Grad Velika Gorica

Vijesti

U ponedjeljak u podne puštanje rotora u promet

rotor11Radovi na izgradnji kružnog toka pri samom su kraju i u promet će biti pušten u ponedjeljak, 17. rujna, u podne. Završetkom novog kružnog toka, asfaltirati će se 1.984,00 m2 pješačkih i biciklističkih staza te 2.529,00 m2 kolnika, a postavljeno je 730 m velikih i 910 m malih rubnjaka.

Krajobrazno uređenje kružnog toga na raskrižju Ulice kneza Ljudevita Posavskog, Ulice Matice Hrvatske i Kolodvorske ulice kao ideju uzima prirodni krajolik Turopolja ispresijecan potocima, rijekama, šumama i livadama u brežuljkastom zagrljaju Vukomeričkih gorica. Zbog svog ekološkog, ekonomskog, društvenog i turističkog značaja za stanovništvo, kako u prošlosti, tako i za buduće generacije, hrast lužnjak nametnuo se kao glavni motiv u uređenju kružnog toka.

Simbolički je hrast lužnjak prikazan kao skulptura u obliku lista izvedenog od cor – ten čelika. Cor – ten čelik je zahvaljujući svojem jedinstvenom kemijskom sastavu otporan na atmosferske utjecaje jer stvara čvrsti sloj patine koja ga štiti od daljnje erozije. Zaštitni sloj (patina) razvija se i regenerira tijekom vremena u toplim zemljanim nijansama, te unosi živost i dinamiku u prostor. Upravo zbog čvrstoće, otpornosti i patine idealan je materijal za predstavljanje snage, izdržljivosti i promjene kroz koje prolazi jedno stablo hrasta.

rotor12rotor13rotor14rotor15