad VG.

“Projekt „Edutopija 21 – stvaramo održivu budućnost“ stavlja djecu i školu u srce zajednice. Kroz suradnju organizacija civilnog društva, jedinice lokalne samouprave, osnovnih škola te drugih ključnih aktera u zajednici projekt djeluje na stvaranju ekonomske i socijalne kohezije te održivog razvoja lokalne zajednice. Na inovativan i praktičan način kroz projekt se razvijaju znanja i kompetencije učenika i učenica u području održivog razvoja. Uz to, učitelji i nastavnici, djelatnici lokalne uprave i drugi akteri u zajednici dobivaju vještine i znanja o radu na održivom razvoju zajednice”, poručuju akteri. U projekt će se uključiti 11 matičnih i područnih škola, planirano je sudjelovanje najmanje 640 učenika i učenica, 32 učiteljice i učitelja te više od 20 ostalih dionika iz lokalne zajednice.

Tijekom projekta realizirat će se sedam obrazovnih modula za odrasle (učitelje, nastavnike, lokalnu upravu, roditelje, itd.), 30 radionica i 28 predavanja na temu održivog razvoja, 13 volonterskih akcija i 7 radionica rješavanja problema u lokalnoj zajednici. Snimit će se također dokumentarni film o projektu i producirati kazališna predstava te organizirati po jedan okrugli stol i izložba.

Ovaj projekt je nastavak projekta „Škole kao prostori dizajniranja održivog razvoja“ koji je udruga ZMAG u suradnji s Gradom Velikom Goricom i velikogoričkim školama provodila tijekom 2016. godine, a primjer je praktične provedbe kurikuluma za međupredmetnu temu o održivom razvoju za osnovne škole.