Grad Velika Gorica

Vijesti

VG Vodoopskrba dobila nova moderna vozila

vgv1Na parkiralištu iza VG Goričanke danas su predstavljena četiri nova vozila opremljena najmodernijom tehnologijom. Riječ je o dvije cisterne za odvoz septičkih i sabirnih jama te dva vozila opremljena za snimanje kanalizacijskih cijevi i detektiranje kvarova na vodoopskrbnoj mreži.

„Kamioni su opremljeni specijalnim sustavima za reciklažu i usisnim pumpama koje filtriraju mulj i vodu koja se pohranjuje u posebni spremnik. Jedan je zapremine 13, a drugi 12,5 kubičnih metara. Sva vozila opremljena su specijalnim kamerama, snimačima te kompjuterima, kako bi najmanjem mogućem vremenskom periodu mogli detektirati kvar i skratiti vrijeme od nastanka do sanacije kvara“, rekao je Tomislav Jelisavac, predsjednik Uprave VG Vodoopskrbe.

Vrijednost vozila je 7,2 milijuna kuna. Njihova nabava sufinancirana je sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije u iznosu od 68 posto. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sudjelovalo je s 23 posto, a ostatak je osigurala VG Vodoopskrba.

„Kao što vidite realizacija projekta Aglomeracija Velika Gorica je počela. Ova vozila potrebna su da bi se projekt Aglomeracija mogao izvesti, ali i kako bi se održavala vodoopskrbna i odvodna mreža u Velikoj Gorici. Osim ovog natječaja, provedeni su i natječaji za vidljivost projekta, za vođenje projekta te za nadzor projekta. Ostalo je još samo raspisati natječaj za izvođača radova za tri tehno-ekonomske cjelina na koje smo podijelili projekt. Zadnji natječaj bit će za rekonstrukciju i izgradnju novog pročistača otpadnih voda. Svi ugovori bi trebali biti potpisani do kraja godine. Nema više povratka nazad“, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

Vrijednost projekta Aglomeracije Velika Gorica, s procijenjenih 505 milijuna, približio se cifri od 700 milijuna kuna pa će za rješavanje ovog problema biti potrebna intervencija države.

„Aktivno surađujemo s nekoliko župana i gradonačelnika, a svi zajedno imamo komunikaciju s ministrom Ćorićem i ministricom Žalac te premijerom Plenkovićem. Očekujemo da ćemo skupno riješiti naše probleme. Riječ je o sumi nešto manjoj od 1,5 milijardi kuna koju bi trebala osigurati Hrvatska vlada. Nisu to sredstva koja će otići iz Hrvatske, veći dio ostat će ovdje kod nas i ugraditi se u bolji i kvalitetniji komunalni standard stanovnika tih naselja. I veći gradovi poput Rijeke nalaze se u istoj situaciji“, dodao je gradonačelnik.

vgv2