Grad Velika Gorica

Vijesti

Započela gradnja Spomen doma 153. brigade HV-a

spomen1Udruga pripadnika 153. brigade Hrvatske vojske na današnji dan obilježava dan osnutka brigade kroz koju je od 1991. do 1995. godine na ratnom putu u obrani Hrvatske prošlo 5818 branitelja. Prilika je to da se sretnu ratni prijatelji, ali i još važnije očuva i prenosi istina o Domovinskom ratu što je i jedan od glavnih ciljeva Udruge.

Uskoro će ta glavna aktivnost, umjesto u prigodama prilikom obilježavanja bitnijih datuma iz povijesti 153. brigade i Hrvatske vojske, postati svakodnevica jer su upravo danas započeli radovi na tzv. muzeju 153. brigade u vojarni u Velikoj Buni.

- Na ovom projektu osnivanja Spomen parka udruga djeluje 15 godina, od prvih radova do dopreme eksponata, sve da se Domovinski rat nikada ne zaboravi, da čuvamo istinu o Domovinskom ratu i da je prenosimo na mlade naraštaje, a posebno čuvamo sjećanje na naše poginule branitelje – rekao nam je Ivan Zagorec, predsjednik Udruge 153. brigade HV-a koji je na tom mjestu lani naslijedio začetnika projekta Ivana Mišerića.

Spomen dom 153. brigade u vojarni satnik Josip Zidar bit će mjesto na kojemu će se moći saznati više o ratnom putu 153. brigade te o Domovinskom ratu, a ujedno će biti i prekretnica u radu Spomen parka u kojem se nalazi ratna tehnika.

- Taj prostor je bitan da se cijele godine može koristiti ovaj Spomen park jer je tako i zamišljen da uz našu Udrugu 153. brigade i izvorne dionike Domovinskog na licu mjesta od branitelja se može čuti kako se branila Hrvatska i Velika Gorica – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom današnjeg početka radova na Spomen doma najavivši i opremanje Spomen parka novim eksponatima.

Vrijednost radova je 2,5 milijuna kuna, a gradonačelnik je najavio kako će nakon građevinskih radova tijekom zime već početkom sljedeće godine biti završeni i obrtnički radovi kako bi se prostor od 300-tinjak kvadrata moga privesti svojoj svrsi. U samome prostoru prikazat će se ratni put 153. brigade, pješačko naoružanje, dokumenti, multimedijalni sadržaji uz projekciju filmova kao i soba pijeteta gdje će se moći odati počast za 72 pripadnika brigade koji su izgubili život u obrani Hrvatske.

spomen2spomen3spomen4spomen5