Grad Velika Gorica

Covenant of Mayors

Najave

Udruga Hyla i Grad Velika Gorica Vas pozivaju da upoznate 'Noćni život Turopolja'

noc1Udruga Hyla je u razdoblju između ožujka i rujna 2017. godine, u suradnji sa gradskim upravnim odjelom za urbanizam i zaštitu okoliša Velike Gorice, provodila istraživanje na danjim i noćnim leptirima, vodozemcima i gmazovima, kornjašima te flori Turopoljskog luga i livada košnica uz rijeku Odru.

Turopoljski lug jedna je od rijetkih očuvanih poplavnih šuma na području Hrvatske te je kao takva veoma značajna za bioraznolikost flore i faune Hrvatske. Fauna Turopoljskog luga iznimno je bogata. Unutar našeg istraživanja posebno bismo istaknuli nalaze zaštićenih, Natura 2000, vrsta leptira poput kiseličinog vatrenog plavca te močvarne riđe, kornjaša (velika hrastova strizibuba), vodozemaca poput mukača i velikog vodenjaka te barsku kornjaču kao predstavnika gmazova. Istraživanjem je po prvi puta, za ovo područje, zabilježena vrsta vretenca sredozemna zelenka.

Ovom manifestacijom zeli se upoznati građane sa bogatstvom i bioraznolikošću Turopoljskog luga. Noću su šuma i njeni „stanovnici“ i dalje aktivni, neki tek započinju svoju aktivnost dok drugi odmaraju na travkama ili vegetaciji uz rijeku Odru.

- Zajedno ćemo laganom šetnjom obići njihova staništa (dio šume, livade, rijeke), a vi i vaši najmlađi ćete imati priliku postati terenski biolozi na jedan dan. Postaviti ćemo i svjetlosne piramide kako biste se upoznali i s noćnim leptirima ovoga kraja, osim njih piramide posjećuju i ostali predstavnici faune kukaca poput kornjaša i skakavaca, ali i predstavnici vodozemaca poput žaba – poručuju organizatori.

Stoga, organizatori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže manifestaciji „Noćni život Turopolja“ u petak, 7.9.2018. u 19:00 sati. Kroz priču, terensku šetnju te uz sjaj svjetlosnih piramida dođite pobliže upoznati neke od stanovnika Turopoljskog luga.

noc2