Grad Velika Gorica

Vijesti

Najveća gorička osnovna škola kreće u energetsku obnovu

eno1Osnovna škola Nikole Hribara sagrađena je 1983. godine, a po broju mališana koji ju pohađaju smjestila se među pet najvećih škola u Hrvatskoj. Godine su učinile svoje stoga je energetska obnova koja će biti provedena na, ali i unutar samog objekta, prijeko potrebna.

-Energetska obnova vrlo je značajna za djelatnike, a prije svega za učenike. Obnova prvenstveno donosi energetsku uštedu, što za djecu znači da će imati puno zdraviju okolinu, tj. da će promjene u konačnici biti dostojne 21. stoljeća- govori ravnatelj škole Stjepan Maravić.

Projekt je pripremio Grad Velika Gorica, kao osnivač, uz sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj. Nakon pripremanja potrebne dokumentacije te dobivanja sredstava, slijedi proces javne nabave, tj. pronalazak izvođača planiranih radova. Ukupni troškovi provedbe projekta energetske obnove škole iznose 22,5 milijuna kuna, uz sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 8,2 milijuna kuna.

-Ovo je zaista jedan veliki projekt, možemo reći jedan od većih energetskih obnova općenito u Velikoj Gorici, ali i u Hrvatskoj, radi se o velikoj školi, po broju učenika, ali i po površini objekta. Naravno, mi ćemo kao i u dosadašnjim projektima aplicirati na dodatna bespovratna sredstva te ostale izvore financiranja te time olakšali proračun Grada VG za realizaciju ovakvog projekta- rekao je pročelnik za EU fondove Domagoj Ilečić.

Mogućnost dodatnog sufinanciranja pruža Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini (MRRFEU), do 60% iznosa vlastitog učešća, te Javni poziv za provedbu projekata financiranih iz fondova i programa EU na području Zagrebačke županije u iznosu do 500,000 kuna.

Proces javne nabave trebao bi biti realiziran do svibnja, a planirani početak provedbe samih radova očekuje su u lipnju, nakon završetka tekuće školske godine. Prema procjenama pročelnika svi radovi trebali bi biti gotovi koncem listopada.

-Promijenit će se krovovi nad cijelim objektom, zamijenit će se postojeća ogrjevna tijela i crijevni razvoj, promijeniti stolarija, rekonstruirati pročelje zgrade, uvesti daljinsko očitovanje vode i energije, a planirana je ugradnja rekuperatora zraka, što je trenutno ekološki najsuvremenija mjera- govori ravnatelj Maravić.

U energetsku obnovu ove godine kreće i Osnovna škola Vukovina, a u obje škole ugradit će se spomenuti rekuperatori zraka.

-U Hrvatskoj to nije dio standarda, dok se u Europi i Americi provodi kao regularna mjera. Što to zapravo znači za učenike? Rekuperatori se koriste za ventiliranje prostora, jer postižu bolju kvalitetu zraka uz velike energetske uštede. U usporedbi s običnom ventilacijom, putem odsisnih i dobavnih ventilatora, instalacija s rekuperatorima ima veliku prednost jer se u kompaktnim rekuperacijskim jedinicama nalaze odsisni i dobavni ventilator, pločasti rekuperator i filter zraka. Usporedno s običnim ventilacijskim sistemima, ugradnjom rekuperatora štedi se 50-60 % topline jer se zrak predgrijava ili hladi prije ubacivanja u prostor- objašnjava pročelnik Ilečić.

Iako se neće moći pohvaliti uvođenjem podnog grijanja, kao što je slučaj u OŠ Vukovina, nešto manje “ekskluzivna” mjera jest ugradnja vertikalne podizne platforme, tj. lifta, koji će zasigurno olakšati kretanje kroz samu zgradu škole. Planirana je i modernizacija rasvjete, a očekivana ušteda energije procjenjuje se na 76%. Što to znači na konkretnom primjeru pojasnio je pročelnik Ilečić.

-Godišnja energetska potrošnja ove škole Grad trenutno stoji 820 tisuća kuna, a nakon obnove taj iznos bi se trebao smanjiti na 200 tisuća, čime će Grad uštedjeti oko 620 tisuća kuna godišnje- pojašnjava.

No, Grad neće stati na tome, u planu je provedba još nekoliko većih projekata.

-Velikoj Gorici je prioritet energetska obnova privatnih i javnih zgrada, možemo svjedočiti da se grad u zadnjih nekoliko godina u potpunosti promijenio, a isto planiramo i u narednim godinama na objektima gdje restauracija nije provedena. Tako možemo najaviti obnovu zgrade Gradske uprave te Dječjeg vrtića Žirek- rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

eno2