Grad Velika Gorica

Vijesti

50 godina rada Božidara Prosenjaka

prosenjakNa kraju još jedne godine u Gradu su ugostili Božidara Prosenjaka- književnika, autora, spikera, novinara… Prva asocijacija uz ovog pisaca je njegovo djelo Divlji konj, no u 50 godina karijere 60-ak je tu raznih književnih djela i nagrada. I sam Prosenjak priznaje da je i sam imao tremu ulazeći u Gradsku upravu, gdje su ga uz gradonačelnika Barišića dočekali i zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar i pročelnik za društvene djelatnosti Zvonko Kunić.

“Velika Gorica ima veliko srce”, kazuje gradonačelnik dok objašnjava razloge zašto je baš Prosenjak ovogodišnji “dobitnik”

“Boško Prosenjak je svojim je radom začinio naš grad nečime što daje poseban okus i miris i to ne samo u intelektualnom, nego i u rodoljubnom smislu. Ja ga pamtim kao čovjeka koji je radio u našem Narodnom sveučilištu Juraj Kokot, ali i na RVG-u kao novinar i spiker. Međutim, još važnije je što je kao pisac, kao književnik, doprinio tome da Velika Gorica postane prepoznatljiva u Hrvatskoj i šire”, govori Barišić.

Ja sam pisac, pa sam nešto napisao, kazuje Prosenjak u svom obraćanju. Kaže- kad se doselio mnogo je pisao, bio je urednik u novinama i na radiju, osnovao je biblioteku, uređivao knjige i brošure, pisao govore…

“Velikogoričaninom sam se u pravom smislu riječi osjetio sam se onog dana kad su došli po mene jer im je nedostajao jedan u ekipi za nogomet. To je bio trenutak kad sam se osjetio kao domaći”, podvlači ovaj plodni velikogorički pisac. I mi mu ovom prigodom čestitamo!