Grad Velika Gorica

Vijesti

Školarci posjetom vodocrpilištu obilježili Dan voda: ‘Pijemo vodu iznimne kvalitete’

voda1Obilježavanju Svjetskog dana voda danas su se pridružili i gorički osnovnoškolci koji su u pratnji svojih učitelja, ali i stručnog osoblja, posjetili velikogoričko crpilište vode – jednog od najvažnijih resursa našega grada, ali i čitavog Turopolja.

Nastavila se tako tradicija koju VG Vodoopskrba te Grad Velika Gorica svake godine provode s velikogoričkim osnovnim školama i vrtićima kako bi se kod djece još od malih nogu pobudila svijest o brizi i očuvanju pitke vode koja sačinjava tek 1% sveukupne količine vode na našem planetu.

Prva grupa djece stigla je iz Osnovne škole Jurja Habdelića, a mališani su se pokazali pravim znalcima po pitanju vode pa su zamjeniku gradonačelnika, Krešimiru Ačkaru, spremno odgovarali na sva postavljena pitanja o vodi, ali i otkrili da dnevno piju puno vode.

-Voda kao ograničeni resurs samim time ima i veću vrijednosti općenito u globalnome svijetu, a evo kod nas u Turopolju, hvala Bogu, mi ležimo na njoj i možemo se podičiti da i druge jedinice lokalne i regionalne samouprave uzimaju taj izvor života. Dovodimo djecu na naše vodocrpilište kako bi njih već od malih nogu uvodili u realni svijet i svijet prava treće generacije jer voda će vjerojatno za naših života još biti dostupna međutim tu su i prava treće generacije koja mora također uživati blagodati prirode i bogatstva svega onoga što i mi uživamo- kazao je Ačkar istaknuvši da je iznimno važno da djeca edukacijom, od vrtićke preko školske dobi, nauče u startu živjeti s time da se odgovorno odnose prema vodi.

Opskrba 97% grada, ali i dijela Zagreba

Sa školarcima je i danas bio prvi čovjek VGVodoopskrbe, Tomislav Jelisavac, koji je podsjetio da se obilježavanje Svjetskog dana voda svake godine nalazi pod visokim pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda kojima je jedna od zadaća i zaštita resursa vode.

-Grad Velika Gorica i Vodoopskrba leže na pitkoj vodi. Naravno, tu imamo velike rezerve kvalitetne pitke vode. Trenutno se nalazimo na vodocrpilištu Velika Gorica koje ima pet bunara, a voda se crpi na dubini od 4-7 metara, zavisno o nivou bunara odnosno o poziciji samog bunara. Trenutno opskrbljujemo 97 % grada, zajedno s pripadajućim općinama, te naravno i jedan dio grada Zagreba. Naš cilj je u što skorije vrijeme doći do 100%, to nam je težnja i to ćemo i ostvariti- rekao je Jelisavac.

Pritom je zahvalio osnovnoškolcima i vrtićima grada Velike Gorice jer svake godine vlada veliki interes djece da posjete goričko vodocrpilište i da ih stručni ljudi informiraju o samom procesu crpljenja, tretiranja vode te načina na koji ona stiže u njihove domove.

Iznimna kvaliteta

Direktor Jelisavac tijekom današnjeg je obilaska još jednom podsjetio da je voda koju pijemo iznimne kvalitete o čemu najbolje svjedoči HACCP sustav.

-Mi svakodnevno vršimo analizu naše pitke vode koju ovdje crpimo, a također moram naglasiti i da imamo HACCP sustav koji dokazuje visoki standard kvalitete vode. Voda Turopolja je iznimno kvalitetna voda, voda koja ima sve potrebne minerale koje mora sadržavati određena kvalitetna voda. Imamo sve uzorke koji su iznad prosjeka, jer da to nemamo ne bismo niti dobiti HACCP sustav- zaključio je Jelisavac.

Školarci su tijekom današnje posjete vodocrpilištu za kraj obišli jedan od bunara gdje su se mogli iz prve ruke uvjeriti kako izgleda sami proces crpljenja, a pritom su nam otkrili da su na današnji dan u školi dobili jedan poseban zadatak.

-Danas obilježavamo Svjetski dan voda, pa smo u školi dobili zadaću da kada dođemo doma da napišemo izvješće. Pisat ću o dolasku i razgledavanju vodocrpilišta, a uz to smo također dobili i zadatak kreiranja prigodne križaljke- rekla nam je Kala Kazler iz 4. c razreda te otkrila da pije puno vode, dok sokove popije tu i tamo.

S Kalom se složio njen školski kolega Ivan Kučiš koji je kazao da će također pisati o dolasku, razgledavanju i odlasku sa vodocrpilišta, uz dodatak da je i on veliki ljubitelj vode.

voda2